Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 mar 2010 - Anul XV, nr. 50 (4341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Execuţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Când ziceam că s-a spus şi scris totul despre execuţia Mareşalului Antonescu, iată că apare o nouă carte, chiar astfel intitulată („Execuţia Mareşalului Antonescu” de Gh. Buzatu, Ed. „Demiurg”, Iaşi). Poate că unele lucruri sunt cunoscute din cercetări similare publicate de-a lungul anilor (multe datorate aceluiaşi harnic istoric ieşean); noua carte însă adună, sintetizează şi comentează concluziv toate informaţiile revelate până acum, cărora le adaugă elocvente mărturii inedite (asupra cărora vom reveni), aşa că putem conchide că ne aflăm în faţa celei mai complete şi mai bine structurate lucrări pe această temă, atât de incomodă şi dificil de abordat. Peste 400 de pagini, în format academic, înmănunchează documente (unele, de-a dreptul zguduitoare), comentarii asupra „masacrului ordonat de Kremlin”, decizii ale diferitelor instanţe, selecţii din presa română şi străină, rapoarte ale diplomaţilor şi, desigur, minutele procesului „Marii trădări naţionale”.

O observaţie remarcabilă a autorului: toate marile procese politice din România n-au fost altceva decât însăilări penibile „şi tot atâtea fiasco-uri sub toate aspectele – organizare, juridic, politic, relevanţă, semnificaţie istorică etc.” Se au în vedere: procesul comuniştilor din Dealul Spirii (1922), procesul lui Zelea Codreanu (1938), procesul guvernării Antonescu (1946), procesul P.N.Ţ. (1947), procesul Lucreţiu Pătrăşcanu (1954) şi, pour la bonne bouche, procesul soţilor Ceauşescu (dec. 1989).

De necrezut rămâne faptul că justiţia liberă şi independentă română n-a fost în stare să revizuiască până la capăt procesul intentat de fiul lui Gh. Alexianu, care solicita revederea totală a cauzei şi reabilitarea fostului guvernator al Basarabiei, executat împreună cu Antonescu în 1947. După aproape un deceniu de tergiversări, când dosarul s-a plimbat ba la Curtea Supremă, ba la Curtea Militară de Apel, apoi la Curtea de Apel Bucureşti şi din nou la Curtea Supremă de Justiţie, din nou la Curtea de Apel, de unde ajunge la Înalta Curte de Casaţie... şi tot aşa, până când soluţia definitivă, în coadă de peşte, va conţine formularea „achită parţial pe condamnatul (împuşcat de mult, n.n.) Alexianu Gheorghe...”

 Deosebit de interesante sunt rapoartele rezidenţelor judeţene ale SSI după execuţia mareşalului. Ţării nu-i prea venea să creadă şi zvonistica era în floare (cum s-a întâmplat şi în 1989-1990, când circulau tot felul de versiuni fanteziste privindu-i pe Ceauşeşti). Şeful Centrului SSI Suceava, un anume Balş, îşi informa superiorii (15 iunie 1946): „Circulă zvonuri că executarea a fost numai simulată (...) Se spune că Gh. Tătărescu ar fi plecat în Anglia, pentru a înlesni evadarea lui Ion Antonescu din închisoare.” Şi Rezidenţa Bistriţa informa la fel: „circulă cu persistenţă zvonul că ex-Mareşalul Antonescu şi Ică Antonescu nu ar fi fost executaţi, fiind răpiţi din închisoare şi comunicatul dat nu corespunde adevărului.”

Timişorenii gândeau la fel: „Cei doi Antoneşti ar fi fost furaţi înainte de executare de către un grup de americani din Bucureşti.” Braşovenii erau convinşi că pe condamnaţi „i-au furat englezii.”  Şi circumstanţele execuţiei au suferit distorsiunile zvonisticii. Astfel, sucevenii credeau (21.06.1946) că Vâşinski ar fi venit special la Bucureşti pentru a asista la execuţie. Şi braşovenii intuiau sorgintea rusă a condamnării, dar mai departe inventau: „Vâşinski, din partea URSS, n-a plecat până n-au fost executaţi criminalii de război.” Şi cum nu se prea puteau afla justificări pentru refuzul regelui de a comuta sentinţa, au apărut legendele.

 Potrivit celei mai răspândite, când lui Mihai I i s-au prezentat cererile de graţiere, Antonescu şi ceilalţi erau împuşcaţi de mult, aşa că suveranul n-avea altceva de făcut decât să le respingă. Mentalul naţiei refuza să accepte ideea că din rândurile armatei române s-ar fi putut alcătui plutonul de execuţie (şi nici n-a fost!) aşa că, din nou, basme: „pe Antonescu l-au împuşcat comuniştii” (SSI Braşov), ori „comisari evrei” (SSI Suceava).

O întreagă istorioară lacrimogenă circula în Banat (SSI Timişoara): comandantul plutonului, căpitanul X, a refuzat să execute ordinul şi şi-a cerut, plângând, demisia din armată. Etc. etc. etc. Fantasmagorii care, în felul lor, demonstrează că ecoul salvei de la Jilava a reverberat îndelung în întreaga ţară, fiind primit cu sentimentele cele mai diverse: ură, bucurie, revoltă, neîncredere, satisfacţie, jale...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Execuţia.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Execuţia5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi, poporul roman, l-am tradat! trimis de
( 2 mar 2010, 19:06:27

V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.

Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

Ostasi,
Va ordon: treceti Prutul!

Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

Ostasi,
Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare, ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor.

Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.
1.1  RE: Noi, poporul roman, l-am tradat! trimis de
( 2 mar 2010, 19:08:13
Ostasi,
Veti lupta cot la cot, suflet de suflet, langa cea mai puternica si glorioasa armata a lumii. Indrazniti sa va masurati vitejia si sa va dovediti mandria camarazilor nostri. Ei lupta pe pamantul moldovean, pentru granitele noastre si pentru dreptatea lumii. Fiti vrednici de cinstea pe care v-au facut-o istoria, Armata Marelui Reich si neintrecutul ei comandant, Adolf Hitler.

Ostasi,
Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu.

Sa luptati pentru dezrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.

Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.
1.2  RE: Noi, poporul roman, l-am tradat! trimis de
( 2 mar 2010, 19:09:03
Ostasi,
Izbanda va fi a noastra. La lupta.
Cu Dumnezeu inainte!"
Comandant de capetenie al Armatei:
General Antonescu
22 iunie 1941

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei