„Cade lupul singuratic/ pe laba-îngheţând apatic/ şi adoarme şi visează/ îngeri de zăpadă trează./ Le mănâncă creierul/ lepădându-şi obiceiul./ După-aceea în alt vis/ leapădă tot ce-a ucis,/ într-un infinit dormind/ visător şi trimbulind…/ Şi rămâne-n vis flămând/ lupul şui şi alergând,/ lupul cel din viitor/ de arginturi şi de dor./ Şi visând în vis adoarme/ dintr-o foame, dragă doamne,/ cu care l-ai otrăvit/ de din sus din infinit”.
NICHITA STĂNESCU: Despre lupul singuratic
1. În legătură cu Acca Larentia există câteva legende pe care le menţionează o prestigioasă enciclopedie:„În legendele romane Acca Larentia era soţia ciobanului Faustulus care a salvat vieţile lui Romulus şi Remus. Ea mai era supranumită – potrivit caracterului său – şi lupa, ceea ce înseamnă curtezană (Ovidiu, Faste, III 55).Potrivit unei alte legende,Larentia era o fată frumoasă de care Hercule era legat. La sfatul său ea s-a măritat cu etruscul Tarutius. Moştenind o mare avere, Larentia a donat-o poporului care a instituit în onoarea ei o sărbătoare anuală ce-i poartă numele. O altă legendă spune că Acca Larentia era mama iepurilor, simbolizând astfel fertilitatea pe pământ, îndeosebi în oraşele din provincie şi în tabere”. Care dintre marile enciclopedii ale lumii menţionează aceste legende?
a) germană;
b) britanică;
c) chineză
2. Scriitor italian (1480-1555), autorul unei lungi povestiri dedicate Lucreţiei Borgia: Peregrino (1508). De-a lungul peripeţiilor unei iubiri îndelung căutate şi în care apar, nu rareori, ca personaje secundare, oameni de seamă ai timpului, autorul povesteşte şi ceva din propria-i viaţă aventuroasă, ca vicar episcopal la Ferrara şi Florenţa. În 1487 a publicat romanul Lupoaica:
a) Benvenuto Cellini;
b) Iacopo Caviceo;
c) Galeotto del Carretto
3. Deşi este un animal familiar meleagurilor româneşti, lupul apare foarte rar în arta Evului Mediu românesc. O imagine a sa se află sculptată în cadrul decorului tâmplei de lemn de la Biserica Albă din Bucureşti. Un exemplu mai cunoscut este cel ce aparţine capitelelor din piatră de la pridvorul unei alte biserici tot din Bucureşti. Acolo întâlnim şi o reprezentare inspirată diect din Fiziolog ( a lupului care strigă către Dumnezeu). Despre care biserică este vorba?
a) Colţea;
b) Zlătari;
c) Bucur Ciobanul
4. Cum se numeşte demonul din mitologia scandinavă, cu chip de lup monstruos, fiul zeului infernal Loki şi al uriaşei Angurbodha?
a) Fital;
b) Freyr;
c) Fenris
5. Prozator (1929-2000), născut la Huşi. Începe să scrie poezii care vor fi publicate mult mai târziu în Poezie şi autobiografie (1994) sau în Caiete vechi şi sentimentale (1995). Debutează în 1946 cu o poezie în Glasul armatei, dar adevăratul debut în proză, se petrece în 1966, în Gazeta literară. Debutul editorial are loc în 1971 cu Vedere din balcon, culegere de schiţe, portrete, fragmente, jurnal. De la Confesiuni paralele (1978), romanele se succed într-un ritm egal, în 1955 publicând Lupul şi chitanţa:
a) Constantin Olariu;
b) Ioanichie Olteanu;
c) Costache Olăreanu
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine. Test propus de MIHAI BURDUJA
Un ţap păştea pe vârful unui deal. Lupul, trecând pe acolo, îi zice:
Ia te uită cât de sus te-ai căţărat, ai devenit mare şef! Nici nasul nu ţi se mai vede şi nici pe cei de jos nu-i mai bagi în seamă. Coboară, stimabile, să fii în rând cu lumea…
Măgulit de cuvintele lupului, ţapul coborî. Însă, fără ca să mai aştepte, lupul cum îl văzu alături, se şi aruncă asupra ţapului. Dar vai! Nu se şte de unde au apărut nişte câini care l-au şi sfâşiat pe loc. Ţapul a rămas uimit şi nu înţelegea de unde au apărut aceşti dulăi. Dar mai apoi şi-a dat seama că anume aşa trebuia să fie, totul e în firea lucrurilor.
Aşa e şi în viaţă: numai să se zvonească undeva despre înălţarea pe tron a vreunui şef nou, că în jurul lui apar şi cei ce se declară benevol apărătorii lui. ( Fabulă tradusă din bulgară de N. Kaireak)
Variantele corecte la chestionarul nr. 1175. 1. a ; 2. c ; 3. b ; 4. b ; 5. c .