Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 nov 2008 - Anul XIII, nr. 258 (3939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

O expoziţie inedită

„Steaguri de biruinţă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În foaierul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis joi, la ceas de seară, cu binecuvântarea IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, expoziţia cu genericul „Steaguri de biruinţă”, realizată de preotul Emilian-Adrian Gavrilean.

 

O binecuvântată împlinire a trudnicei preocupări artistice

Părintele Gavrilean, care slujeşte la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din municipiul Gura Humorului, expune icoane pictate pe lemn şi prapuri bisericeşti pictaţi pe pânză, lucrări realizate pe parcursul unui an.

Provenind, aşa cum a subliniat în deschiderea manifestări prof. Elvira Romaniuc, directorul muzeului humorean, „dintr-o familie care face cinste Humorului, o familie din care s-au ridicat zugravi de biserici, pictori şi poeţi”, părintele Gavrilean, care încă din adolescenţă, când nu ştia că va îmbrăca haina preoţească, a ucenicit alături de unchii săi zugrăvind biserici, are acum această binecuvântată împlinire a trudnicei sale preocupări artistice.

 

O sărbătoare la împlinirea a 10 ani de preoţie

Expoziţia, o sărbătoare pentru părintele Gavrilean la împlinirea a 10 ani de preoţie, a reunit în saloanele muzeului un număr impresionant de participanţi, laici şi clerici, membri ai familiei, enoriaşi ai parohiei în care slujeşte, foşti  profesori de la şcoala din Gura Humorului, prieteni şi oameni care i-au fost şi-i sunt alături, oameni care-l cinstesc, îl preţuiesc şi-i ascultă cuvântul duhovnicesc.

O expoziţie inedită, pentru că, dacă icoanele, care sunt mereu în preajma noastră şi fac parte din viaţa creştinească de zi cu zi, sunt deseori expuse în galerii, prapurii („steaguri de biruinţă” cum le-a numit părintele), păstraţi în biserici şi scoşi la momente de durere şi tristeţe, de regulă la înmormântări sau la pelerinaje şi procesiuni, fac, pentru prima oară, obiectul unei prezentări expoziţionale.

 

„O rugăciune smerită şi o laudă adusă bunului Dumnezeu”

Prapurul, urmaşul steagului de luptă cu semnul Sfintei Cruci (steagul biruitor al sfântului împărat Constantin) este, aşa cum a subliniat părintele Gavrilean,  „purtător de simbol şi de biruinţă a binelui”.

„O seară binecuvântată”, „o întâlnire cu sfinţii”, cum a spus părintele Gavrilean, „o comuniune de suflet” în care prapurii, ca obiecte de cult, şi-au impus verticalitatea, o verticalitate care „ţinteşte cerul”, care „relevă legătura între cer şi pământ”, o expoziţie definită de autor ca „o rugăciune smerită şi o laudă adusă bunului Dumnezeu”.

 

Un răgaz de meditaţie şi de liniştire a sufletului

O seară binecuvântată în care părintele şi artistul plastic Emilian - Adrian Gavrilean a făcut plecăciune şi a adus mulţumire familiei, dascălilor care l-au îndrumat, profesorului Corneliu Tincu şi prietenului şi sfătuitorului de suflet Radu Bercea, şi, bineînţeles, părintelui paroh Mircea Nuţu de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena la care slujeşte, dar şi credincioşilor parohiilor din Soloneţ şi  Bogdăneşti, unde prapurii săi au devenit obiecte de cult, de veneraţie  şi de procesiune.

O expoziţie care, ca desfăşurare vizuală, este adresată în primul rând privirii, dar care ne propune şi un răgaz de meditaţie şi de liniştire a sufletului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Steaguri de biruinţă”.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Steaguri de biruinţă”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei