Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2007 - Anul XII, nr. 241 (3616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Ea păstra jocul memoriei/ ca pe un descântec împotriva iubirii/ şi–n fiecare noapte sărea pe aceeaşi fereastră/ în aceeaşi grădină cu arcadă pentru trandafiri – / fără trandafiri, totuşi; şi şarpele alb mort şi el./ nimic, doar tufişuri şi iarbă şi apă/ şi grătarul de fier, gata s-o prindă-n capcană/ până la urmă”.

FLEUR ADCOCK: Năvodul
(Traducere de Marin Sorescu)

1. Poetul elin Sofron(sec. V î. Hr.) din Siracuza, Sicilia, este creatorul  „mimului” ca specie literară, în proză condensată, scurtă, conformă cu pretextele de conversaţie spontană oferite. Mimii săi în proză sunt dialoguri vii între două personaje populare, împărţiţi în funcţie de aceste personaje, în mimi pentru bărbaţi şi mimi pentru femei. A scris în dialect doric popular, folosind ritmuri variate. Dintre titlurile sale menţionăm: Pescuit de ton şi Pescarul şi ţăranul. A fost apreciat de Platon, de Teocrit şi de Herondas. Cu care dintre dintre următorii scriitori a fost contemporan?
a) Euripide; 
b) Esop;
c) Epicur

2. Personalitate carismatică şi plină de virilitate a cinematografiei britanice, născută la 25.08. 1930. Chiar şi la peste 70 de ani, sondajele îl proclamau „bărbatul cu cel mai mult sex-appeal”.Se confundă cu personajul căruia îi datorează celebritatea – James Bond -, pe care îl interpretează cu ironie, umor şi detaşare. Modelele sale declarate sunt Cary Grant, Spencer Tracy, Marlon Brando. În 1990 a jucat în filmul Vânătoarea lui „Octombrie Roşu” în regia lui John McTiernan:
a) Jason Connery;
b) Sean Connery;
c) Tom Courtenay

3. Cum se numesc peştii mici din familia heringilor care pot fi mâncaţi fie săraţi, fie uşor trecuţi prin ulei sau, după preferinţă, cu paste ori pizza? 
a) sturioni;
b) anşoa;
c) novaci

4. Peştilor le place ca fundul de apă să fie de tot felul: unii preferă nisipul, alţii lutul, alţii mâlul, iar alţii, precum codul, nu neglijează nici stelele. În Letonia au fost adunate întrun volum toate semnele multiseculare, observate de popor, în legătură cu peştii. Volumul, expresie a înţelepciunii locuitorilor mării, a fost întâmpinat cu mare interes de ihtiologi. El îi ajută pe pescari să întocmească mai exact hărţile teritoriilor submarine, să stabilească „adresele” bancurilor de peşti, itinerarul migraţiei lor în funcţie de anotimp şi de poziţia stelelor. Care este capitala Letoniei?
a) Riga; 
b) Tallin;
c) Vilnius

5. Revolta pescarilor  este o ecranizare din 1934 a regizorului german de teatru Erwin Piscator. În perspectiva timpului, filmul pare foarte apropiat din punct de vedere formal de producţiile lui Eisenstein. „Ca şi Eisenstein, Piscator a exploatat funcţia de critică socială pe care o poate avea prim-planul. El interpretează un eveniment nu numai prin excelente compoziţii, ci şi prin asociaţii de imagini obţinute cu ajutorul montajului” (Die Welt, 04.IV.1960). Filmul a fost turnat după romanul Revolta pescarilor de pe Sf. Barbara a scriitoarei Anna Seghers. Care este naţionalitatea celebrei scriitoare?
a) engleză;
b) franceză;
c) germană

Răspunsurile exacte în ziarul de luni.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„Demult se înfruntau în luptă un vânător cu faimă mare/ Şi-un leu, să vadă care este, din ei, cu drept cuvânt mai tare./ Dar, când să pună capăt vrajbei ce-atât îi dezbina mereu,/ Le scoase o-ntâmplare-n cale un preafrumos mausoleu, Pe care-o mână iscusită sculptase-o scenă cu un leu,/ în care leul, fără milă răpus de omul viguros,/ Zăcea, mort, jos./ –Sculptura, spuse vânătorul, e-o mărturie, o dovadă/ Că omul este cel mai tare, iar leul zace jos, grămadă…/ Privind sculptura mincinoasă de omenească semeţie./ – Dar, dacă-ar fi, la rândul nostru, s-avem şi lei mai cu talent,/ Isteţ să-nveşnicească-n piatră un adevăr, cu măiestrie,/ Desigur, lucru-i evident,/ Că am vedea, mai pretutindeni, în marmură sculptaţi cu greu,/ Şi vânători ce-şi curmă fala şi viaţa-n gura vrunui leu”.

AVIANUS: Vânătorul şi leul
(Traducere de Aurel Tita)

Variantele corecte la chestionarul nr. 1122
1. a ;  2. b ;  3. c ;  4. c ;  5. c .

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 223 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent