Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2008 - Anul XIII, nr. 150 (3831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ZOOM IN EUROPA

Ştiri despre cum curge Dâmboviţa la vale, la vale…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

(basm popular negativ devenit între timp foarte pozitiv, pe bune)

 

Acum mai bine de un veac, povesteşte Sorin Adam Matei (vezi « Intelectualii români între grupurile de prestigiu şi piaţa liberă a ideilor, Ed. Compania, 2004), înţelepţii unui mic regat dunărean (ghici care) s-au luat la harţă. Motivul gâlcevei din cafenelele Capitalei denumite Micul Paris era întrebarea : care e cea mai bună cale de reformă socială ? (asta, apropo de căutarea ei şi astăzi, în cursul globalizării). Ţara fusese secole de-a rândul controlată când de ţar, când de sultan, ceea ce o trăsese înapoi şi o ţinuse în întunericul feudal. Ce  cale trebuia să urmeze regatul  ca să prospere ?

Cu o generaţie înainte de începutul marii dispute, o serie de tineri nobili începuseră să copieze instituţii din Occident. Constituţia era o replică a celei belgiene (în Micul Paris se spunea că e cea mai liberală Constituţie a timpului), dreptul şi Curţile urmau modelului francez, căile ferate fuseseră construite de austrieci, iar armata era modelată după cea germană şi franceză.

 

După nişte ani...

După nişte ani, fiii şi nepoţii reformatorilor au început să observe că, deşi se făcuseră toate eforturile şi nici un ban nu fusese cruţat, instituţiile locale lăsau de dorit, fie pentru că nu-şi făceau treaba cum trebuie, fie pentru că erau împânzite de corupţie. Legile, deşi liberale, erau de multe ori nerespectate sau răstălmăcite, iar armata era prost instruită, slab înarmată. Gâlceavă mare s-a pornit atunci când înţelepţii au încercat să explice de unde veneau aceste hibe şi cum puteau fi ele lecuite.

Un grup, de-şi zicea « Tinerimea » - cuprinzând mulţi juni inteligenţi atraşi de farmecul trecutului şi de trăinicia tradiţiilor moştenite din bătrâni-, susţinea că pricina suferinţelor orânduirii lor venea din nepotrivirea straielor politice şi legale pe trupul naţiunii. Tinerii aceia cereau  croirea straielor după un nou model şi adaptarea lor la loc şi la tradiţii. Şi cereau acestea chiar  dacă reforma ar fi putut duce la îngrădirea drepturilor celor mulţi şi la întărirea celor puţini.

Un alt grup, radical, condus şi el de un tânăr înţelept, venit din ţara muscalului, vedea lumea cu alţi ochi. Fermecat de promisiunile unei noi ştiinţe a timpului, care pretindea să aibă leacuri nu numai pentru indivizi, ci şi pentru societăţi întregi, acest grup credea că, dimpotrivă, reforma şi schimbarea nu trebuie să privească înapoi, ci înainte, că drepturile trebuie lărgite şi corupţia legilor şi a instituţiilor se poate repara prin democratizarea, iar nu aristocratizarea lor.

Deşi între cele două tabere pare să se caşte o prăpastie, cei care studiază gâlceava cu atenţie vor fi uimiţi să descopere cât de asemănătoare erau analizele de la care porneau cele două programe de reformă. De fapt, ambele tabere observau aceleaşi probleme şi aceleaşi dureri, numai metodele de tămăduire pe care le propuneau erau diferite. Atât tinerimea, cât şi radicalii reformatori acceptau ideea că prima reformă fusese parţială şi, oarecum, greşită. Erorile asupra cărora cădeau de acord izvorau din conflictul dintre « formele » sociale împrumutate şi « fondul » social pe care fuseseră grefate. Tinerimea, altfel gândind…

 

Disputa din epocă între junimişti şi socialişti

Această poveste spusă de S.A.M. vorbeşte de disputa din epocă între junimişti şi socialişti cu privire la al doilea val de modernizare a României.

Tensiune polemică, vrajbă şi gâlceavă, caniculă temperamentală…ca şi azi. Numai că astăzi are loc un  alt val de modernizare a României. Ceea ce a rămas neschimbat, însă, cu toată trecerea timpului, este aceeaşi proiecţie a lumii intelectualilor români în grupuri de prestigiu interesate mai mult de gestiunea funcţiilor puterii. « Boierii minţii » îşi susţin prestigiul prin admiraţia chibiţardă a mulţimii, ce încă mai crede în « iluminare » şi aură mesianică. Acest prestigiu nu este obţinut prin mijloace democratice, ci prin jocuri politice, perfecţionate de fascinaţia intelectualilor români pentru control şi manipularea puterii.

Ieri, paşoptismul vs. junimismul, astăzi « stânga » vs. « dreapta », ori tandemul « naţionalism » vs. « europenism », sau « moderaţionism » vs. “ultraliberalism”…Povestea este aceeaşi, cu alte cuvinte, numai păpuşile s-au schimbat. Ca şi şansa, deloc democrată, de reiterare a grupurilor închise, formate din false elite şi centre de presiune, totalitare, prin care o intelectualitate ruptă de realitate şi preocupată de false teme  cercetează în van cum curge Dâmboviţa la vale, la vale…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştiri despre cum curge Dâmboviţa la vale, la vale….
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ştiri despre cum curge Dâmboviţa la vale, la vale…4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei