Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colecţia de sculptură „Ion Irimescu” rămâne la Fălticeni

Zvonul conform căruia Colecţia ”Ion Irimescu” de la Muzeul de Artă cu acelaşi nume ar putea ajunge în patrimoniul statului francez, a fost infirmat de către primarul municipiului fălticeni, Vasile Tofan.

Asaltat de jurnaliştii din presa locală şi centrală, edilul şef a spus: “Cred că s-a exagerat puţin cu privire la înstrăinarea patrimoniului de la Muzeul Ion Irimescu. E adevărat că de câţiva ani muzeul este închis, lucrările de consolidare şi modernizare a muzeului au început cu cinci ani în urmă, este un patrimoniu deosebit care este în proprietatea consiliului local Fălticeni”.

Pentru reabilitarea muzeului şi reintroducerea în circuitul de vizitare este necesară suma de 500 de mii de euro, bani de care municipalitatea nu dispune, fiind angrenată într-o serie de proiecte edilitare.

Primarul Vasile Tofan a recunoscut faptul că Muzeul de Artă Ion Irimescu reprezintă o prioritate de grad zero şi că de anul viitor speră să se continue lucrările de reabilitare.

 

“Nu este vorba de neglijenţă sau de lipsă de preocupare”

Au fost făcute demersuri şi cu organizaţii din străinătate, una din Italia, regiunea Abruzzo, care a ajutat la reabilitarea fostului Club Sanitas, actuala sală “Pictor Aurel Băeşu”, care a reîntregit patrimoniul muzeului Ion Irimescu. “Există interes în a fi sprijiniţi şi de prof. univ.dr. Eliot Sorel, din SUA, dar deocamdată nimic nu s-a concretizat într-un sprijin financiar”,  a spus Vasile Tofan.

Primarul de Fălticeni a mai spus că nici celelalte muzee din Fălticeni nu sunt într-o stare foarte bună şi că sunt necesare investiţii mari pentru a le introduce într-un circuit cultural-turistic. “Nu este vorba de neglijenţă sau de lipsă de preocupare, ci doar că avem probleme foarte mari cu infrastructura, cu iluminatul, alimentarea cu apă, în ultimii ani alocând fonduri însemnate pentru infrastructura şcolară”, a spus Vasile Tofan.

În actul de donaţie a colecţiei către municipalitatea fălticeneană, există şi nişte executori testamentari, însă autorităţile locale au spus că nu trebuie să se ajungă până acolo, încât să fie activate acele clauze, printre care şi cea privind trecerea în patrimonial statului Francez a Colecţiei Ion Irimescu. Donaţia Maestrului cuprinde peste 300 sculpturi şi 1000 desene, care reflectă marile teme în jurul cărora se ţese universul sculpturii artistului: mitologia, maternitatea, muzica, omul ca model în univers.

 

Stelian BORHAN
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colecţia de sculptură „Ion Irimescu” rămâne la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colecţia de sculptură „Ion Irimescu” rămâne la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu avem, nu putem trimis de
(21 aug 2008, 13:19:29
Nu e neglijenta si nici lipsa de preocupare...sa nu se ajunga la activarea clauzei privind trecerea in patrimoniul statului francez...bla, bla, bla...dar nu avem si nu putem...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei