Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iul 2008 - Anul XIII, nr. 174 (3855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Artă plastică

Suceava, pe canavaua memoriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic sucevean Anghel-Vasile Siminiuc, care s-a remarcat în perimetrul artistic al Sucevei ca un cronicar în imagini al urbei de odinioară, continuă să adauge noi lucrări ciclului început în urmă cu mai bine de trei decenii.

 

Imagini decupate din amintiri

Sub genericul rememorativ „Suceava veche” sau „Suceava de altădată”, Anghel-Vasile Siminiuc a realizat de-a lungul anilor un şir nesfârşit de lucrări, de la simple schiţe, aparent disparate, la serii ordonate de lucrări, cu dimensiuni diverse, de la miniaturi grafice, la tablouri în culori de ulei executate pe suprafeţe generoase, imagini decupate din amintirile păstrate cu grijă în sertarele ascunse ale memoriei.

Amintiri care, cu siguranţă, au rostul lor în conturarea unor secvenţe semi-voalate, care-i stimulează apetitul de creator, dar care sunt stârnite şi de desenele schiţate cu mulţi ani în urmă şi de numeroasele fotografii adunate cu pasiune de colecţionar.

 

Un sucevean de viţă veche

Sucevean de viţă veche, Anghel-Vasile Siminiuc cunoaşte oraşul în evoluţia lui de la târgul liniştit, cu parfum provincial din anii ’50 (cu căsuţe modeste în mahalale, umbrite de tufe de liliac şi de iasomie, înconjurate de grădini şi livezi, şi cu imobile mai semeţe în zona centrală), la aglomerarea urbană, haotică şi gălăgioasă de astăzi.

Cu privire nostalgică, artistul revigorează imagini cu valoare de document întrucât, aşa cum spuneam, ele se bazează pe schiţe şi fotografii care conservă realitatea dintr-un moment anume.

Gestul plastic narativ şi sentimental al lui Anghel-Vasile Siminiuc îi oferă privitorului posibilitatea de-a hoinări virtual prin Suceava de altădată.

 

„Suceava veche” cu  „Arhetipuri umane”
 
Dacă până acum peisajele citadine, secvenţele de urbe erau, cu precădere, lipsite de personaje, în noua serie de lucrări străzile oraşului sunt animate de oameni.
Este o formulă prin care Anghel-Vasile Siminiuc poate îmbina ciclul „Suceava veche” cu un altul cu titlul „Arhetipuri umane”, din care a selectat şi a expus, cu câţiva ani în urmă, o serie de lucrări circumscrise genericului iniţial „Viaţa la second-hand”, ciclu care cuprindea scene şi portrete de personaje marginalizate, de la periferia societăţii, oameni ai străzii, bătrâni, cerşetori, indivizi căzuţi în patima alcoolului.
                                                                  

*

Pentru un sucevean care păstrează amintiri din trecutul oraşului, “rostirile” plastice, confesive şi sentimentale ale lui Anghel-Vasile Siminiuc, imagini animate de-acum cu siluete umane, vor genera, cu siguranţă, valuri de amintiri în încercarea de-a resuscita chipuri de personaje uitate, dispărute de multă vreme, din care-a rămas doar conturul firav brodat pe canavaua memoriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, pe canavaua memoriei.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Suceava, pe canavaua memoriei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei