Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 nov 2008 - Anul XIII, nr. 282 (3963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Expoziţia „90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava s-a deschis ieri expoziţia intitulată „90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”.

Manifestarea, organizată de instituţia muzeală sub egida Consiliului Judeţean, cu sprijinul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Suceava, se circumscrie programului de acţiuni dedicate împlinirii a nouă decenii de la Unirea Bucovinei cu Ţara şi înfăptuirea României Mari.

 

Documente originale

Expoziţia prezintă publicului, în cele trei saloane de la parter dedicate manifestărilor expoziţionale temporare, un număr însemnat de documente originale care vizează Primul Război Mondial şi actul Unirii Bucovinei cu România, fotografii inedite, efecte militare şi arme aparţinând forţelor beligerante de pe frontul bucovinean.

Între documentele expuse semnalăm Proiectul pentru formarea unui guvern provizoriu în Bucovina, manuscrisul semnat de Sextil Puşcariu cu privire la publicaţia „Glasul Bucovinei”, adeziunile polonilor şi germanilor bucovineni la actul Unirii, scrisoarea adresată de Aurel Onciul comandantului Jandarmeriei din Bucovina (1916) sau (în copie) cererea Consiliului Naţional pentru intervenţia armatei române în Bucovina.

Este prezentat totodată Jurnalul Consiliului de Miniştri din data de 29 decembrie 1919 privind Legea asupra Unirii Bucovinei cu România şi Uricul de fundaţie al Monumentului Unirii din Cernăuţi.

 

Fotografii inedite

Pentru întregirea imaginii perioadei istorice vizate sunt expuse hărţi militare, un carnet de prizonier, o cartelă austriacă pentru pâine sau dosarul unui român dezertor din armata imperială habsburgică.

Alături de albumul „Bucovina în război” pot fi văzute o serie de fotografii inedite care prezintă o tranşee austriacă, un grup de prizonieri ruşi la Vatra Dornei sau efectele războiului asupra Gării Cernăuţi.

Generalul Iacob Zadik apare fotografiat atât ca militar, în mai multe ipostaze, dar şi civil, la împlinirea vârstei de... 100 de ani.

 

Arme albe, arme de foc şi arme conspirative

Un loc important îl ocupă în expoziţie uniformele militare şi armele.

Sunt prezentate în vitrine vestoane şi tunici de ofiţer, chipie şi căşti, panaşuri, epoleţi, pinteni şi centuri.

Armele albe sunt de o mare diversitate: de la pumnalul cerchez la tesacurile şi săbiile ruseşti, baionetele (Mauser, Mannlicher, Solingen, Lebel) şi săbiile ofiţereşti austriece sau săbiile de ofiţeri români de cavalerie.

Armele de foc sunt reprezentate de puşti austriece Werndl (1875) şi Mannlicher (1895), o carabină rusească IJ (1905), pistoale (Mauser) şi revolvere (Gasser şi Mariette), dar şi de o interesantă armă conspirativă, un pumnal-pistol.

 

O surpriză de la Muzeul Militar Naţional

Expoziţia prezintă într-o vitrină steagul tricolor al Regimentului 10 Artilerie din Armata Română şi acvilele drapelelor Regimentului 12 Artilerie şi Regimentului 37 „Alexandru cel Bun”.

Ca exponate inedite semnalăm o carte de vizită a generalului Berthelot, o trusă medicală austriacă de prim ajutor, câteva gloanţe extrase dintr-un rănit, precum şi surpriza făcută organizatorilor de către col. (r) Eugen Ichim, de la Muzeul Militar Naţional, placheta cu decoraţii şi tabachera de argint a generalului Iacob Zadik, tabacheră dăruită generalului de militarii Regimentului 38 Infanterie la data de 18 septembrie 1929.

 

„Bravo, Muzeu!”

O expoziţie a cărei proiectare, aşa cum a mărturisit coordonatorul acesteia, istoricul Mihai Aurelian Căruntu, a fost „o adevărată provocare”, o expoziţie „dedicată celor care au luptat şi s-au jertfit având în suflet făurirea României Mari”.

O manifestare la care preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, (care a remarcat că „avem datoria să întoarcem o filă de istorie” întrucât „cine-şi respectă înaintaşii şi trecutul merită un viitor mai bun”) a rostit la final: „Bravo, Muzeu!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Expoziţia „90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei