Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2008 - Anul XIII, nr. 295 (3976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Date pentru monografia comunei Cireş-Opaiţeni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc ieri, la ora prânzului, lansarea volumului „Date pentru monografia comunei Cireş-Opaiţeni”, carte care poartă semnătura unui „bucovinean de viţă veche”: Ilie Dugan-Opaiţ (18 iunie 1886 - 17 iunie 1962).

 

Un manuscris păstrat în arhiva familiei

Cartea a apărut la editura rădăuţeană „Septentrion” şi a fost tipărită, aşa cum subliniază editorii, „la împlinirea a 90 de ani de la reunirea tuturor provinciilor istorice româneşti, în semn de omagiu închinat bucovinenilor care au contribuit, în provincie şi dincolo de hotarele ei, prin viaţa şi faptele lor, atât cât istoria le-a îngăduit, la făurirea şi consolidarea României Reîntregite”.

Volumul reproduce textul manuscris al monografiei comunei bucovinene Cireş-Opaiţeni, judeţul Storojineţ, care s-a păstrat atât în familie, cât şi într-un exemplar depus de autor, în anul 1961, la Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale.

 

Refugiat pentru a-şi „salva sufletul şi libertatea”

Textului manuscris, elaborat de Ilie Dugan-Opaiţ la Gura Humorului, acolo unde, aşa cum scrie el, s-a refugiat pentru a-şi „salva sufletul şi libertatea”, i-au fost anexate, pentru a întregi lucrarea, o serie de fotografii din arhiva familiei Ienache din Suceava.

Biografia lui Ilie Opaiţ-Dugan a fost expusă de istoricul Vasile I. Schipor,  structura lucrării fiind prezentată de Rodica Iaţencu (ambii cercetători la „Centrul de Studii Bucovina” care funcţionează sub egida Academiei Române).

Elena Ienache, nepoata de soră a autorului, a oferit o serie de date despre documentele din arhiva familiei, documente care se vor regăsi curând într-o nouă monografie.

 

Un bucovinean de viţă veche

„Spirit tenace şi optimist - aşa cum scrie în studiul introductiv cercetătorul Vasile I. Schipor - animat de sentimentul onoarei şi demnităţii, meticulos şi exigent, blagoslovit cu darul de a rosti adevărul până şi în cele mai delicate momente din viaţă, bucovinean de viţă veche, cu dragoste fierbinte pentru neamul său cel românesc, întru propăşirea cărora a militat deopotrivă, cu statornicie, Ilie Dugan-Opaiţ rămâne, din păcate, încă un necunoscut în Bucovina, care îi datorează, mai presus de toate, continuarea operei căreia el i-a închinat, în refugiu, anii din urmă ai vieţii sale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Date pentru monografia comunei Cireş-Opaiţeni”.
 Vizualizări articol: 1039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Date pentru monografia comunei Cireş-Opaiţeni”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei