Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 246 (7858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alcoolismul, o boală...

Către sfârșitul secolului al XVIII-lea, medici din Anglia şi Germania au definit pentru prima dată dependența de alcool ca fiind o boală si au descris-o ca atare. A mai durat însă câtva timp până când acest concept s-a impus oficial şi cu toate consecințele în opinia publică.

În ciuda recunoașteri oficiale de către Organizația Mondială a Sănătății în 1956  a dependenței de alcool ca fiind o boală, această constatare poate stârni încă zâmbetul ironic şi neîncrezător al multor contemporani. Ea poate fi însă dovedită prin mai multe stări de fapt sesizabile atât juridic cât şi medical.

Boala înseamnă un dezechilibru involuntar cauzat de agenți din mediul extern sau intern ai organismului, presupune un grup de simptome specifice tulburării de sănătate și cunoaște o evoluție progresivă şi predictibilă.

Pornind de la această definiție, alcoolismul sau sindromul de dependență alcoolică este, o boală primară, cronică, progresivă, fatală influențată în dezvoltarea şi manifestările ei de interacțiunea factorilor ce țin de personalitate cu cei ai mediului, cunoaște o evoluție predictibilă si progresivă, adesea putând fi fatală și se caracterizează prin pierderea controlului asupra consumului de alcool, constant sau periodic, preocupare față de alcool și consumul de alcool în ciuda consecințelor nefaste şi dereglărilor gândirii.

Alcoolismul este o boală primară pentru că nu reprezintă un sindrom al unei alte stări de boală existente, ci poate cauza ea însăși alte tulburări fizice sau psihice sau le agravează pe cele existente. În modul cel mai evident, alcoolismul ca boală poate fi recunoscut prin consecințele intoxicației, adică în leziuni ale ficatului, stomacului şi sistemului nervos central sau periferic, provocate de alcool.

Natura de boală cronică a alcoolismului atrage atenția asupra caracterului permanent al bolii, persoana dependentă de alcool va rămâne toată viața cu această boală.

Din acest punct de vedere alcoolismul poate fi asemuit, mai ales, unui infarct miocardic, unui diabet sau unor afecțiuni circulatorii, afirmație susținută de câteva trăsături comune. La toate aceste boli conduita de viață are un loc important prin deprinderea unor obiceiuri nesănătoase şi incapacitatea de a reacționa adecvat la situațiile solicitante.

De asemenea, tratamentul bolii nu se poate face printr-o cură medicamentoasă, ci prin modificarea comportamentului şi a obiceiurilor. La fel cum diabeticul nu se vindecă, dar poate trăi ținând boala sub control, la fel şi alcoolicul poate duce o viață fericită şi liniștită în condiții de abstinență.

Țelul tratamentului nu constă în restabilirea stării inițiale de sănătate, ci în reducerea solicitărilor şi extinderea posibilităților de a trăi o viață dezirabilă. În cazul acestor boli există suficienți factori ereditari care influențează probabilitatea instalării ei, fără a o provoca în mod explicit.

Dependența de alcool are un caracter predictibil pentru că, cunoaște aceeași evoluție pentru toți cei care consumă alcool şi este progresivă pentru că persistă în timp şi netratată evoluează din rău în mai rău.

Din păcate, alcoolismul este o boală multifazică pentru că afectează individul pe toate planurile - familial, material, intelectual, social, profesional, emoțional şi al sănătății - manifestându-se în toate prin consecințe nefaste.

De asemenea, tot de abatere de la normal este vorba şi în ceea ce privește pierderea autocontrolului şi a incapacității de a fi abstinent, ne mai putând fi posibile anumite procese de frânare și control fața de alcool, iar capacitatea de control nu poate fi recâștigată nici prin tratament medicamentos.

Dacă o persoană a trecut prin faza în care a fost atât de dependentă de alcool încât nu și-a mai putut dirija viața, acea persoană nu se mai poate întoarce la stadiul consumului neproblematic de alcool, acel consum naiv, controlat. Perfidia bolii constă în faptul că nici specialiștii nu pot prezice cu certitudine care dintre consumatorii de băuturi vor deveni alcoolici.

Și totuși, boala poate fi stopată! Programul în cei 12 Pași al Alcoolicilor Anonimi vă poate ajuta, cu condiția să vă doriți acest lucru. Grupul AA ”Speranța” Suceava vă stă la dispoziție.

Pentru a lua legătura telefonați la: 0746995458 ; 0743419931 sau E-maill: speraasv@yahoo.com

C. Sv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alcoolismul, o boală....
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alcoolismul, o boală...0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei