Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 apr 2009 - Anul XIV, nr. 90 (4076)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

Joia Mare la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”, a reunit joi, 16 aprilie 2009,  zeci de săteni care, după datina străbună, au sărbătorit această zi din Săptămâna patimilor.

Programul a început cu Slujba de la Biserica din sat oficiată de preotul paroh Domiţian Tătaru, la care zeci de gospodine au venit îmbrăcate în mândrul port popular de Poiana Stampei, aducând cu ele coşurile pline cu bucate de post. După slujbă, cei prezenţi au participat la ritualul de sfinţire al „coşului din Joia Mare”, iar grupul vocal „Florile bucovinei”, coordonat de prof. Dorina Paicu, a prezentat un program de colinde pascale.

La sediul primăriei, în Sala de Festivităţi a avut loc un concert pascal susţinut de Corul „Ecclesia” al Parohiei Dorna Candrenilor, o expoziţie gastronomică cu bucate de post şi o expoziţie de ouă încondeiate, prilej cu care harnicele şi talentatele gospodine din Poiana Stampei şi-au demonstrat măiestria.

Membrii cercului „Micii meşteşugari”, îndrumaţi de prof. Dorina Paicu, au prezentat, pe lângă ouă încondeiate, lucrări de pictură şi pirogravură.

„Focul din Joia Mare” a fost aprins la ora 18,00, în tradiţia locală spunându-se că are efect purificator pentru cei prezenţi.

Pe lângă componenţii Ansamblului „Poienţia”, al Căminului Cultural din localitate, au mai participat soţii Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei, autorii cărţii „Monografia comunei Poiana Stampei”, scriitorul Gheorghe Tinu, Minorica Dranca, directorul Muzeului etnografic Vatra Dornei, Violeta Codorean, directorul Casei de Cultură  „Platon Pardău” Vatra Dornei, alte personalităţi locale.

Organizatorii acestui eveniment, Primăria Poiana Stampei, prin neobositul primar Elisei Todaşcă, Căminul cultural (director Petrică Chiforescu) şi ANTREC Bucovina (preşedinte Niculina Vasiluţ) au oferit diplome şi premii participanţilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Joia Mare la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 2286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Joia Mare la Poiana Stampei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei