Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 dec 2008 - Anul XIII, nr. 284 (3965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premieră

CMB Suceava prezintă în Polonia prima expoziţie românească dedicată Culturii Cucuteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Complexul Muzeal Bucovina Suceava este organizatorul şi coordonatorul unui proiect prin care, sub genericul „Cultura Cucuteni - Artă şi religie”, sunt expuse pentru prima oară în Polonia, la Muzeul Gornoslaskie din Bytom, în Voievodatul Silezia, 255 de piese aparţinând Culturii Cucuteni din mai multe muzee din România.

 

90%, piese ceramice din categoria Tezaur

Organizată sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, a Consiliului Judeţean Suceava, cu contribuţia Muzeului de Istorie şi Arheologie Neamţ, Complexului Muzeal Moldova Iaşi, Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, precum şi a Centrului de Studii Arheologice Interdisciplinare din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, expoziţia prezintă, în proporţie de 90%, piese ceramice din categoria Tezaur.

 

La deschidere a participat ambasadorul României în Polonia

Piesele ceramice, ambalate în lăzi speciale (realizate cu finanţare de la MCC, care a suportat o parte din cheltuielile de transport, precum şi costurile de asigurare), au fost transportate în Polonia cu un tir de 12 tone.

Pentru promovarea manifestării, al cărei vernisaj a avut loc la data de 19 noiembrie a.c., organizatorii au tipărit la Suceava un catalog ilustrat (1.000 de exemplare în limbile engleză şi polonă), planşe cu texte explicative, afişe şi 2.000 de pliante în limba polonă.

La deschiderea expoziţiei a participat, alături de autorităţi, personalităţi poloneze şi directori de muzee (din Varşovia, Cracovia şi Katowice), ambasadorul României în Polonia, Excelenţa Sa dl Constantin Bartaş.

 

Din cele 255 de piese expuse, 54 sunt de la Suceava

Din cele 255 de piese expuse, 54 sunt de la Suceava (34 de la CMB şi 20 de la Universitatea „Ştefan cel Mare”).

Coordonatorul manifestării, arheologul dr. Ion Mareş, care a realizat expoziţia la muzeul din Bytom împreună cu un colectiv de lucru alcătuit din muzeografi, restauratori şi conservatori suceveni (Varvara Scutaru, Tiberiu Polocoşeriu, Cristi Cureleţ, Florentina Milici, Dan Cotoc şi George Ostafi) a subliniat faptul că o parte din exponate (pe care sucevenii au avut prilejul să le vadă în expoziţia cu genericul „Eternul Cucuteni” care a avut loc la Muzeul de Istorie în toamna anului 2004) au fost prezentate în luna septembrie a acestui an la marea expoziţie organizată de România împreună cu Ucraina şi Republica Moldova la Palazzo della Cancelleria de la Vatican.

 

*

Expoziţia, care s-a bucurat la deschidere de un deosebit interes din partea vizitatorilor, rămâne la muzeul din Bytom până pe data de 10 ianuarie 2009.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMB Suceava prezintă în Polonia prima expoziţie românească dedicată Culturii Cucuteni.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
CMB Suceava prezintă în Polonia prima expoziţie românească dedicată Culturii Cucuteni3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei