Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carte

”Cimitirele evreieşti din Bucovina”, ghid turistic realizat de un elveţian

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un ghid turistic mai puţin obişnuit, cu cimitirele evreieşti din Bucovina, a fost realizat de un diplomat elveţian, Simon Geissbühler, consilier al Ambasadei Elveţiei la Bucureşti. Ghidul cuprinde imagini şi o scurtă descriere a cimitirelor evreieşti din Câmpulung Moldovenesc, Vama, Gura Humorului, Solca, Arbore, Moldoviţa, Rădăuţi, Siret, Mihăileni – din România şi Storojineţ, Vijniţa, Banilov, Văşcăuţi, Novoselitsa şi Herţa, din Ucraina, şi este disponibilă în limbile română, germană, engleză, franceză şi ucraineană.
Lansarea cărţii a avut loc săptămâna trecută, la Bucureşti. Printre cei care au apreciat valoarea volumului se numără Ruth Ellen Gruber, scriitoare, fotoreporter şi jurnalist american, deţinătoare a două premii Simon Rockover pentru jurnalism iudaic, o autoritate în domeniul chestiunii evreieşti din Europa, care a apreciat că, “prin publicarea acestui ghid turistic, Simon Geissbühler face un pas important, prezentând publicului larg o serie de localităţi minunate”.

 

Suceava şi Cernăuţi, omise pentru a stimula interesul turiştilor de a călători aici

De altfel, o Bucovina cu „peisaje mirifice” a descoperit şi Simon Geissbühler în călătoria sa de documentare.
„Aş fi mulţumit să ştiu că v-am trezit interesul şi că, poate, veţi porni cândva pe urmele mele, în căutarea acestor cimitire. Nu este normal ca peste remarcabilul trecut iudaic să se lase perdeaua uitării. Josef Burg (n.r. scriitor născut În Bucovina, autor a numeroase volume de proză, traduse în germană, rusă, poloneză şi engleză) a rostit un mare adevăr când a constatat că <a rămas atât de puţin> din Bucovina pe care el a iubit-o <atât de mult>. Ceea ce a rămas e certitudinea că acea Bucovina nu mai există, ci doar peisajele ei mirifice. Dar cimitirele iudaice există încă şi ele ne vorbesc în felul lor. Să le ascultăm, să vedem ce au de povestit”, scrie tânărul diplomat elveţian.
Într-o prezentare grafică deosebită, cu fotografii ale monumentelor funerare din cele 15 cimitire din Bucovina, cu omiterea voită a cimitirelor din Suceava şi Cernăuţi, ghidul a fost realizat astfel, spune autorul, cu scopul „să stimuleze cititorii şi turiştii spre întreprinderea călătoriilor în această regiune fantastică din punct de vedere peisagistic şi cultural, dar din păcate atât de puţin cunoscută, explorând astfel, prin contact direct, trecutul iudaic al Bucovinei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Cimitirele evreieşti din Bucovina”, ghid turistic realizat de un elveţian.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
”Cimitirele evreieşti din Bucovina”, ghid turistic realizat de un elveţian4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei