Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amintiri din comunism – Ioan Pînzar

Fluxul memoriei

Comunismul se aseamănă, în esenţa lui totalitaristă, în promovarea minciunii, a terorii şi opresiunii, cu alte regimuri totalitare. A fost mai dur într-un domeniu: cel economic. Bogaţilor li s-a luat totul, iar ţăranilor la fel. Dar vechii bolşevici nomenclatorişti şi urmaşii lor direcţi sau spirituali nu vor să recunoască acest lucru. Mai mult, pentru ca absurdul să fie desăvârşit, vin tot ei, încărcaţi de crime şi teroare şi agresiune, să studieze ororile comunismului.

Comunismul, spun în esenţă vechii şi noii bolşevici, a desfiinţat ura de rasă, în numele internaţionalismului proletar. La puşcării a mers în primul rând elita naţiunii, inclusiv în Suceava noastră cu vestitul ei penitenciar. La şcoală nu ne-a spus nimeni despre faptul că bandiţii legionari şi exploatatori stau în celulele puşcăriei făcute de austrieci. Tovarăşul Ene Ţurcanu era văzut zilnic de noi, elevii şcolii de meserii, la vila albă de lângă internatul şi cantina noastră de pe str. Dragoş Vodă nr. 11. Avea şi o mică grădină şi găini în curte. Interesant este că în acea casă au revenit peste câţiva ani adevăraţii proprietari, iar tovarăşul prim-secretar al regiunii de partid s-a mutat pe str. 6 Noiembrie, unde locuieşte familia doctorului Andriu, renumitul chirurg al Sucevei. Multă bătaie de cap le-a dat activiştilor şi multor cetăţeni denumirea acestei străzi.Mulţi confundau zilele de 6 şi 7 noiembrie, declanşarea revoluţiei bolşevice în Rusia. Nici Ene Ţurcanu, nici alţi activişti nu ştiau de fapt ce însemna 6 Noiembrie. În acea dată au intrat în Suceava, în 1918, trupele române conduse de generalul Zadik, în drum spre Cernăuţi, care era bântuit de fel de fel de bande înarmate.

Dacă ştia răposatul Ene Ţurcanu, cu toate organele de partid şi de stat, că au lăsat numele unei străzi legată de ocuparea samavolnică a Bucovinei de nord de burghezia română, cum spunea propaganda  sovietică, îi schimbau numele rapid. Puteau fi destituiţi şi trimişi la canalul Dunăre-Marea Neagră de generalii Pantiuşa şi Alexandru Drăghici. Dacă au ştiut, au avut un mare curaj. Faptul că n-au ştiut e demonstrat de faptul că în Suceava nu era nici o altă stradă cu numele 7 Noiembrie, ceea ce era obligatoriu până şi în cel mai mic oraş. Mai târziu, activiştii ceauşişti au aflat adevărul. Dar naţionalismul marelui cârmaci le-a permis să păstreze numele străzii până azi.

 În copilăria mea, actuala stradă Mihai Eminescu se chema, până la fosta baie comunală, Nicoară Prăjescu, după numele boierului care a refăcut biserica Sf. Nicolae în forma de azi. Biserica a fost refăcută şi în comunism, cu aprobare specială pentru tabla de cupru de la tovarăşul prim-vicepreşedinte Ion Siminiceanu. Dar cineva a şters numele fostului boier, exact după fosta revoluţie culturală din 1971. Nu ştiu care a fost reacţia tovarăşului secretar Panaitiu şi dacă a fost întrebat. Mi se pare că schimbarea s-a făcut la consiliul popular al municipiului, unde preşedinte nu era acelaşi domn Ion Siminiceanu?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Fluxul memoriei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei