Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

Istoria Bucovinei, volumul I, la I. G. Sbiera

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Societatea culturală „Ştefan cel Mare” – Bucovina organizează joi, 2 iulie, începând cu ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană I. G. Sbiera Suceava, cea de-a VII-a ediţie a decernării premiilor „Crucea Sfântului Ştefan cel Mare”, prilej cu care va fi lansat şi volumul I din „Istoria Bucovinei”, semnat de arheologul Mugur Andronic - Complexul Muzeal Bucovina.
După lansarea de carte, va avea loc şi vernisajul expoziţiei de medalistică şi tipărituri omagială „Ştefan cel Mare şi Sfânt în conştiinţa urmaşilor” a colecţionarului comisar şef Ioan Lucian Solcan, membru al Societăţii culturale „Ştefan cel Mare” – Bucovina.
Întregul demers ştiinţific al cărţii „Istoria Bucovinei” este structurat în trei mari capitole: Paleoliticul, mezoliticul, neoliticul şi eneoliticul meleagurilor bucovinene; Perioada de tranziţie, epoca bronzului şi epoca fierului; Primele secole creştine şi cucerirea romană a Daciei.
Pentru toate acestea sunt folosite analitic informaţii nu numai provenind din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, dar şi comparativ cu unele din judeţele vecine, cu precădere Botoşani, sau regiunile apropiate de fostul hotar al Moldovei istorice, Ivano Frankovsk, Ternopol sau Vijniţa.
„Desigur, semne de întrebare deosebite, foarte numeroase, au fost ridicate de probleme legate de cronologia culturilor şi a unor descoperiri, lucrarea lui Mugur Andronic, cât se poate de bine sistematizată de altfel, propunându-şi în principal prezentarea evoluţiei istorice a întregului spaţiu bucovinean, ceea ce a şi realizat cu succes”, a explicat arheologul expert Florin Hău, de la Complexul Muzeal Bucovina.
O altă calitate reală a valoroasei lucrări este folosirea a numeroase rezultate şi descoperiri proprii ale autorului, precum o serie de situri paleolitice din Carpaţii Bucovinei, pe care muzeograful Mugur Andronic le pune în circulaţia ştiinţifică cu acest prilej.
Lucrarea, editată de către Societatea Culturală „Ştefan cel Mare”- Bucovina, de format mare, de peste 350 de pagini, mai cuprinde lista abrevierilor, rezumate în engleză şi ucraineană, cât şi hărţi şi ilustraţii.
Autorul preconizează că va edita şase volume „Istoria Bucovinei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoria Bucovinei, volumul I, la I. G. Sbiera.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Istoria Bucovinei, volumul I, la I. G. Sbiera4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei