Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 oct 2020 - Anul XXV, nr. 256 (7561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

NASA n-are ce face?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriam, în 2007, despre cercetătorii de la NASA (Research Center California) care au izbutit să creeze un dispozitiv cu ajutorul căruia pot fi citite cuvintele nerostite (propozițiile născute în creier, transmise mușchilor laringieni, dar încă neformulate prin vibrațiile corzilor vocale). Va fi astfel accesibil domeniul cât se poate de gingaș și de privat al „gândurilor pentru sine”! Inconștiență! Arma atomică devine biată bombiță, prin comparație cu efectele îngrozitoare ce le-ar putea produce cumplita desecretizare a tot ceea ce avem mai scump și sfânt: gândurile. S-ar ataca grav întreaga organizare socială, s-ar dinamita relațiile interumane, democrația s-ar face fum și locul cataclismelor atomice l-ar lua războiul fiecăruia cu fiecare. Vă închipuiți ce-ar însemna, până la urmă, denudarea totală a gândurilor? În „Vicarul din Wakefield”, Goldsmith rotunjește o replică amară: „Orice om are mii de gânduri rele, care răsar fără ca el să aibă puterea de a le înăbuși.” Închipuiți-vă c-ar deveni instantaneu publice – chiar și în cele mai nevinovate împrejurări. De pildă, venirea, dimineața, la slujbă. Portarul te va saluta respectuos cu „bună dimineața, domnule director!”, iar tu vei auzi în cască gândul lui cel adevărat: „Duhnești de la o poștă, iar ai băut toată noaptea, porcule! Tu, care mărești leafa numai la gagici”! Tot o dimineață bună îți va ura, cu zâmbet dulce și supus, secretara. În gândul ei: „Iar se holbează la picioarele mele! Mâine vin cu pantaloni, altfel mă cheamă la ore suplimentare!” Adjunctul îți va ura „o zi bună!”, cugetând, de fapt, cam așa: „Când mama dracului are de gând ăsta să iasă la pensie?” „Să trăiți, domnule Președinte!” (de fapt: „mâncate-ar ciorile!”) Vine cafeaua: „serviți cu plăcere!” De fapt: „Stați-ar în gât!” Sună soția: „dragule, te pup, să știi că diseară întârzii, mă duc cu Mița la o prezentare de modă.” Comparând și analizând pe computer inflexiunile vocii, aparatul descoperă mintenaș gândul latent nerostit: „Mă-ntreb când o să se prindă nătăflețul ăsta că nu mă duc la-ntâlnire cu Mița, ci cu Mișu?” Nătăflețul va răspunde: „da, dragă, te pup, e-n ordine, și eu am de lucru la birou diseară.” Adicătelea: „Du-te la tăntălăul de Mișu, că el mă ține-n funcție... ia s-o caut eu pe Fifi...” Ce-ar mai rămâne dintr-o romantică întâlnire a amorezilor care oftează la fiecare cinci secunde „te iubesc”, cu gândul țeapăn îndreptat către chestiuni mult mai lumești (el) și deloc suave în creierașul ei („oare-l păcălesc pe ăsta”)? Întreg eșafodajul relațional din familie și societate se duce de râpă în clipa apariției aparatului minune, fiindcă, vorba lui Cicero, „Totdeauna omul gândește altfel despre sine și altfel despre altul.”

Ce se va întâmpla, însă, în politică? Iminentă prăbușire generală, începând cu relația politician-alegător și terminând cu lacrimile de crocodil vărsate generos în fața camerelor de luat vederi. „Țărișoara mea!!” exclama cândva Cațavencu, „Integrarea!!” țipă liderul de partid, „Interesele României!!” clamează ministrul – spre a se vădi că tustrei s-au gândit mai întâi la teșchereaua proprie! Cum ar arăta un vot în Parlament când s-ar citi clar gândul NU însoțind bila DA (sau invers)? Talk-show-urile ar căpăta funcție sinucigașă, fiindcă sub aparența de „tot ce e-n gușă, e-n căpușă”, fiecare moderator are, bine temperat, of-ul rezidual, iar invitații... ce să mai vorbim! Mai ales că tehnicienii NASA (n-or fi având altceva de făcut?) promit și o sculă ce va stabili în procente gradul de sinceritate al unei propoziții deja emise. Jale pentru politicieni!

Revenind la 2007: au trecut 13 ani și nici o vorbuliță despre dispozitivul-minune promis atunci de NASA. Ceea ce poate însemna ori că proiectul a eșuat, ori că, dimpotrivă, s-au înregistrat progresele care să-i îndreptățească includerea printre cele mai primejdioase arme secrete. Și-atunci, amin informații! Oare nu s-ar impune cu grăbire un tratat de neproliferare a mașinii de citit gândurile? Nici terorismul generalizat, nici bombele Iranului și sfidările Coreii de Nord, nici încălzirea globală, nici chiar eternizarea pandemiei Covid 19 n-ar primejdui într-atât omenirea precum această cinică și oribilă invenție. Oameni, vegheați!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA n-are ce face?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
NASA n-are ce face?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei