Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2008 - Anul XIII, nr. 200 (3881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Parteneriat Suceava - Abruzzo

Proiectul „Femeia: Între Trecut şi Viitor”, în etapa cursurilor de formare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Asociaţiei Bucovina Tradiţională şi partenerii italieni din Comunitatea Montana Valle Roveta din Regiunea Abruzzo au prezentat ieri, în sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, stadiul de derulare a proiectului „Femeia: Între Trecut şi Viitor” („Donna: Tra Passato e Futuro”), proiect lansat la Suceava toamna trecută.

 

Cursuri de formare de la data de 1 noiembrie

La întâlnirea de ieri s-a anunţat etapa finală a proiectului, cea a cursurilor de formare, care vor începe la data de 1 noiembrie a.c

Partea italiană a fost reprezentată de Marcello Di Cesare - preşedintele Comunităţii Montana Valle Roveta, Stefano Di Rocco - director şi Sara Cicchinelli - expert, iar partea română de Violeta Marianciuc, preşedintele Asociaţiei „Bucovina Tradiţională” şi Constantin-Emil Ursu, directorul general al CMB Suceava, membru fondator al asociaţiei create în scopul dezvoltării şi promovării valorilor tradiţiei şi culturii din Bucovina şi stimularea practicării meşteşugurilor tradiţionale.

 

Un proiect „important pentru dezvoltarea economiei locale”

Proiectul, finanţat de partea italiană - într-o primă etapă - cu suma de 18.000 euro, în care partea română a pus la dispoziţie spaţiile pentru desfăşurarea activităţilor circumscrise proiectului precum şi specialiştii care acordă asistenţa, are ca obiectiv general crearea cadrului propice reevaluării culturii artizanale din judeţul Suceava.

În acest scop şi pentru gestionarea proiectului a fost creată Asociaţia „Bucovina Tradiţională”.

Proiectul, „important pentru dezvoltarea economiei locale”, aşa cum a subliniat Stefano Di Rocco, proiect care vizează identificarea şi recrutarea femeilor care practică meşteşuguri tradiţionale şi valorificarea produselor artizanale create de acestea, şi-a împlinit până acum etapa de realizare a unor ateliere de lucru (ateliere amenajate în Muzeul Satului Bucovinean) precum şi realizarea unui spaţiu de informare şi promovare dotat cu echipament informatic (care funcţionează în „Casa Roşu” din incinta muzeului).

 

Încondeiere ouă, ţesut şi brodat

Aşa cum a precizat Violeta Marianciuc, preşedintele Asociaţiei „Bucovina Tradiţională”, s-au înscris până în prezent 74 de femei care practică sau doresc să se iniţieze în trei meşteşuguri tradiţionale - încondeiere ouă, ţesut şi brodat - femei din zonele din jurul localităţilor Brodina, Dorna Candreni şi Mănăstirea Humorului.

Dintre acestea, 30 vor participa - în cea de-a doua etapă a proiectului - la cursurile pe care partea italiană (care a elaborat şi a pus la dispoziţia asociaţiei un plan de marketing pentru valorificarea produselor atât în ţară, cât şi în Italia) le susţine financiar cu suma de 5.500 euro.

Produsele realizate vor fi prezentate şi comercializate, aşa cum au spus partenerii italieni, sub o „marcă etică”, după normativele ONU.

 

„Crâşma lui Moş Iordache” în reţeaua Hanurilor Europene Rurale

Ca o continuitate şi pentru sprijinul proiectului iniţial s-a configurat deja un al doilea proiect, cel al Hanurilor Europene Rurale, care-şi propune (ca ofertă turistică şi de promovare) valorificarea - într-o reţea proprie - şi a unor produse gastronomice specifice.

La Suceava este vizat un obiectiv din Muzeul Satului Bucovinean, „Crâşma din Şarul Dornei” sau  „Crâşma lui Moş Iordache” (care datează din prima jumătate a sec. al XX-lea - anii 1928-1930) care va promova, într-un „spaţiu de degustare”, oferta gastronomică rurală specific bucovineană (plăcinte poale-n brâu, zacuscă...), intrând într-o reţea de hanuri europene  existente în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Olanda şi Suedia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „Femeia: Între Trecut şi Viitor”, în etapa cursurilor de formare.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiectul „Femeia: Între Trecut şi Viitor”, în etapa cursurilor de formare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei