Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 nov 2008 - Anul XIII, nr. 263 (3944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

O sărbătoare a sportului sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava a fost ieri, la ora prânzului, neîncăpătoare la momentul lansării volumului dedicat sportului sucevean, volum care se circumscrie „Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România”.

 

Un număr însemnat de participanţi

Lansarea volumului, realizat de un colectiv de autori coordonat de prof. Mihai Androhovici, directorul executiv al DSJ Suceava, a reunit în sala pusă la dispoziţie de instituţia muzeală un număr însemnat de participanţi, oameni dedicaţi şi implicaţi în mişcarea sportivă, profesori, antrenori, preşedinţi şi membri de cluburi sportive locale şi judeţene, precum şi câţiva invitaţi de seamă, precum prof. Nicu Alexe şi Anghel Vrabie, iniţiatori şi coordonatori ai Enciclopediei la nivel naţional, sau prof. Nicolae Petrescu, directorul Muzeului Naţional al Sportului.

 

„Un prim pas spre aducere aminte”

Subliniind faptul că lucrarea este rezultatul colaborării dintre DSJ Suceava şi Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi”, Mihai Androhovici a deschis manifestarea adresându-le participanţilor rugămintea de a păstra un moment de reculegere închinat tuturor celor dispăruţi din viaţa sportivă suceveană.

De fapt cartea, aşa cum a precizat el, este „un prim pas spre aducere aminte” a celor care au contribuit la dezvoltarea mişcării sportive în judeţul Suceava, dar şi a rezultatelor obţinute.

„Un început pe care dorim să-l perfecţionăm”, a adăugat el spunând că, din anul următor, se doreşte „continuarea şi dezvoltarea lucrării pe fiecare disciplină sportivă în parte”.

Un prim pas făcut de „un colectiv de entuziaşti”, aşa cum a reliefat prof. Constantin Barbălată, partener în realizarea lucrării.

 

„O carte valoroasă şi bine documentată”

Remarcând faptul că în Europa sunt doar şase enciclopedii ale sportului, prof. Nicu Alexe a rememorat momentul apariţiei ideii editării „Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România” (aflată, aşa cum a subliniat prof. Nicolae Petrescu, directorul Muzeului Naţional al Sportului, la cea de-a doua ediţie, prima fiind realizată în anul 1904 prin efortul Asociaţiei ASTRA din Sibiu”) şi a apreciat lansarea volumului dedicat sportului sucevean ca fiind „o adevărată sărbătoare”.

„O idee benefică”, aşa cum a calificat-o şi directorul Muzeului Naţional al Sportului, „o carte valoroasă şi bine documentată”.

 

„Amintiri frumoase despre oameni frumoşi”

S-au depănat amintiri (prof. Gheorghe Halip a vorbit cu nostalgie despre mişcarea sportivă de altădată, „amintiri frumoase despre oameni frumoşi”) şi s-ar mai fi spus încă multe dacă timpul nu s-ar fi scurs atât de repede, s-ar fi spus multe despre carte, despre viaţa şi activitatea sportivă, unele mai bune, altele mai puţin bune (pentru că, aşa cum a remarcat cu amărăciune prof. Nicu Alexe, faptul că, după 1990, au dispărut, la nivelul ţării, cele cca. 300 de cluburi sportive ale elevilor reprezintă „o pierdere uriaşă”).

 

Proiecţie de imagini şi expoziţie filatelică

O lansare de carte la care s-au proiectat imagini de la diverse manifestări sportive organizate de-a lungul timpului (imagini preţioase, de arhivă, ca cele cu membrii echipei de fotbal HLA Rădăuţi, din 1943, sau ale echipei rădăuţene „Metalul”, din 1961), lansare completată documentar cu o interesantă expoziţie filatelică, mărci poştale şi FDC-uri (plicuri prima zi), care vizează Jocurile Olimpice (cele mai vechi fiind din anul 1936 de la JO de la Berlin), piese din colecţia personală a directorului executiv al DSJ Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sărbătoare a sportului sucevean.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O sărbătoare a sportului sucevean3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei