Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2008 - Anul XIII, nr. 188 (3869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La deschiderea festivalului

Ştefan cel Mare în Cetatea Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” (Ediţia ORANGE, aşa cum au intitulat-o organizatorii - Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina) s-a deschis ieri, la ora 17:00, în Cetatea de Scaun a Sucevei.

 

„Leatul 7516, luna august, în 11 zile”

În prezenţa reprezentanţilor instituţiilor organizatoare, a unor persoane oficiale şi, desigur, a publicului - principalul beneficiar al manifestărilor care se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni - directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a dat citire, în curtea interioară a cetăţii, „cărţii” prin care organizatorii, „cu inima curată şi luminoasă”, au vestit deschiderea festivalului, în „leatul 7516, luna august, în 11 zile”, cu premiera piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Au salutat deopotrivă evenimentul preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care, remarcând cu ochi de silvicultor vârsta seculară a stejarilor din incintă, a subliniat faptul că sucevenii „au privilegiul să-l sărbătorească pe Ştefan cel Mare la el acasă”, şi omologul său din Botoşani, Mihai Ţâbuleac, care a expus cele trei motive ale prezenţei sale - interesul pentru acest festival, dorinţa de a fi aproape de vecinii suceveni şi sentimentul de satisfacţie că actorii botoşăneni prezintă o premieră la Suceava.

 

După 41 de ani

Au luat apoi cuvântul prefectul Ştefan Alexandru Băişanu, pentru care evenimentul, care se petrece în cetatea Binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, constituie încă un motiv de mândrie că este român şi sucevean, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, încântat să vadă spectacolul în premieră la Suceava, şi viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, care a subliniat că festivalul, la care Primăria este unul din principalii organizatori şi sponsori, îşi propune „să redea Cetăţii Sucevei importanţa pe care a avut-o odinioară”.

În decorul natural al Cetăţii de Scaun, cu zidurile curţii interioare drapate cu pânză neagră de pe care se detaşau siluete albe de sfinţi, s-a desfăşurat apoi spectacolul care nu a mai fost jucat în cetate de 41 de ani, din vara anului 1967.

 

Un spectacol emoţionant

Circa 200 de spectatori au asistat la spectacolul în care rolul lui Ştefan cel Mare a fost interpretat de actorul şi regizorul Marius Rogojinschi, o reuşită punere în scenă în care atmosfera a fost creată deopotrivă de decoruri, de costumaţie şi de jocul actorilor.

Un Ştefan cel Mare cu plete cărunte şi hlamidă roşie tivită cu blană albă, care a început prin a aprinde candele sub bolţile de piatră ale cetăţii şi a sfârşit învelindu-se cu mantia neagră a morţii.

Un spectacol emoţionant care va putea fi urmărit şi în această seară, dar şi mâine, în câte două reprezentaţii zilnice programate pentru orele 17:00 şi 19:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefan cel Mare în Cetatea Sucevei.
 Vizualizări articol: 1922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ştefan cel Mare în Cetatea Sucevei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat e biletul trimis de
(12 aug 2008, 14:55:15
Cat costa intrarea la spectacol ?
1.1  RE: Cat e biletul trimis de
(12 aug 2008, 17:59:15
Pentru tine, gratis.
2.   Cat mai avem oare Doamne? trimis de
(12 aug 2008, 20:12:37
anul viitor pe ce data se tine ca poate reusesc sa ajung si eu prin TRAFICUL asta.MulTUMIM DOMNULE PRIMAR.
2.1  RE: Cat mai avem oare Doamne? trimis de
(12 aug 2008, 21:57:34
Trebuie sa intrebi pe viitorul primar.
2.2  RE: Cat mai avem oare Doamne? trimis de
(12 aug 2008, 22:49:55
BRAVO, BRAVO, BRAVO!

AM FACUT APROAPE 200 DE KM(DUS-INTORS), DAR A MERITAT.

DIN PACATE ARAREORI AVEM PARTE DE ASEMENEA BUCURII.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei