Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2009 - Anul XIV, nr. 77 (4063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Un fleac de diplomă universitară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uneori, lumea se miră ca la urs când îi ajunge la ureche vestea unor evenimente absolut normale, în acord total cu mersul firesc al lucrurilor. Aşa şi acuma: ce-i atâta de spectaculos în vânzarea către onor clientela amatoare a unor diplome false de absolvire a învăţământului superior? Să ne gândim logic: dacă pe carosabilul patriei circulă şoferi falşi, atestaţi pe baza unor permise de conducere false, nu văd de ce recensămintele nu ar scoate în evidenţă şi medici falşi, ingineri falşi, jurişti falşi, economişti falşi, cu toţii împachetaţi frumos de universităţile de pe harta ţării, care-s mai răspândite azi decât candidoza şi decât ciuperca piciorului. Căci există orăşel mai răsărit, care să nu aibă azi o filială a vreunei universităţi atestate?

Te înşurubezi comod în scaunul restaurantului, vine chelnerul cu prosopul pe braţ, şi-i faci comanda:

-Garsoane, adă două ciorbe de burtă, două friptane de porc cât farfuria şi, ca desert, două diplome de...

-V-aş recomanda diplomele de economist, că le-am primit ieri, sunt proaspete. Am luat şi eu câteva, pentru familie, că nu se ştie niciodată.

Tot ce se întâmplă azi cu traficul de diplome era absolut previzibil. Mai întâi, prin anii nouăzeci, au apărut universităţile particulare, ca o alternativă de şcolarizare înaltă pentru incapabilii şi puturoşii care niciodată n-ar fi trecut un examen de admitere într-o facultate normală.

Apoi, precum toamna se şterg în zări cocorii, au început să se şteargă şi deosebirile dintre învăţământul privat şi cel de stat. Dacă în primă fază doar la cel particular se plăteau studiile, uşor-uşor bonul de casă a început să vină şi dincolo. Dacă doar la privatizaţi se îmbuteliau prostănaci grămadă, apoi – odată cu inventarea admiterii pe bază de dosar, în locul firescului examen – prostănacii s-au îmbuteliat cu ghiotura şi la învăţământul aşa-zis concurent.

Dar bunele deprinderi ale învăţământului de stat au trecut, nel-cătinel, şi peste gard, la vecinul. Dacă în destule universităţi de stat examenele se traversează pe bază de peşcheş dat profului ca să fie îngăduitor, suratele particulare au împrumutat şi ele acest obicei, în urma căruia degrabă se înalţă vile şi se cumpără mofturi pe patru roţi.

Eu cred că marea durere a societăţii noastre nu stă în faptul că se confruntă cu un trafic zdravăn cu diplome false. Marea noastră durere e că majoritatea celor ce deţin diplome veritabile sunt egali în incompetenţă cu posesorii de diplome false.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fleac de diplomă universitară.
 Vizualizări articol: 748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Un fleac de diplomă universitară4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei