Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2007 - Anul XII, nr. 237 (3612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Am năvodul care prinde toţi peştii./ Bucuria umflă pieptul calm al pescăriţei/ gâfâind sub povara de argint./ Pe umeri iau toată avuţia pământului./ Vă port, vă duc către un bazin ca din basme./ Pe marginea lui, e un pescar cu o undiţă de aur./ Sunt undeva nişte zei îndărătul codrilor celor mai deşi;/ noi, copiii rătăciţi, vrem să-ajungem numai acolo,/ Să căutăm soarele arzător al viitorului, dincolo de codri”.

EDITH SÖDERGRAN: Năvodul
(Traducere de Veronica Porumbacu)

 „Noi toţi/cei aplaudaţi/ cei visaţi/ cu evlavie/ cu satâre/ în mâini/ în chip/ de stindarde/ urmărim fiara/ intangibili/ în tufişurile/ in primele noastre/ izbânzi/ înscriindu-ne/ pe orbita/ ce se sprijină/ de muşchii/ vegetali/ ai pădurii/ din alt veac/ cu solul/ şi subsolul/ arat/ de apele/ gravitând/ în lăuntrul/ spiralei”.

LIVIU POPESCU: Vânătoare în alt veac

1. Prozator, dramaturg şi scenarist de filme, născut (1930) la Oradea, mort la Tulcea, într-un trist accident de automobil (1994). Ca romancier a debutat cu romanul Străinul (1955), care-l impune în rândul celor mai viguroşi prozatori ai epocii. Setea (1958, Premiul de Stat) este un roman superior Străinului şi se voieşte o replică la proza rurală a lui Liviu Rebreanu, în special la romanul Ion. Setea este o adevărată frescă a vieţii rurale ardelene în momentul de răscruce istorică a primilor ani postbelici. Înzestrat cu o excepţională forţă epică, cu ştiinţa construcţiei romaneşti, cu stil sobru şi dens, scriitorul  a acordat mult timp şi multă trudă scenariului cinematografic. Postum, în anul 2000 îi apare volumul Râul visării: aparente povestiri de pescuit şi vânătoare:
a) Titus Popovici;
b) Alecu Popovici; 
c) Dumitru Popovici

2. Muzician român care a compus marşul intitulat Vânătorii de munte:
a) Vasile Spătărelu;
b) Liviu Todan,
c) Constantin Silvestri

3. Peşte de apă dulce, cu bot lung şi ascuţit, care are o serie de discuri solzoase caracteristice, dispuse pe spate şi pe laturi. Poate fi găsit în toţi afluenţii Mării Negre, ai Mării Azov şi ai Mării Caspice. Are faima de a fi  cel mai rafinat dintre sturioni. Se hrăneşte cu răcuşori, scoicuţe, larve de efemere, ţânţari şi alte insecte. Are o carne delicioasă, fără prea multă grăsime, foarte mult apreciată de iubitorii de peşte. Mărimea sa rar depăşeşte un metru pentru o greutate de 16 kg şi trăieşte cam 20 de ani: 
a) păstruga;
b) cleanul;
c) cega

4. Scriitoarea Elizabeth Stuart Phelps Ward s-a născut în statul american Massachusetts. În 1851 a publicat Faţa însorită sau Soţia preotului de ţară, o povestire morală cât se poate de stângace. În romanul Porţile întredeschise (1868) evocă urmările războiului civil, iar romanul Îngrădită (1870) dezvăluie ipocrizia convenţiilor sociale faţă de femei. În 1887 scrie Jack pescarul, o povestire de un realism aspru, despre viaţa unui sat de pe coasta Noii Anglii. Care este capitala statului în care s-a născut scriitoarea?
a) Concord;
b) Boston;
c) Charleston

5. Poet şi prozator (1914-1991) născut la Hârşova, care a debutat cu volumul de poezii Vitralii (1936). În 1972 publică Un alai la pescuit:
a) Lucian Raicu;
b) Eugene Raica;
c) Alexandru Raicu

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

 

 „Atâtea iluzii/ se vând la capătul străzii,/ în timp ce eu stau la pândă;//vreau  să agăţ pădurea de cer,/ vânătorul de păsări/ îşi sfâşie puşca cu dinţii;/ luna,/ pe jumătate adormită,/ îşi face culcuş/ printre crengile amorţite;// cine se-ncumetă/ să împartă pâinea câte-o fărmâmă/ la fiecare pasăre,/ la fiecare om?”

MAGDALENA DORINA SUCIU: Vânătorul de păsări

 „Vântul trase cămaşa albă a Lunii –/ Da, dinadins făcuse să-i rotunjească sânii.// Pământul o simţise zbătându-se pe-aproape – // Vai, Luna disperată se aruncă-n ape. // Pe mal, pescarul tânăr-adolescent visând/ Afundă plasa-n linişti şi-o trage-n sus, arzând.// Bărbat părea băiatul când se-ntorcea acasă/ Cu Luna diafană topindu-se în plasă”.

CONSTANTIN ŞTEFURIUC: Pescar tânăr
Variantele corecte la chestionarul nr. 1118.
1. a;  2. b ;  3. c ;  4. b ;  5. c .
"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 4958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent