Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iun 2009 - Anul XIV, nr. 148 (4134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zilele Culturale Româneşti

Bucovinenii exportă cultură în Franţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu inimi mari şi bugete mici, câţiva bucovineni, printre care se numără membrii Ansamblului folcloric “Arcanul” din Fundu Moldovei, meşteri populari ceramişti, sculptori, încondeietori de ouă, ţesători şi caricaturistul Mihai Pînzaru-PIM au luat autocarul şi, după două zile de mers, au ajuns la Lille, Franţa, pentru a participa la manifestările organizate sub egida „Lille 3000”.
Începând de vineri, la Lille, în organizarea Asociaţiei “Printemps Roumain”, sunt organizate Zilele Culturale Româneşti. În piaţa Degeteyer-Fives au fost organizate câteva standuri de prezentare a îndeletnicirilor tradiţionale româneşti, cum ar fi încondeiat ouă, ceramică, sculptură în lemn, dogărit, dar şi demonstraţii de încondeiat ouă, cioplit în lemn, olărit. Bucovinenii din Fundu Moldovei au dus în Franţa şi un război de ţesut la care lucrează prosoape şi covoare tradiţionale şi multe lucruri prin care să demonstreze că tradiţiile nu cunosc frontiere şi sunt bine conservate şi acum.
Activităţile desfăşurate de suceveni în Franţa sunt interactive, francezii având ocazia să danseze pe muzică populară românească, să încerce să lucreze alături de meşterii populari din Bucovina. Turiştii şi locuitorii din Lille vor putea gusta din bucatele pe care timp de trei zile gospodinele din zona Câmpulung Moldovenesc le pregătesc chiar în această localitate din nordul Franţei.
„Am luat din ţară toate ingredientele necesare preparării sarmalelor, tochiturii şi a altor bucate tradiţionale. Această activitate îşi propune să promoveze o imagine pozitivă a ceea ce înseamnă cultura şi tradiţiile româneşti, alături de ale altor etnii care se află în aceste zile la Lille”, ne-a spus Ioan Iacob conducătorul delegaţiei din România.

 

„Ambasadorii” tradiţiilor româneşti

În cele trei zile de Cultură Românească la Lille, Ansamblul Folcloric “Arcanul” din Fundu Moldovei va prezenta mai multe spectacole, iar caricaturistul Mihai Pînzaru-PIM va prezenta câteva din lucrările sale şi va realiza portrete pentru doritori. La Centrul Social “Roger Salengro” din Lille-Fives va fi vernisată astăzi expoziţia de fotografie “România, între tradiţie şi modernitate” după care va avea loc balul intitulat “România”, prilej cu care publicul va descoperi muzica şi dansurile tradiţionale bucovinene interpretate de “Arcanul” şi solistul sucevean Gheorghiţă Rotaru. Petrecerea românească din sala de patrimoniu Bal-Fives a fost posibilă cu sprijinul Asociaţiei “Printemps Roumain”.
„Inima” acestor manifestări sunt tinerii fondatori ai Asociaţiei Culturale din Lille, familia Lucău, împreună cu conducătorul Ansamblului „Arcanul”, Ioan Iacob, care organizează de câţiva ani aceste zile.
Misiunea celor care sunt prezenţi în aceste zile la Lille este grea, pentru că ei sunt „ambasadorii” a ceea ce înseamnă mai frumos în cultura şi tradiţiile noastre româneşti.
Cu mai puţin de două luni în urmă, cinci copii suceveni, îndrumaţi de profesorul Valentin Moscaliuc, au participat în calitate de laureaţi, tot la Lille - Franţa, la vernisajul expoziţiei care a reunit cele 25 de fotografii câştigătoare în cadrul Concursului de fotografie „Lille 3000”, având ca temă “Ideea mea despre frontierele din Europa”, reprezentând cu cinste judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovinenii exportă cultură în Franţa.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Bucovinenii exportă cultură în Franţa3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei