Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Paltinu

Concursul “Oul închistrit” - o garanţie a păstrării tradiţiilor bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Căminul Cultural din Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, a găzduit duminică cea de-a treia ediţie a Concursului „Oul închistrit”. Îmbrăcaţi în straie populare, înarmaţi cu cele necesare încondeierii ouălor, peste 150 de copii din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ, s-au întrecut la Paltinu în arta încondeierii ouălor. Au participat 27 de echipaje, formate din copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Mulţi dintre ei au venit pentru prima dată la acest concurs, dar asta nu înseamnă că nu ştiau să încondeieze, iar alţii abia au învăţat.

Timp de aproape două ore, copiii au lucrat la un ou demonstrativ, specific zonei pe care o reprezentau. Au fost prezenţi şi copii din regiunea Cernăuţi - Ucraina, care s-au arătat interesaţi de felul în care lucrează copiii români, regăsind elemente comune stilului de lucru, dat fiind faptul că la Paltinu, 95 la sută din populaţie este de etnie huţulă.

Cea mai mică participantă a fost Elena Bianca Başcu, în vârstă de doar cinci ani, care a ştiut să explice tehnica încondeierii ouălor şi care a primit şi premiu pentru costumul pe care l-a îmbrăcat. Prezent la Paltinu a fost şi un grup de copii de clasa I de la Vlădeni - Botoşani, care au învăţat să „scrie” ouă.

Juriul, a cărui preşedintă a fost Vera Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, a acordat doar premiile I şi II, pentru că „toţi copiii au lucrat foarte frumos”.

 

Premii speciale, diplome şi dulciuri

„De la an la an, numărul participanţilor a crescut, şi calitatea concursului este mai bună, iar „Oul închistrit” s-a transformat dintr-un concurs judeţean în unul interjudeţean” - a spus Vera Romaniuc.

Coordonatorul concursului a fost institutor Tudoriţa Huţuleac, care s-a arătat mulţumită de numărul mare de participanţi şi de calitatea lucrărilor. Au fost acordate premii speciale pentru debut în arta încondeierii ouălor, premii pentru cele mai frumoase şi autentice costume, dar şi pentru cel mai frumos mod de prezentare a mesei de lucru. Pentru efortul depus, copiii au fost răsplătiţi cu diplome şi dulciuri oferite de sponsori.

Concursul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Şcoala Vatra Moldoviţei şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul “Oul închistrit” - o garanţie a păstrării tradiţiilor bucovinene.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Concursul “Oul închistrit” - o garanţie a păstrării tradiţiilor bucovinene5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei