Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2007 - Anul XII, nr. 305 (3673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1180

„Un căţel cu blana scurtă/ Şi cu o ureche bleagă,/ Cam decolorat pe burtă/ Şi c-o labă cam beteagă,/ Căruia un smoc de blană/ Îi stă strâmbă-n loc de coadă,/ Iar ochii-i-s pe sub geană/ De cărbune şi zăpadă/ Şi care nu e mai mare/ Decât un şoşon de gumă,/ A adus bunicu-acasă/ Într-o zi pe la amiază./ I-a dat drumu-ncet sub masă:/ – Iaca-avem câine de pază!/ A pufnit în râs bunic:/ – N-o să mai ia lupul mielul,/ Vai, o să-l apuce frica,/ O să-nghită-ntâi… căţelul!”

GHEORGHE VICOL: Spaima lupilor

1. Prozator german (1887-1950) a cărui romane confesiv-lirice au un caracter meditativ-visător şi idilic, fiind străbătute de umanitarism şi elogiere a vieţii simple, apropiate de proza regionalistă. Pe această linie se înscriu Pădurea(1922), Lupul morţilor (1924), Robul lui Dumnezeu Andreas Nyland (1926), Flautul lui Pan (1930), Slujnica lui Jürgen Doskocil(1932), Maioreasa (1934), Viaţa simplă (1939), Copiii lui Jeronim(1945) şi Pădurea morţilor (1945):
a) Friedrich Wolf;
b) Ernst Wiechert;
c) Eich Weinert

2. În renumitul Fiziolog, după cum rezultă din textul citat mai jos, este conservată o imagine terifiantă privitoare la ferocitatea lupului: „Lupul iaste gadină (fiară n.a) ré şi stricătoare şi fură; şi dacă nu află hrană, el merge unde iaste o răspântie şi urlă acolo şi strigă mult; şi fac şi ei rugă cătră Dumnezeu şi zic aşa: Doamne, tu nei dat şi nei lăsat să nu paştem iarbă, ce nei dat carne să mâncăm. Şi aude Dumnezeu ruga lor şi le trimite hrană.” Lucrarea Fiziolog aparţine:
a) antichităţii;
b) Evului Mediu;
c) epocii contemporane

3. Lupul roşu (Canis rufus) din sud-estul Statelor Unite a dispărut din fauna sălbatică de la începutul anilor 1970, dar în prezent există  mai mulţi indivizi ( mai mult sau mai puţin genetic puri) în custodia Serviciului pentru protecţia peştilor şi faunei Statelor Unite. Specialiştii acestui serviciu au anunţat că două perechi puse în libertate în North Carolina în cadrul programului de înmulţire a speciilor captive au avut pui. Care este capitala statului Carolina de Nord? 
a) Denver;
b) Hartford;
c) Raleigh

4. Prozatoare şi autoare de piese pentru teatrul de păpuşi, născută la Timişoara, la 05.04. 1927. În 1985 se stabileşte în Germania. A debutat în 1943 cu volumul Schiţe, prefaţat de Cicerone Teodorescu. Se dedică mai întâi literaturii pentru copii, scriind basme, poveşti şi snoave. Trece apoi la literatura SF, cultivând o reuşită formulă de science-fiction pentru copii. În 1966 publică volumul Eu şi Bătrânul Lup de Stele:
a) Violeta Zamfirescu;
b) Viorica Georgina Rogoz;
c) Veronica Porumbacu

5. Din ce familie face parte planta numită în popor „coada-lupului” sau „lumânărică”(verbascum thapsus L)? 
a) Scrophulariaceae; 
b) Orchidaceae;
c) Compositae

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine. Test propus de MIHAI BURDUJA

  • Odată, pe când se plimba, iepuraşul s-a întâlnit cu lupul: – O, cumetre lup, vrei să-ţi dau ceva de băut la barul din pădure? – Vreau, iepuraşule, cum să nu vreau – răspunse lupul zâmbind.
  • Ajunşi acolo, iepuraşul comandă: – Pentru mine un whisky, iar pentru cumătrul lup o limonadă. A doua zi cei doi s-au întâlnit din nou. – Cumetre lup, hai să-ţi fac cinste la barul din pădure – i-a propus iepuraşul din nou. – Bine, iepuraşule, dar să ştii că dacă pentru mine comanzi tot o limonadă, te bat!  S-au dus la bar. – Pentru mine un whisky, iar pentru cumătrul lup două limonade – comandă iepuraşul.  Lupul s-a înfuriat şi i-a tras o bătaie iepuraşului încât acesta a zăcut la pat o săptămână întreagă. Nu după mult timp iar s-au întâlnit. – Cumetre lup, hai să-ţi dau ceva de băut ­ l-a invitat iepuraşul.  Lupul a acceptat şi iepuraşul s-a adresat barmanului: – Pentru mine un whisky iar pentru cumătrul lup o limonadă pentru că dacă bea două se îmbată şi nu ştie ce face.  În româneşte de Viorel Clopovschi

Variantele corecte la chestionarul nr. 1179.   1. a ;  2. b ;  3. c ;  4. b ;  5. a .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1180.
 Vizualizări articol: 427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11800.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu omletă 2 porţii - 40 minute 6 roşii4 ouă 100g caşcaval 3-4 linguri ulei ± sare, piper Roşiile se spală, apoi li se taie câte un căpăcel, se scoate miezul (nu se aruncă) şi se presară înăuntru cu sare şi piper. Se lasă la... Citeşte