Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2008 - Anul XIII, nr. 68 (3749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1255

„Sună şi răsună peste luminişuri şi peste pâraie,/ respirând puternic în cetină, dragostea cerbilor./ luna trece fantomatic, înotând prin arbori de ceaţă,/ peste săbiile încă verzi şi crude ale ierbilor.// Ciutele pasc aşteptând calm decisivele/ pocnituri de coarne şi pe urmă tristeţile/ celor învinşi. Sus, pe crengi nemişcate, veveriţele/ ronţăie câte o stea căzută din pâcle şi-şi agită mustăţile.// Şi vine clipa când învingătorii îşi înalţă coarnele/ semeţ şi cheamă! Li se feresc din cale tulpinile!/ Învinşii, singuratici, urma de sânge şi-o duc, amară,/ spre unde-i aşteaptă cu ţevi însetate, în stand, carabinele…”

DRAGOŞ VICOL: Bătaia cerbilor

1. Elaphurus davidianus este o specie de cerb specifică Chinei, având coarne similare cu cele a căprioarelor, gâtul semănând cu cel al cămilei, coada cu a măgarului, şi copitele cu cele de bivol. În antichitate, această specie de animale trăia pe cursul mijlociu şi inferior al Fluviului Galben şi în zona ce se întindea la nord de acest fluviu. În epoca preistorică, elaphurus era vânatul obişnuit al chinezilor. Acum 1500 de ani, elaphurus davidianus sălbatic a dispărut devenind un animal care trăia în captivitate. La sfârşitul perioadei dinstiei Qing(1644-1911) mai rămăsese un ultim grup cu peste o sută de capete în grădina imperială de vânătoare Nanhaizi. Aici bălţile se întind pe o suprafaţă de cca o sută de hectare, cu multă vegetaţie, oferind condiţii prielnice creşterii acestui cerb. Lor le place să stea pe malul apei, dimineaţa şi după amiază caută hrană, la amiază se întind pe iarbă, iar noaptea dorm unde nimeresc. Unde se află grădina imperială Nanhaizi?
a) Shanghai;
b) Beijing;
c) Canton

2. Poet, prozator, publicist, jurist (1927-1998), născut la Zlătunoaia/Botoşani, înmormântat la Rădăuţi, unde a funcţionat ca judecător.  A fost mulţi ani corespondentul Radiodifuziunii Române pentru judeţele Botoşani şi Suceava. A debutat cu poezie în Iaşul Nou (1950). Este autorul a opt volume de versuri, între care şi Noapte de graţie (Editura Eminescu, 1982), din care am reţinut minipoemul Pândă la cerbi: „Sprijină tot cerul cerbii/ Culcă vântul firul ierbii/ Luna-mi cade-n braţe ca o fată/ Mai iubit oare vreodată?”:
a) Theodor Damian;
b) George Damian;
c) Mircea Damian

3. Reprezentantul cel mai important din cerbii vapiti este specia Cervus canadensis, un animal de 1,65 m înălţime, cu coarne puternice. Corespunzător răspândirii sale largi, se cunoaşte un număr mare de subspecii, printre care vapiti din America răsăriteană, numit de elk şi vapiti din America apuseană. Strâns legate de formele americane sunt formele asiatice, ca vapiti din Altai, care, cu toată statura sa mai mică, are coarnele cele mai impunătoare. Băştinaşii din Altai, Tianşan şi Mongolia apuseană ţin în captivitate cirezi mari formate din aceste animale, deoarece coarnele lor constituie un articol important de export pentru:
a) Japonia;
b) China;
c) India

4. Compozitor, profesor şi muzicolog (1928-2002), născut la Arpăşel/Bihor. Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul din Cluj(1946-1949), continuându-le la Conservatorul P.I. Ceaikovski din Moscova(1949-1954). Asistent (1954-1958), lector (1958-1974) şi profesor asociat (1974-2001) la Conservatorul din Bucureşti. A fost distins cu Premiile internaţionale de compoziţie ale Festivalurilor Tineretului de la Bucureşti(1953) şi Moscova(1957), Premiul Academiei Române (1965), Premiul pentru muzica de film Pelicanul alb (1966), Premiul internaţional al discului Koussewitzky(SUA,1967), Premiul Uniunii Compozitorilor(1974-1981) , Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor (1993) şi Premiul internaţional al filmului de la Moscova. În 1973 a scrs simfonia corală Timpul cerbilor:
a) Tiberiu Olah;
b) Filaret Barbu;
c) Pascal Bentoiu

5. În luna aprilie, rareori în mai, ciuta gestantă părăseşte grupul în care a petrecut iarna şi îşi alege, după criterii pe care ea le cunoaşte mai bine decât omul, un loc liniştit, ferit de primejdii, unde va aduce pe lume un nou vlăstar al neamului său. După cercetările dr. W. Rieck, când fată cele mai multe ciute? 
a) în mai;
b) în iunie;
c) în iulie

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1254.  1. b ;  2. b ;  3. a ;  4. a ;  5. c .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1255.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 12550.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de berbecuţ 1 berbecuţ de cel puţin 25 – 30kgsare grunjoasă3 linguri piper măcinat (alb, negru, roşu)10 căţei pisaţi de usturoi 100g boia în amestec dulce-iute3 linguri seminţe pisate de coriandru  După tăiere, curăţaţi berbecuţul de... Citeşte