Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare

Vieţile sfinţilor şi sărbătorile împărăteşti, în 25.180 de versuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După o perioadă lungă de aşteptări, scriitorul fălticenean Geo Nichita şi-a văzut o mare dorinţă împlinită. În Săptămâna Mare a ieşit de sub tipar ultimul său volum, „Sfinţenie şi Veşnicie”, care este o versificare a vieţilor sfinţilor şi a sărbătorilor împărăteşti din Calendarul Bisericii Ortodoxe.

Vieţile sfinţilor şi sărbătorile împărăteşti, fiecare cu importanţa sa, sunt descrise în 6275 de strofe şi 25.180 de versuri, în cuvinte simple, pe înţelesul cititorului, la care se adaugă şi o fotografie cu icoana sfântului descris sau a sărbătorii creştine versificată de Geo Nichita. Cartea a ieşit de sub tipar cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen şi cu ajutorul şi contribuţia preotului Gheorghe Brădăţanu, vicar administrativ bisericesc.

„S-a versificat Psaltirea de marii maeştri ai cuvântului şi a trăirii cuvintelor mântuitoare – Dosoftei, Vasile Militaru. Iată că în faţa noastră avem versificate vieţile sfinţilor şi sărbătorile împărăteşti din Calendarul bisericii noastre ortodoxe, pentru prima dată, după cunoştinţele noastre. Numai un adevărat cunoscător şi trăitor al celor versificate a putut face acest lucru, fireşte, acesta fiind şi un maestru al condeiului şi al limbii noastre române”, precizează I.P.S. Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în prefaţa cărţii.

 

Nume de sfinţi pentru nume de copii

Aşa cum am aflat chiar de la Geo Nichita, în realizarea cărţii s-a folosit, pentru stabilirea sărbătorilor, calendarul din anul 2004, pentru că a fost un an bisect.

„Nu-mi doresc decât să aud că lectura a fost plăcută şi pe înţelesul tuturor. Dar şi pentru sensibilizarea cititorilor în punerea numelor de botez, ştiind că majoritatea credincioşilor de astăzi pun nume cu totul străine de onomastica sfinţilor şi tradiţia milenară a Bisericii Ortodoxe”, ne-a spus Geo Nechita.

De ajutor i-au fost Proloagele (vol I, II, Craiova, 1991), oferite de părintele Ioan Argatu, Îndrumătorul Pastoral al Bisericii Ortodoxe Române (vol. I şi II, 1951), obţinute de la preotul paroh Adrian Brădăţanu şi Sinaxarul Ortodox General şi Dicţionar Aghiografic, dăruit de preacuviosul arhimandrit Vartolomeu Chira, mare eclesiarh al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Multe lămuriri le-a primit de la părintele protopop Constantin Patrolea.

Profesorul pensionar Gheorghe Nechita (Geo Nichita) s-a născut la Fălticeni pe 18 august 1927. A făcut şcoala primară şi Liceul “Nicu Gane”, apoi şi-a continuat studiile la Facultatea de Istorie din Iaşi. A predat la şcolile din Ilişeşti, Rădăşeni şi Fălticeni, a colaborat cu versuri, epigrame şi note de lectură la Cronica, Convorbiri Literare, Urzica, Perpetuum Comic, Zori Noi, Crai nou, şi Opinia Fălticeneană. A publicat “Versuri” (1994), “Însemnări fălticenene” (1997), „Cronica rimată” (1999), “Cântare sfântă” (2000) şi “Apropo de … litere mari şi foarte mari” (2003).  După patru ani de muncă profesorul “a intrat” în registrul liric al vieţilor sfinţilor cu un calendar versificat „Sfinţenie şi Veşnicie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vieţile sfinţilor şi sărbătorile împărăteşti, în 25.180 de versuri.
 Vizualizări articol: 1172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vieţile sfinţilor şi sărbătorile împărăteşti, în 25.180 de versuri5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei