Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2007 - Anul XII, nr. 306 (3674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Istoria unei instituţii democratice

“Consiliul Judeţean Suceava - File de monografie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În acest decembrie, când în România se aniversează majoratul democraţiei, prin strădania prof. Alexandru Toma a ieşit de sub tipar un volum monografic care sintetizează istoria unei instituţii administrative reprezentative a judeţului: Consiliul Judeţean Suceava.

Lucrarea, realizată sub egida Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera”, a necesitat, aşa cum spune autorul, cca. trei ani de documentare, travaliu dificil şi riscant, dificultatea constând în numărul mare de acte normative care trebuiau parcurse, iar riscul potenţial fiind cel de a cădea în capcana partizanatului politic şi a subiectivităţii unor aprecieri, care ar fi înclinat balanţa unei juste şi credibile priviri retrospective.

Pentru că, aşa cum subliniază Alexandru Toma într-un scurt şi lămuritor “Cuvânt înainte”, o monografie impune “o tratare riguroasă, detaliată, multilaterală, susţinută prin trimiteri ştiinţifice la noţiuni, concepte, text, îndemnând să aduni, să expui şi chiar să dezvălui totul despre toate” lucrarea a fost pusă sub protecţia unui subtitlu cu pretenţii mai modeste: “File de monografie”.

Nouă capitole, anexe şi file de album

Lucrarea este structurată pe nouă capitole (Forme istorice de administraţie, Remember 1989, Conducerea administrativă a judeţului la sfârşitul anului 1989, Între revoluţie şi tranziţie, Alegeri locale democratice, Vicepreşedinţii şi secretarii Consiliului Judeţean, Alegeri parlamentare în judeţul Suceava, Conducerile consiliilor locale din judeţ, Judeţul Suceava după 15 ani de administraţie democratică).

Acestora li se adaugă câteva “Precizări finale”, o serie de anexe (care cuprind primul Regulament de funcţionare a Consiliului Judeţean, regulamentul actual, o prezentare grafică a proiectului “Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi Topul firmelor din judeţul Suceava - 2005).

Lucrarea se încheie cu filele unui album ilustrat, cu imagini cu preşedinţii şi prim-miniştrii României democratice, demnitarii care au vizitat judeţul în aceşti ani, diverse momente surprinse la evenimente şi acţiuni festive, precum şi un colaj cu publicaţiile editate de-a lungul anilor sub egida Consiliului Judeţean Suceava.

Un volum comprimat la esenţial

Un volum care, într-o primă variantă, ar fi trebuit să cuprindă peste 800 de pagini, dar pe care autorul, dând dovadă de abilitate selectivă, l-a comprimat la esenţial limitându-se la 340, în care ilustraţiile au fost la rândul lor selectate din peste 1000 de fotografii, pentru a rămâne doar 70, o lucrare care se constituie ca o bornă de referinţă pentru studiul istoriei unei instituţii democratice.

O carte cu un motto-semnal (“Păcatul capital este să anulăm istoria care ne acaparează destinul” - Eugen Ionescu) pe care autorul şi-a dorit-o neutră, în care nu a strecurat opinii subiective şi în elaborarea căreia a pornit de la oameni către instituţie şi nu de la instituţie către oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Consiliul Judeţean Suceava - File de monografie”.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Consiliul Judeţean Suceava - File de monografie”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri la grătar 4 porţii - 60 minute 4 ardei graşi mari roşii 4 felii de şuncă REINERT 200g brânză mozzarella 2 ouă fierte tari 8 frunze de busuioc 80g caşcaval •± sare, piper Se coc ardeii, se presară cu sare şi se acoperă 10... Citeşte