Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat la Suceava în data de 27 septembrie 2024, sub egida Uniunii Europene, de către echipa la nivel național #Researchers4Humanity – Asociația Invenio, Target Activ Trening și organizatorii locali Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Științifică Cygnus, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, alte licee și școli din județul Suceava.
La acest important eveniment cultural-științific au participat elevi din clasele a VII-a A, a VII-a C, a VIII-a A, a VIII-a B și a VIII-a C, de la Școala Gimnazială Ipotești, atât în calitate de voluntari, cât și de participanți la diverse ateliere, unde au obținut premii importante.
Elevii au fost coordonați de profesorul Vovciuc Ionel.
Elevii au fost provocați în cercetarea științifică de reprezentanți ai Facultății de Istorie și Geografie, în activitatea „Itinerare turistice montane” (Locul al II-lea - elevul Cazacu Andrei), dar și în activitatea „Arheologie aplicată” sau „Astronomie şi astrofizică – Observații astronomice” (Locul al III-lea pentru elevele Popovici Sara, Rusu Rebeca – activitate care s-a lucrat în grup).
Ulterior au vizitat Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor pentru a participa la activități ca: „Mașina electrică, bicicleta electrică”; „Sisteme electrice automatizate”; „Tehnica tensiunilor înalte – Bobina Tesla”.
La Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică au văzut proiectele „Mecatronică și robotică aplicată - provocări și perspective”; „Laboratorul de Mașini Inteligente și Vizualizarea Informației”, unde elevii au obținut următoarele premii: Locul I pentru elevii Hreniuc Ricardo și Bucaciuc Daniel, cei mai buni șoferi pe simulatoarele auto 2D și 3D.
Tot FIMAR i-a provocat la experimente distractive – „Robotică industrială”; „Dezbateri și provocări”; „Filme ştiinţifice 3D & 2D în arta autovehiculelor rutiere”.
După aceste activități au vizitat standurile altor facultăți pentru a respecta orarul și obiectivele proiectului. Au fost la standul Facultății de Inginerie Alimentară, unde s-au prezentat experimente ca: „Aspecte aplicative privind măsurarea unor proprietăți fizico-chimice ale apelor”, dar și „Depistarea produselor alimentare false”.
Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri le-a prezentat „Atelierul de antreprenoriat” – în care au aflat aspecte despre puterea viitorilor afaceriști în câștigarea de resurse financiare pentru proiectele propuse.
O altă provocare în cercetarea științifică a fost dată prin experimente distractive de către Facultatea de Medicină și Științe Biologice prin activități ca „Evaluarea psihologică, dar și monitorizarea timpurie a conservării biodiversității”; „Prezentarea biologiei moleculare, geneticii, microbiologiei, ecologiei și fiziologiei vegetale, umane și animale”.
Pe final, au fost invitați de Fundația Cygnus, colegiile naționale, licee din județ și unități școlare pentru o serie de activități.
În concluzie, participarea la acest eveniment a fost de mare impact în dezvoltarea cunoașterii elevilor care au aflat cum să utilizeze cunoștințe personale în contexte noi și să identifice oportunități de petrecere a timpului în laboratoare tehnice universitare ce implică dezvoltarea profesională și personală.
Reușita evenimentului s-a datorat sprijinului conducerii școlii, director prof. Loredana Solovăstru și director adjunct Simona Mirăuți, care au facilitat și încurajat deplasarea elevilor la activitățile menționate, dar și al celorlalte cadre didactice care au susținut această inițiativă.
Prof. Ionel Vovciuc – Școala Gimnazială Ipotești