Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2009 - Anul XIV, nr. 139 (4125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Pe 15 iunie

Eminescu, comemorat la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

15 iunie este o zi în care românii de pretutindeni îl omagiază pe marele poet Mihai Eminescu, sau… cel puţin aşa ar trebui să se întâmple, pentru că se pare că unii au uitat că în acest an s-au împlinit 120 de ani de la moartea poetului universal.
Românii din Ucraina nu au uitat însă acest lucru, iar Consulatul General al României, Universitatea Naţională “Iurii Fedcovici” şi Catedra de Filologie Română şi Clasică au organizat, împreună, mai multe acţiuni sub genericul “Mihai Eminescu, 120 de ani de la intrarea în huma eternităţii”.
Aşadar, la Cernăuţi, în oraşul unde Mihai Eminescu şi-a petrecut o parte din anii tinereţii, 15 iunie a fost zi de aducere aminte şi de cinstire a poetului. Încă de la primele ore ale dimineţii, la bustul lui Eminescu din Curtea lui Aron Pumnul, acolo unde poetul a stat în gazdă, pe vremea şederii lui la Cernăuţi, au fost depuse coroane de flori. Şi nu numai acolo, ci şi la Monumentul lui Mihai Eminescu din Piaţa Teatrului.

 

Omagiu în parfum de tei

Sub teii înfloriţi care împrăştiau un parfum puternic şi din care cădeau din când în când mici petale de flori de tei, copii, tineri şi mai puţin tineri s-au adunat pentru o oră pentru a-l omagia pe poetul neamului românesc. Şi cum puteau s-o facă mai bine, decât depunând în linişte flori, ţinând discursuri scurte şi de suflet şi recitând sau cântând pe versuri de Eminescu.
Au fost prezente personalităţi ale vieţii culturale şi spirituale ale comunităţii româneşti din Cernăuţi, reprezentanţii administraţiei regionale de stat din Cernăuţi, reprezentanţi ai guvernului din Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai Ministerului Afacerilor Externe al României. Din delegaţie au făcut parte deputatul de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, deputatul de Iaşi Petru Movilă, deputatul de Braşov Florin Postolachi, dar şi senatorul românilor din Europa şi Asia, Viorel Badea.
Au fost alături de Eminescu, şi de această dată, membrii Societăţii pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi, dar şi oameni simpli care au învăţat la şcoală despre Eminescu, sau au fost pătrunşi vreodată de poezia acestuia.

 

Eminescu ne uneşte indiferent de opinii politice...

Vasile Bîcu, preşedintele interimar al societăţii ce poartă numele marelui poet, a ţinut să ne spună că în fiecare an românii care îl iubesc pe Eminescu vin aici, pentru că Eminescu îi uneşte pe toţi indiferent de opinii politice, de păreri, aceste întâlniri devenind de neuitat.
Sanda-Maria Ardeleanu a transmis pe această cale românilor din Cernăuţi gândul bun al “celor de acasă” şi, totodată, a ţinut să întărească ideea că, indiferent de locul în care trăim, Eminescu ne uneşte spiritual, dimensiunea sa europeană unindu-ne, dând în acest sens exemplul bunei colaborări între Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Naţională ”Iurii Fedcovici” din Cernăuţi. Ardeleanu a arătat că dinamismul studiilor eminescologice continuă, o dovadă în acest sens fiind cercetările prin care un grup de critici literari, oameni de litere, în frunte cu academicianul Mihai Cimpoi, încearcă să demonstreze cu acte şi studii cum că Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni, şi nu la Ipoteşti, în 20 decembrie 1849, şi nu pe 15 ianuarie 1850, aceasta fiind o dovadă că nu s-a spus totul despre Eminescu.
Tot dedicate evenimentului, la Consulatul General al României a fost organizată o expoziţie de carte şi documente “Mihai Eminescu şi Bucovina”, iar la Universitatea Naţională ”Iurii Fedcovici” din Cernăuţi a fost organizată o întâlnire a delegaţiei din România cu rectorul universităţii, Stepan Melniciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eminescu, comemorat la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eminescu, comemorat la Cernăuţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei