Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 dec 2016 - Anul XXI, nr. 303 (6416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Who is Mister Putin? (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din nou despre Putin. Nu urmăresc firul biografiei „noului ţar” (cartea lui Lee Myers, discutată şi-n precedenta rubrică, o face amănunţit, de-a lungul a 720 de pagini; un articol de gazetă n-are cum ţine pasul cu astfel de generoase desfăşurări editoriale); mai degrabă aş selecta momente şi situaţii purtătoare de semnificaţii caracterologice. De pildă, relaţia personajului cu sexul opus. Putin s-a arătat a fi un timid introvertit, cu puseuri de insolenţă tipice genului: după ce a acostat-o intempestiv pe stradă, i-au trebui trei ani şi jumătate pentru a-i propune Ludmilei căsătoria. Prima soţie (profesoară, vorbeşte mai multe limbi străine) a fost bună la greu, în anii de început, pentru a fi mai degrabă uitată când „ţarul” a ajuns la Kremlin. Nici acum nu se ştie exact când şi unde a divorţat, spre a se dedica noii lui cuceriri, Kabaeva, o jună gimnastă frumoasă foc, devenită, în Rusia, sex-simbol.

Ludmila s-a arătat mai mult decât înţelegătoare: „este absorbit de munca lui. Copiii noştri s-au făcut mari, au viaţa lor. Toţi avem. Puteţi considera că a fost vorba despre un divorţ civilizat.” Se pare că gimnasta i-a născut lui Putin un fiu în 2010 şi o fiică în 2011. Presa îi atribuie preşedintelui Rusiei şi alte câteva cuceriri „concomitente”, dar poate-s zvonuri inventate de aparatul PR de la Kremlin, interesat să ofere naţiei imaginea unui „ţar” viril, energic şi potent. „Putinologii” nu ezită să afirme că personajul „este mai apropiat de câinii lui decât de oameni, chiar şi de prieteni” – diagnostic aplicabil, de ce nu, şi-n cazul relaţiilor cu femeile.

De altfel, cei care se ocupă cu promovarea imaginii sunt suspectaţi de a fi pus în scenă mici reprezentaţii atent regizate, menite să dovedească bărbăţia şi curajul eroului de la Kremlin – care, se ştie, într-adevăr are pregătirea unui polisportiv cu performanţe competiţionale. Iată-l, echipat în scafandru, plonjând în apele Mării Negre spre a explora ruinele unui oraş scufundat. Iese victorios din valuri, aducând la ţărm două splendide amfore străvechi – care, dacă ne luăm după gazetarii obraznici, încă mai poartă urmele unor şterse numere de inventar ale cutărui muzeu arheologic. Sau, iată-l pe Putin la manşa avionului cisternă chemat să stingă un cumplit incendiu de pădure. Unghiul strâns al filmării nu îngăduie să se vadă şi un al doilea personaj în carlingă, copilotul, avionul având, desigur, dublă comandă. Poate, totuşi, episodul este real şi lumea-i cârcotaşă; ruşii îl vor vedea pe Putin coborând, după aterizare, şi din carlinga unui sofisticat avion de vânătoare cu simplă comandă...

Este un dur? Neîndoielnic. Modul în care a acţionat şi-n Cecenia, şi-n Georgia, metodele utilizate în lupta cu corupţia (dar şi intimidarea şi reducerea la tăcere a inamicilor politici), capacitatea de a lua fără şovăire grave decizii purtătoare de consecinţe internaţionale (vezi cazul Crimeei) îl aşează între cele două extreme ale percepţiei publice: „Putin, omul care instigă la război” sună titlul unui documentar tv realizat de Boris Nemţov (avea să fie împuşcat, nu se ştie nici acum sigur de cine, în 2015) şi „priceperea extraordinară de lider” cu care l-a gratulat revista „Time”, acordându-i distincţia „Personalitatea anului”. Surse neconfirmate susţin că Putin are o avere de 40 de miliarde de dolari în active, dacă nu chiar peste 70 de miliarde, astfel trecând în fruntea clasamentului celor mai bogaţi oameni din lume. Nu iese fum dacă nu faci foc; or fi, n-or fi cifrele exacte, nu-i corect să le invocăm doar pe ele, fiindcă şi rusul de rând s-a bucurat de o spectaculoasă creştere a agoniselii personale. Nu-i vorba de miliarde, desigur, dar venitul pe cap de locuitor a crescut în Rusia şi-n mandatele lui Putin de peste zece ori! Spectaculos! De unde şi la fel de spectaculoasele procente pro-Putin în alegerile de până acum.

Marea corupţie a fost tolerată în Rusia câtă vreme i-a fost prielnică „ţarului” şi nu reprezenta o ameninţare politică. Când a devenit excesiv de sfidătoare (Roman Abramovici: „Eu am 12 miliarde de euro, dar eram la fel de fericit şi când aveam 11 miliarde”) şi a cutezat să se implice decisiv în jocurile politice, autoritarul, durul şi hotărâtul Putin nu s-a sfiit să arunce în puşcărie persoane considerate intangibile. Rechizitoriile nu-s chiar convingătoare, dar ce mai contează? Se poartă şi la case... mai mici. Având destule pe suflet, „noul ţar” este văzut ca „un individ supus greşelii, care a făcut propriile-i alegeri în anumite momente cruciale, reuşind în felul acesta să schimbe cursul istoriei” (D. Treisman, de la „The Washington Post”), în vreme ce oponentul „ţarului”, şahistul Kasparov, avertizează: „Putin este deocamdată problema noastră, dar curând va fi problema întregii lumi.” 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Who is Mister Putin? (II).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Who is Mister Putin? (II)5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei