Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 dec 2008 - Anul XIII, nr. 302 (3983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VI-a

„Noaptea cea mai lungă”, mai scurtă ca altădată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
„Noaptea cea mai lungă”, manifestarea culturală care, câţiva ani la rând, a reuşit să reunească, într-o atmosferă amicală şi solidarizantă, reprezentanţi ai cetăţii, oamenii de spirit cu simţ şi trăire artistică, s-a limitat, de data aceasta, la un program restrâns.

 

Noaptea...cea mai scurtă

Concepută ca o manifestare de confluenţă artistică, o sărbătoare care să se întindă peste hatul despărţitor al nopţii care marchează solstiţiul hibernal, sărbătoare care, într-un spectacol fără regizor, să le permită celor prezenţi ieşirea în scenă într-o formulă interactivă, „Noaptea cea mai lungă” (care anima până spre dimineaţă locaţia de desfăşurare) a durat în acest an (în spaţiul acoperit) numai...o oră.

O oră în incinta Muzeului de Istorie şi...încă vreo trei ore în aer liber.

Organizată sub egida Consiliului Judeţean (CJ) de către Complexul Muzeal Bucovina (CMB) având ca partener Primăria Suceava, „Noaptea cea mai lungă” din acest an a fost cea mai scurtă de până acum.

 

Tombola „Hara te colindă la tine acasă”

În prezenţa unui public cu precădere alcătuit din tineri, manifestarea a debutat la ora 17:30 cu momentul extragerii biletului tombolei „'Hara' te colindă la tine acasă”.

Acţiune iniţiată cu un an în urmă, care s-a bucurat de succes, tombola din acest an a avut o câştigătoare care era cât pe ce să rămână... necolindată.

După extragerea efectuată de venerabilul poet Dumitru Oniga, Larisa Varasciuc (al cărei număr de telefon figura pe bilet) a fost sunată de directorul general al CMB, Constantin-Emil Ursu şi, pentru că nu a răspuns, s-a recurs la...o nouă extragere.

Cea de-a doua câştigătoare, deşi domiciliată în Suceava, se afla la Vatra Dornei.

Situaţia însă s-a clarificat pentru că a sunat, chiar atunci, titulara primei extrageri şi a aflat că este fericita câştigătoare a tombolei.

 

Diplome de excelenţă şi premii pentru poeţii „cuvântului răstignit”

După un moment muzical susţinut de formaţia „Sling” (liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”), care a făcut să vibreze incinta muzeului, s-a desfăşurat segmentul de substanţă al manifestării, care a constat în omagierea venerabililor Dumitru Oniga şi Vasile Pânzariu, doi foşti deţinuţi politici, supravieţuitori ai temniţelor comuniste, doi poeţi ai „cuvântului răstignit”.

Onoraţi cu diplome de excelenţă şi premiaţi de către CJ Suceava (prin vicepreşedintele Vasile Ilie) Dumitru Oniga şi Vasile Pânzariu au rememorat cu emoţie momente din perioada de detenţie şi au citit din versurile lor.

Li s-a alăturat întru lectură scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul, cel care i-a debutat pe aceşti „tineri în spirit” şi i-a inclus ca autori în volumul „Mărturisitorii. O istorie a scrisului bucovinean”.

 

„Lumină pentru libertate”

Întrucât calendarul indica data de 22 decembrie, dată la care s-au împlinit 19 ani de la momentul de cotitură istorică în care România şi-a luat raţia de libertate (nu însă fără a înregistra victime), următoarea secvenţă din program, intitulată „Lumină pentru libertate”, s-a desfăşurat în Piaţa Drapelelor.

O secvenţă în care participanţii la manifestare au îngenuncheat şi au alcătuit o cruce din lumânări aprinse pentru comemorarea eroilor Revoluţiei române.

 

Concert „Hara” în aer liber

„Noaptea cea mai lungă” a continuat în aer liber cu spectacolul susţinut pe scena din faţa Casei de Cultură de formaţia „Hara”.

Scenă pe care a urcat, mulţumindu-le organizatorilor şi spunând că-i aşteaptă acasă după concert pe membrii formaţiei cu colinda, Larisa Varasciuc, câştigătoarea tombolei.

Dar colindele au dominat şi programul concertului, publicul adunându-se în faţa scenei pentru a audia piesele din repertoriul formaţiei, între care şi colindele „Scoală gazdă şi-ţi ie gubu” sau „Slobozi-ne gazdă-n casă”.

Aşa că, după ora 21:00, când formaţia „Hara” a plecat s-o colinde pe câştigătoarea tombolei, manifestarea pentru public s-a încheiat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Noaptea cea mai lungă”, mai scurtă ca altădată.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Noaptea cea mai lungă”, mai scurtă ca altădată4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei