Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2007 - Anul XII, nr. 301 (3670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1177

„Fuge sfâşiată frunza lunii/ Vântul suflă aprinzând cărbunii/ Ochilor cumpliţi de lup./ Tulbure e sângele în fiare/ Moare câte-un om de dor şi moare/ Câte-un lup îmbrăţişând zăpada./ Stai adolescenţă, nu te teme,/ Stai, şi-ascultă lupii din poeme!/ Clocotesc cu patimă fierbinte/ Stai, adolescenţă, nu te teme!.../ Prea-s zăpezile fantastice , fierbinţi/ Şi-au ieşit pădurile din minţi/ Iepurii şi-i culcă mai devreme./ Stai, adolescenţă, nu te teme!”

CONSTANTIN ŞTEFURIUC: Lupii

1. Scriitor american(1876-1916), a cărui viaţă de aventurier, vagabond, marinar şi căutător de aur a fost marcată de aceeaşi luptă pentru existenţă similară cu cea a eroilor din romanele sale. Cine nu-şi aduce aminte de frumoasa povestire Colţ Alb? Şi-au delectat copilăria generaţii întregi cu peripeţiile acelui câine năzdrăvan şi foarte învăţat. Scriitor autodidact care a crescut în sărăcie, este unul dintre cei mai traduşi autori.Alte romane cunoscute sunt: Sânge de lup (1906), Chemarea aurului (1910), Fiul lupului şi Lupul de mare. A murit în circumstanţe obscure la vârsta de 40 de ani:
a) Aiken Conrad Potter;
b) Jack London;
c) Saul Below

2. Din grupul turnat în bronz care o reprezintă pe legendara lupoaică alăptându-i pe viitorul întemeietor al Romei şi pe fratele său geamăn, grup păstrat astăzi în Palatul Conservatorilor de pe Capitoliul roman( de aici şi numele de Lupa Capitolina dat sculpturii), numai imaginea fiarei e o operă a antichităţii. Statuiele celor doi gemeni sunt o operă a Renaşterii italiene. O vreme s-a crezut că execuţia lor poate fi atribuită unui sculptor milanez, stabilit la Roma în 1537. În realitate datarea lor e mai timpurie, cam prin 1474-1475, iar numele artistului care i-a modelat a rămas necunoscut. Care era numele sculptorului milanez, stabilit la Roma?
a) Giovanni Angelo da Montorsoli;
b) Vincenzo Danti;
c) Guglielmo della Porta

3. Lupii sunt părinţi foarte buni. Tata-lup le aduce el însuşi puilor de mâncare, iar mama-lupoaică îi apără ca un leu. Ei au inventat chiar un truc, pentru ca puii lor să fie îndestulaţi. La scurt timp după împerechere, lupoaica face dragoste şi cu alţi lupi. Când puii se nasc, fiecare mascul crede că sunt odraslele lui şi le aduc, din belşug , vânat pe care-l regurgitează. Care este temperatura constantă
a) 39,5 º Celsius;
b) 40,7ºCelsius;
c) 41, 6º Celsius cu care lupul este considerat mamiferul cu temeperatura corporală cea mai ridicată?

4. Străvechiul sport românesc oina, are unele asemănări cu crichetul englezilor şi cu bassebal-ul americanilor. Dar sportul nostru naţional e mult mai interesant şi mai spectaculos decât ele. Toate fazele meciului de oină se desfăşoară extrem de rapid şi poate dura cel mult câteva ore. Bătaia, prinderea, circulaţia mingii, apărarea ermetică, fentele iscusite ale celor prinşi în teren, ţinerea acestora, sunt palpitante şi elegante totodată, îi prind pe jucători într-o teribilă şi pasionantă dispută. Iniţial oina s-a numit „baciul” sau „lupii şi baciul”(în Muntenia i s-a spus „roină”). Ce semnificaţie avea aceest joc?
a) atragerea lupului;
b) alungarea lupului;
c) stârpirea lupului

5. Publicist, istoric literar şi traducător, născut în comuna Dorneşti/Suceava, la 06 iulie 1950. Licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză-română, la Iaşi (1973). Doctor în litere cu teza Leca Morariu. Viaţa şi opera. A debutat în revista Lumina (1967) cu articolul Mihail Kogălniceanu. Colaborează cu studii, cercetări, articole de istorie literară, traduceri la principalele reviste din ţară şi din Iaşi. A tradus din F. Scott Fitzgerald, E. Wallace, M. S. Collins, I. Johansen, Alfred de Musset, J. Bergier şi alţii. A realizat Catalogul ediţiilor Eminescu, româneşti şi străine, 1889-1989 (Oradea, 1989). A îngrijit ediţiile Animale bolnave de Nicolae Breban (1992) şi Lupul din Ţara Huţulilor de Mircea Streinul (1995):
a) Liviu Papuc;
b) Corneliu Şerban;
c) Nichita Danilov

Răspunsurile exacte în ziarul de luni. Test propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1176. 1. b ; 2. b ; 3. a ; 4. c ; 5. c .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1177.
 Vizualizări articol: 402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11770.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de iarnă 4 porţii - 100 minute400g afumătură(şuncă, bacon, cârnaţi)1 ţelină mare1 sfeclă mare1 gulie mare100g fasole verde1 ardei gras roşu1 ardei iute2 morcovi100g linte verde100g paste scurte - tăiţei4 cartofi1... Citeşte