Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Gura Humorului

Toamnă la Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 11 – 15 octombrie  2008, se desfăşoară la Gura Humorului ediţia a XXVIII-a a Festivalului naţional de film, diaporamă şi artă fotografică  „Toamnă la Voroneţ”.

Prima zi din cele cinci ale ediţiei din acest an a festivalului a fost dedicată fotografiei prin vernisajul Salonului internaţional de fotografie. Alături de fotografiile reunite sub genericul "Atelierul de măiestrie fotografică" a fost realizată, cu sprijinul lui Mircea Bunescu, prodecan al Facultăţii de Film de la Universitatea „Medeia”, din Bucureşti, o expoziţie în care este prezentată istoria fotografiei şi evoluţia în timp a aparatului de fotografiat.

„Lumea de aici este interesată de cinema, de fotografie, am spus că este interesant să organizez o expoziţie care să parcurgă câteva episoade legate de atmosfera celor 110 ani de fotografie. După cum vedeţi, sculele au evoluat, nimeni nu ştie dacă e bine sau rău, dar poţi să faci absolut orice în materie de imagini şi poţi să fii proprietarul lor. Ceea ce pot să vă spun cu siguranţă, viitorul este al audiovizualului, am început să scriem cu imagini în urmă cu câteva mii de ani, scriem cu imagini şi probabil în gândirea noastră trebuie să-şi facă loc un altfel de discurs, mult mai elaborat în spiritul a ceea ce numim astăzi comunicare şi multimedia”, a spus Mircea Bunescu.

 

20 de fotografi din patru ţări şi peste o sută de lucrări expuse

Deschiderea Salonului internaţional de fotografie, ediţia 2008, s-a bucurat de prezenţa a 18 fotografi din străinătate, din ţări precum: Ungaria, Serbia, Austria, dar şi a doi fotografi profesionişti din Sfântu Gheorghe. Cei douăzeci de fotografi invitaţi, împreună cu patru elevi ai Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, mari iubitori de artă fotografică, viitori artişti şi continuatori ai festivalului „Toamnă la Voroneţ”, împreună cu profesorul George Checheriţă şi cu “sufletul” secţiunii de fotografie din cadrul festivalului, Marius Vasiliu, au pregătit timp de două zile ediţia acestei manifestări. Vineri şi sâmbătă au fost realizate mii de fotografii, care vor pleca în toată Europa, şi cele mai bune se vor întoarce peste un an la Gura Humorului, la Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului,  Mănăstirea Dragomirna, Pătrăuţi, Salina Cacica, Mănăstirea Humorului, Pleşa, Poiana Micului.

Aşa cum am aflat de la George Checheriţă prin vernisajul "Atelierului de măiestrie fotografică" şi prin workshop-ul de fotografie, organizatorii, împreună cu elevii humoreni îşi doresc ca "Toamna la Voroneţ" să devină un teren în care să crească şi talentele locale.

Ca şi prima ediţie a Salonului Internaţional de Fotografie “Toamna la Voroneţ”, care a avut loc anul trecut, şi în acest an humorenii s-au bucurat de sprijinul logistic al Fotoclubului din Gyor, Ungaria, prin domnul Szabo Bela.

„‘Toamna la Voroneţ’, aşa cum vedem astăzi, nu este decât o încercare de a opri o clipă tumultul care ne împinge în toate direcţiile. Sprijinul pe care îl obţinem de la prieteni de departe este o dovadă că fenomenul la care participăm este o punte de legătură între oameni şi fotografia suplineşte cunoaşterea aceleaşi limbi”, ne-a spus Marius Vasiliu – organizator.

 

Cinci zile dedicate filmului şi diaporamei

Ieri, pasionaţii filmului documentar au putut viziona de la ora 18,00, la Sala Tisa (Hotel Best Western ), ”Docu-film” - filme documentare româneşti de arhivă realizate în Bucovina şi “Mondo-film” - filme documentare realizate în Franţa, Marea Britanie şi Grecia.

Astăzi, după deschiderea oficială a Festivalului „Toamna la Voroneţ”, ediţia a XXVIII-a, până la ora 19,00, vor fi prezentate filmele aflate în concurs, iar de la ora 19,30, filmul artistic „Călătoria lui Gruber”, regia Radu Gabrea. Mâine va continua concursul de film, după care vor începe proiecţiile din cadrul secţiunii diaporamă. De la ora 18,30 va avea loc prezentarea filmului artistic „Îngerul necesar”, regia Gică Preda, urmat de lansarea albumului „Împreună, mereu” a formaţiei Axiome.

Ziua de miercuri este dedicată festivităţilor de premiere, galei laureaţilor, iar de la ora 13,30 va avea loc proiecţia filmului documentar „Atunci nu era ca amu”, în regia profesorului humorean George Checheriţă, şi a filmului artistic „Cocoşul decapitat”, regia Radu Gabrea.

Începând cu această ediţie, Marele Premiu „Toamna la Voroneţ”, în valoare de 2.000 de euro, va fi însoţit de Trofeul „Toamnă la Voroneţ”. 

În perioada festivalului, vor fi organizate ateliere de fotografie şi film, principalii beneficiari ai acestor ateliere fiind tinerii creatori ai genului, şi vor avea loc premiere cinematografice de lung metraj, categoria ficţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toamnă la Voroneţ.
 Vizualizări articol: 2068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Toamnă la Voroneţ4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei