Marți, 26 septembrie, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava a sărbătorit Ziua Limbilor Europei.
Dorim, în primul rând, să mulțumim conducerii școlii noastre, domnului director Popescu Dan și domnului director adjunct Hacman Gabriel, pentru susținerea și încrederea acordată de la începutul demersurilor noastre, ale Catedrei de Limbi străine, în inițierea unui proiect educațional transdisciplinar dedicat limbilor străine și importanței cunoașterii acestora.
Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional educațional transdisciplinar mai amplu, inițiat și coordonat de doamnele profesoare Juravle Lucescu Alina (lb. germană) și Savin Giosan Mariana (lb. engleză), intitulat "Cross culture. Cross countries. Cross traditions".
Proiectul a adus împreună, în regim hibrid, cu prezență fizică în Aula "Simeon Florea Marian" a colegiului nostru, dar și în format online, pe platforma Google Meet, atât profesorii de la Colegiul "Ștefan cel Mare" care au participat la mobilitățile Erasmus+ KA1 din cadrul programului Erasmus + "Școala viitorului de tip digital", inițiat de doamna profesor Carmen Amorăriței, cât și profesori din străinătate, din Portugalia, Spania, Grecia, Italia și Ungaria, alături de elevii coordonați de către aceștia.
Acest eveniment s-a derulat, de asemenea, în colaborare cu IȘJ Suceava, reprezentat de către doamna inspector de limbi străine Hisem Gabriela Parascheva, profesor de limba engleză.
Elevii și profesorii din țară și din străinătate înscriși în proiect au putut trimite prezentările și proiectele lor, iar pe data de 26 septembrie a avut loc întâlnirea cu partenerii naționali și internaționali de proiect, în aula colegiului nostru.
Elevii au realizat prezentări PowerPoint sau Canva în limbile germană și engleză, au participat la quiz-uri interactive, la dezbateri, la expoziția de picturi și desene, având posibilitatea de a alege tema și secțiunea preferată din proiect, după cum urmează: secțiunea de prezentări PowerPoint (sau un alt format la alegere), secțiunea de Creație, secțiunea Quizes and games.
În aulă a avut loc și ceremonia de decernare a certificatelor Cambridge, certificate recunoscute de peste 20.000 de instituții de pe 5 continente, ocazie cu care au fost felicitați elevii care au susținut și promovat acest examen. Candidații vor putea folosi certificatele pentru a-și echivala examenele de competență lingvistică la Bacalaureat.
La activități au participat atât elevi de gimnaziu, cât și de liceu.
Ne-am dorit să punem în valoare cunoștințele de limbă străină, precum și cele de cultură generală ale elevilor noștri, conștienți fiind de importanța pe care o joacă limba vorbită în istoria și definirea identității fiecărui popor. Considerăm că este important ca ai noștri elevi să conștientizeze faptul că învățarea limbii române, precum și a limbilor străine, contribuie la înţelegerea altor popoare și culturi, și reprezintă o modalitate de a combate xenofobia și rasismul.
În societatea actuală internetul joacă un rol extrem de important, oferind posibilitatea de a participa la ședințe, interviuri, sesiuni de cursuri online, conferințe, simpozioane sau proiecte internaționale în limbi străine, motiv pentru care am considerat de bun augur și participarea cadrelor didactice de la Colegiul Național "Ștefan cel Mare" Suceava la cursurile de perfecționare facilitate de către cele 3 mobilități Erasmus+ pentru profesori (St. Julians, Malta – octombrie 2022, Stockholm, Suedia – august 2023 și Split, Croația - septembrie 2023) din cadrul Programului de mobilitate pentru profesori "Școala viitorului de tip digital", conștienți fiind de faptul că învățarea este un proces continuu care-i vizează pe elevi și pe profesori deopotrivă.