Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2009 - Anul XIV, nr. 23 (4009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Public numeros

Tudor Gheorghe i-a fermecat pe suceveni cu „Taina Cuvintelor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Maestrul Tudor Gheorghe i-a fermecat pe suceveni cu spectacolul „Taina cuvintelor”, o adevărată lecţie despre dulcea limbă românească, desfăşurat miercuri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Fără taraf sau orchestră, la braţ cu chitara şi „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”, de George Călinescu, Tudor Gheorghe a primit aplauze la scenă deschisă din partea spectatorilor.

 

Armonia cuvintelor româneşti

„Taina cuvintelor” s-a dovedit a fi un spectacol clasic, despre evoluţia limbii române în timp. Tudor Gheorghe ne-a readus în memorie unul dintre cele mai frumoase poeme despre limba românească, aşa cum a fost prezentat de George Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini şi până în prezent”.

„Omul a fost botezat de preot la biserică, unde, duminica, mai ales bătrânii îşi fac cruce şi se roagă”, cuvinte pur româneşti, frumos armonizate într-o frază. Interpretul ne îndeamnă „să vorbim româneşte, pentru Dumnezeu”, căci „limba, ţara, toate sfinte la strămoşi erau”. Poezia lui Dosoftei, Varlaam, Miron Costin, Costache Conachi, fraţii Văcăreşti, Cezar Bolliac, Alecsandri, Arghezi şi poezia contemporană au fost readuse la vremurile pe care le trăim acum, pe muzică folk, pe acorduri de chitară.

 

Un omagiu adus poeţilor

Tudor Gheorghe a spus că acest spectacol este de fapt „o trecere subtilă, cu umor şi nostalgie, pe muzică frumoasă - zic eu – în care vom vedea evoluţia limbii române de la începuturile ei... Este un omagiu adus acestor bărbaţi, care au reuşit să facă o limbă română 'ca un fagure de miere', cum spunea poetul, iar noi, în nemernicia noastră, ne batem joc de tot!”.

Călătoria în „Taina cuvintelor” s-a oprit la versurile lui Dosoftei („Că-i mai bună împreună viaţa cea frăţească / Decât armă ce destramă oaste vitejească”), pentru ca mai apoi spectatorii să fie fermecaţi de versurile Văcăreştilor sau de cele ale „ţăranului neştiutor de carte” („Una-i floarea crinilor, / Un-a trandafirilor / Ş-amândouă-s răsădite, / Ş-amândouă-s înflorite / Una-n câmpul raiului, / Alta-n cuibul graiului!”).

Tudor Gheorghe ne-a readus în minte şi testamentul Văcăreştilor: „Urmaşilor mei Văcăreşti, / Las vouă moştenire / Creşterea limbii române / Şi-a patriei cinstire”, dar şi versurile semnate de Ienăchiţă Văcărescu: „Într-o grădină, lâng-o tulpină, / Zării o floare ca o lumină. / S-o iau, se strică, / S-o las, mi-e frică, / Că vine altul şi mi-o ridică”.

Spectacolul a durat o oră şi 45 de minute, iar biletul a costat 50 de lei.

Maestrul le-a promis sucevenilor că în primăvara acestui an va lansa un nou spectacol inedit, „Mahalaua Mon Amour”, care va aduce în prim-plan cântece lăutăreşti. Spectacolul va cuprinde piese din repertoriul celor mai valoroşi interpreţi ai muzicii „de mahala”, precum: Anton Pan, Zavaidoc, Fărâmiţă Lambru, Romica Puceanu sau Dona Siminica. Melodiile cunoscuţilor lăutari vor fi interpretate de Tudor Gheorghe, acompaniat de un taraf autentic.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tudor Gheorghe i-a fermecat pe suceveni cu „Taina Cuvintelor”.
 Vizualizări articol: 1231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tudor Gheorghe i-a fermecat pe suceveni cu „Taina Cuvintelor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei