Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2012 - Anul XVII, nr. 7 (4912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Fumatul este permis şi în anunţurile mortuare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zăboveam, iernile trecute, lungind o cană de vin fiert, într-o cârciumioară cochetă, aflată pe marginea unui parc întins, aproape de mine. Patronul, un tip cu pregătire fină, de psiholog, avea conversaţie aleasă – ne ducea la astre cu muzică pentru cunoscători -, dar profilul său de om de afaceri rămânea unul de şnapan.
Îi cereai, de pildă, o vodcă Finlandia, iar el îţi aducea o putoare îndoită cu apă, ca să te fraierească la buzunări... Umbla de la masă la masă cu ţigara spânzurată în colţul gurii, aidoma chitaristului Keith Richards de la Rolling Stones, îţi capta momentul când te pileai puţin, ca la urmă să te îngreuneze la notă de să nu te vezi...
Era de profesie psiholog, cum am zis, dar nu ştia o boabă din psihologia celui care trage seara la intimitatea unei găurici cu coniac şi ceai. Era localul lui, construit în propria casă, dar se purta ca şi cum ar fi fost al unui duşman. Însă, peste toate, crâşmuliţa era centrată în jurul unei sobe care-ţi încălzea sufletul cu lemne leneşe, iar dacă te aflai într-o companie gingaşă, treceai cu vederea cusururile servirii.
    Anul trecut, pe vremea asta, am găsit crâşmuliţa ferecată cu plasturele unui lacăt, fiindcă psihologul-crâşmar tocmai fusese doborât de un cancer pulmonar. Iar eu, în semn de doliu, am renunţat să mai trec pe acolo. Fiindcă, peste toate, îmi era drag omul.
    La acest început de an însă, mi-am amintit de serile acelea blânde şi de patronul – psiholog, care te ardea la buzunări cu vodca lui botezată şi cu notele lui de plată umplute cu plumb. Am crăcănat ziarul şi am citit anunţul care îl comemora de un an: câteva cuvinte bombastice din partea familiei, dominate de fotografia lui.
O fotografie din care se evidenţia ţigara spânzurată în colţul gurii, cum o poartă Keith Richards, de la formaţia Rolling Stones. Şi de atunci mă tot gândesc... Băi frate, în ţara asta, spre deosebire de ţările lumii civilizate, se fumează peste tot: în baruri, în restaurante, în instituţii publice... Chiar şi în anunţurile mortuare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul este permis şi în anunţurile mortuare.
 Vizualizări articol: 2125 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Fumatul este permis şi în anunţurile mortuare4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cititi despre albinele bezmetice ... trimis de
(12 ian 2012, 20:54:46
... Cititi despre albinele bezmetice si o sa intelegeti pe deplin comportamentul romanilor in societatea lor de acasa .
Ca sa fiu explicit.. pe bune ... la albine, insecte cu comportament social si diviziunea muncii exista o boala care se manifesta printr-un comportament absolut independent al membrilor stupului...toate albinele se apuca sa oua si incearca sa faca puiet, altele deprind obiceiul de a fura si nu mai merg in camp , ci la stupii vecini, isi ucid matca ... etc. Se pare ca nu prea exista tratamente speciale pentru aemenea stupi ... unii entomologi recomanda infometarea si obligarea albinelor sa construiasca pentru a le distrage atentia. Se spune ca stupul isi pierde spiritul de grup. Cu putina imaginatie , prin analogie ,vedem simplu ca romanii si-au cam pierdut spiritul de grup ... si nu e de mirare ca si anuntrurile mortuare sunt pitoresti pe plaiurile mioritice (asta ca sa-l scuz pe nefericitul defunct pentru poza sa neinspirata, sau poate chiar inspirata pentru cei ramasi pe mal). Ce inteleg eu din articolul cu un subiect fin ales este ca este bine sa ne bucuram de orice clipa , cu cei de langa noi , cu viciile si calitatile noastre . Ca sa inchei in acelasi spirit .. intr-o anecdota , unui batran un doctor ii recomanda la cei 90 de ani ai sai , daca vrea sa mai traiasca 5 ani sa se lase de fumat, la care replica batranului a fost : " pentru cinci ani sa las placerea de o viata , mai bine nu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei