Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 106 (5313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Mister!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„Țesătura” Iași, înființată acum mai bine de un secol, deținea la un moment dat locul I în producția de pânzeturi  românești. Avea 900 de salariați în 1934 și peste 2000 în 1960. Acum, e-un câmp nivelat în mijlocul Iașilor. De-o unitate etalon a industriei ușoare s-a ales praful și pulberea! Fusese dotată cu utilaje moderne care, în alte țări, funcționează bine-mersi și azi.

La noi, nimic nu merge! Locul marii  fabrici va fi luat, firește, de (încă) un super-market... Mi-a adus cineva două simandicoase albume-unicat: unul din 1935, altul din 1939, editate de Consiliul de Administrație al Fabricii „Țesătura”. Să nu credeți că, pe vremea aceea, funcționau alte criterii în numirea membrilor Consiliilor. Ba, aș spune, aranjamentele se făceau și la mai față de cortină – numai că, pare-se, nu erau așa de păguboase. În 1935, președintele Consiliului la „Țesătura” era politicianul Mihail Manoilescu, păstrat în fila istoriei cu rang de prim-ministru și titular al mai multor ministere (avea să-și sfârșească zilele în pușcăria de la Sighet). În 1910, la înființare, președinte era rectorul-politician G.A. Mavrocordato, pe care l-am mai aflat și în Consiliile de Administrație ale  marilor societăți petroliere „Columbia”, „Aqvila” ș.a. Citez din Introducerea la albumul  din 1935, când „Țesătura” sărbătorea 25 de ani: „ ...lipsea experiența industrială propriu zisă și mai cu seamă încrederea în posibilitatea de existență a unei fabrici indigene. Această neîncredere, pe care avea s-o întâlnească la fiecare pas conducerea fabricii, era foarte explicabilă pentru epoca aceea, când țara noastră era socotită eminamente agricolă și orice inițiativă pe teren industrial era întâmpinată cu indiferență”.

Explicabilă atunci, inexplicabilă acum, când nici eminamente agricolă nu mai e România, importatoare a 70% din produsele alimentare – cât despre „industrială”, ce să mai vorbim! ... Răsfoind cele două albume, dcoperi realități și implicații sociale nebănuite. Mai întâi, dintr-o vedere din avion (ce avion va fi fost la 1910?) se constată că „Țesătura”, acum câmp viran în buricul târgului, se afla, practic, în afara Iașului, înconjurată de căscioare ca-n toate satele moldave  și mărginită, către nord-est, de marele tăpșan pe care-și făcea de cap Bahluiul la ceas de inundații. Cele dintâi locuințe pentru salariați nu le-a construit, cum se crede, Fabrica de Antibiotice în anii ̓50, ci „Țesătura”. S-a început în 1923, când s-a clădit primul „cămin pentru lucrătoare”, urmat în 1927 de al doilea. Pentru maiștrii fabricii s-au construit duplexuri de un confort neobișnuit la vremea aceea. A urmat o Infirmerie și un Dispensar pentru sugari, apoi o cantină cu 500 de locuri. Vedem, în poze, și o „culme” a aparaturii din domeniul igienei: la spălător, un muncitor își usucă mâinile cu dispozitivul-strămoș al celor de azi: apăsai o pedală și-ți postai palmele la capătul a două țevi curbate, una trimetea aer cald, celalată aspira... Direcțiunea și-a trasat un obiectiv cu totul remarcabil în epocă, acela „de a da fiecărui salariat o locuință confortabilă și igienică”. „Țesătura” avea fanfară proprie, un stadion de pe care „General Photograph Service” din București a recoltat sumedenie de imagini și o sală de sport onorabil utilată. Avea până și o formație de muzică simfonică: într-o fotografie vedem trei violonceliști – care de mult, cântă îngerilor printre nori. Mașinile, cu insistență pozate, par aproape ridicole acum, dar  produceau „de la pânza brută zisă Americă (n.n.: rebotezată după 1944 „pânză muncitorul”, din considerente... ideologice!) sau Zefirul vărgat, până la șifoanele fine sau dejalenurile în desene diferite, menite să satisfacă gusturile cele mai dificile și mai rafinate”. Nu mai are țara nevoie de pânzeturi? Are, da-i mai aproape China... Marx spunea că omenirea se desparte de trecutul ei râzând. N-o fi încăpând și o lacrimă?

La Iași funcționează acum trei supermaketuri Carreforur, patru Kaufland, un Aushan, patru Lidl, un Selgros, o Billa, un Metro, două Baumaxuri, două Dedeman, nu mai știu câte Praktiker (și încă alte – dar se se și mai fac!). Toate-s, totdeauna, pline de mușterii ce-și încarcă non-stop cărucioarele. De unde bani, câtă vreme industria, adică majoritatea locurilor de muncă și, în consecință, majoritatea salariilor, aproape că a dispărut? Mister! Cât o mai  ține? Alt mister.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mister!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Mister!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cantina trimis de
(13 mai 2013, 13:23:13
Intre 1984 si 1986 am fost elev la Liceul CFR din Iasi, pe bd Socola; peste drum era situat Liceul MIU (Ministerului Industriei Usoare) ce pregatea viitori muncitori pentru Tesatura Iasi; pe langa faptul ca era un liceu foarte bine pus la punct, incepand de la Gard si terminand cu cladirile foarte bine intretinute, pentru noi, elevii din afara acestui liceu era o mare favoare ca puteam lua masa de pranz (contracost, fireste!) la cantina lor, o cantina moderna, luminoasa, curata iar mancarea era pur si simplu deosebita; tacamuri curate, felul 2 neaparat cu carne, desert... Era total diferit de celelalte cantine din tot Iasul! Pacat ca s-a mai distrus ceva in tara asta...ce mai punem in loc...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei