Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iul 2009 - Anul XIV, nr. 164 (4150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

La Târgul de meşteri, cu steagul de breaslă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, şi-a propus să readucă în atenţie steagurile breslelor de meşteşugari.

 

„Uliţe”, care purtau numele meşteşugului practicat

La Târgul Meşteşugarilor, organizat cu prilejul Zilelor Humorului (care s-au desfăşurat în intervalul 9 - 12 iulie a.c.), meşterii populari s-au înşiruit pe aleile parcului central al oraşului grupându-se pe „uliţe”, care purtau numele meşteşugului practicat.
Organizatorii au plantat şi indicatoare cu uliţe ale „Iconarilor”, „Lemnarilor”, „Olarilor”, „Poroşneţelor (şi a ouălor muncite)”, sau „Târgoveţilor”, care permiteau publicului o mai bună orientare în căutarea de suveniruri.

 

Breslele de altădată

Aşa era şi în Suceava de altădată, când meşteşugarii se grupau pe categorii profesionale în mahalale care aveau numele meşteşugului respectiv (Mahalaua blănarilor şi cojocarilor - din zona Şipot, Mahalaua Olarilor - zona Bisericii Sf. Nicolae) sau pe uliţe (Uliţa Croitorilor, Uliţa Cărămidarilor etc.).
Funcţiile asociaţiilor meşteşugăreşti de tip breaslă s-au cristalizat în prima jumătate a sec. al XVII-lea. Breasla, care dispunea de o biserică patronală, era condusă de un staroste, iar calitatea de meşter se obţinea după ce era parcurs drumul de la ucenic, la calfă.

 

Steagul de breaslă

Florin Cramariuc a venit cu ideea ca la organizarea acestor târguri de gen, pe „uliţele” meşteşugarilor să fie înălţat şi steagul fiecărei bresle.
În acest sens el a început deja să se documenteze cu privire la însemnele specifice şi la patronii (sfinţii proteguitori) ai breslelor de meşteşugari şi meseriaşi.
Steagurile de breaslă (însemn de asociere meşteşugărească, la fel ca şi lada în care se păstrau documentele şi averea breslei) erau purtate cu fală la procesiunile organizate cu prilejul diferitelor sărbători.

Florin Cramariuc, starostele meşterilor populari bucovineni, îşi doreşte ca principalele meşteşuguri reprezentate în asociaţie să aibă şi steaguri de breaslă.
Lemnarii, fierarii (făurarii), dar şi olarii şi ţesătorii se vor grupa la târgurile de meşteri arborând steagul de breaslă al meşteşugului practicat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Târgul de meşteri, cu steagul de breaslă.
 Vizualizări articol: 1275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Târgul de meşteri, cu steagul de breaslă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei