Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 115 (7727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Provocările adolescenței în online și offline

Asociația Părinților și Profesorilor din Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, în parteneriat cu ISJ Suceava, Colegiul Tehnologic din Chișinău,Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava a organizat SÂMBĂTĂ, 15 MAI, la ORA 12, pe PLATFORMA GOOGLE MEET, Conferința “PROVOCĂRILE ADOLESCENȚEI ÎN OFFLINE ȘI ONLINE”.

Data de 15 mai nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a sărbători Ziua internaţională a familiilor, o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a familiilor se referă la „Familii şi noi tehnologii”.

Ca să trăiești în lumea noastră modernă fără a fi afectat de Revoluția digitală, ar trebui să te deconectezi de la calculator, să închizi telefonul, să faci efortul de a apela la căi de comunicare empirice. Să ai o înțelegere profundă a timpului și a sacrului. Dar mai este posibil așa ceva? Suntem cu adevărat sinceri în convingerile noastre, atunci când refuzăm adaptarea la o nouă lume? De ce suntem așa de sceptici cu privire la puterea noastră de a stăpâni această tendință de transformare a vieții noastre în sfera digitală? Sau de ce privim această evoluție ca pe un dușman?

 Poate ne lipsesc doar instrumentele cu ajutorul cărora noi, ca ființe umane, să nu ne lăsăm copleșiți de oferta foarte generoasă a mediilor digitale. Poate că discernământul se învață și astfel putem face exercițiul detoxifierii digitale. Poate ne lipsește metoda corectă de raportare la ceea ce există în prezent.

Tinerii de azi au capacități uriașe, atât psihologice, cât și fizice de a depăși cu succes aceste provocări. Chiar dacă viața lor are tendința de a se consuma mai ales în mediul online, ei au șanse mari de a cunoaște, la timpul potrivit, că au nevoie de o balanță digitală, de un echilibru. Poate fi obositoare această acceptare, dar este necesară. Ar trebui să înțeleagă mai bine cum funcționează creierul uman.

 Provocările adolescenței sunt duble în timpurile noastre: pe de o parte, online și pe de altă parte, offline. Adolescenții de azi se pot resimți mult mai obosiți decât cei din alte timpuri. Și dacă acest adevăr se confirmă, pe ei ar trebui să-i întrebăm mai întâi ce soluții au în planul lor de viață pentru a fi sănătoși trupește și sufletește; cum percep ei folosirea libertății și care este limita accesării ei.

Noi, ca dascăli sau ca părinți, nu ne putem permite decât să ascultăm și să avem răbdare ca planul lor să fie pus în aplicare, ca principiile de viață să fie selecționate și ierarhizate. Să-i însoțim cu blândețe în acest demers anevoios. Avem nevoie noi înșine, ca adulți, de multă maturitate, stabilitate emoțională și de câteva strategii de recunoaște a saturației digitale. Pur și simplu de a fi acolo, atunci când strigătul tinerilor după ajutor devine prea palid pentru a mai putea fi auzit. Și până atunci noi, cei mari, să înțelegem ce înseamnă unitatea în diversitate. 

În scopul de ajuta părinții și dascălii să înțeleagă avantajele și dezavantajele digitalizării ca parte integrantă a vieții de zi cu zi a tinerilor, să îmbunățească capacitatea de a lucra într-un mod firesc cu generația din care nu mai fac parte, să înțeleagă presiunile la care sunt supuși tinerii de azi, lupta lor interioară între a fi și a deveni și raportul dintre Așteptările / Valoarea/ Timpul din viața adolescentului, motivația acestuia de a sta mai mult in mediul online și nu în comuniune cu părinții sau prietenii offline, a conferențiat doamna prof. doctor Cristina Benga, cercetător în cadrul Universității Ludwig Maximilian din München. Doamna profesor are o experiență de peste 25 de ani de colaborare cu copii și adolescenți, este autor de manuale școlare de Religie și autor a diferite proiecte ce urmăresc îmbunătățirea comunicării cu tinerii, CoFondator și Vicepreședinte al APOR pe probleme de învățământ și formare, realizator de emisiuni pe teme de educație în cadrul Televiziunii Trinitas TV și colaborator al Radioului Trinitas.

Participanții la conferință, părinți și dascăli, au avut oportunitatea :

  • să descopere care este valoarea spațiului și a timpului și cum sunt tinerii provocați să o înțeleagă,
  • să înțeleagă ce înseamnă libertatea de manifestare la vârsta adolescenței și care este limita ei,
  • să descopere faptul că cercetarea și observarea celuilalt înseamnă autocercetare,
  • să înțeleagă faptul că digitalizarea, ca experiment și parte integrantă a vieții copiilor noștri și nu ca amenințare,
  • să încerce o împăcare a dorinței tinerilor după o viață digitală cu dorința părinților și a profesorilor de a fi ancorați mai mult în viața reală.

Educarea copiilor este o responsabilitate socială care trebuie împărtășită în mod egal de către părinți, profesori și toți ceilalți adulți care vin în contact cu copiii – și de asemenea de către toți cei care modelează natura societății și culturii în care copiii se dezvoltă și învață despre viață.

Viața cu copiii noștri este o călătorie, o adevărată aventură: provocatoare, interesantă, cu bucurii, dar și cu eforturi. Ne străduim să trăim la înălțimea imaginii pe care o avem despre ceea ce înseamnă a fi părinte. Din acest e motiv este bine să învățăm să fim capabili să le dovedim că părinții sunt cei care le pot satisface nevoia înnăscută de a-și găsi drumul în viață, spre a-și atinge potențialul.

Parentingul este o relație. Secretul acestuia constă în a onora relația cu copiii, în toate interacțiunile pe care le avem cu ei. O relație bună părinte-copil îl va ajuta să-și împlinească destinul firesc de a deveni o ființă independentă, automotivată și matură care să-și prețuiască valoarea și care să fie atentă la drepturile și demnitatea umană a celorlalți.

Soluții primite de participanți din partea invitatului special au fost:

  •   să accepte noul, pentru a oferi încredere,
  •   să asculte mai mult, să păstreze tăcerea, folosind comunicarea asertivă,
  •   Să coopteze adolescenții în activitățile familiei,
  •   Să păstreze spațiul real și să-l valorifice în echilibru cu spațiul cibernetic,
  •   La critică și respingere să răspundă cu argumente raționale, nu emoționale,
  •   Să învețe adolescenții să nu respingă noile mijloace tehnologice, ci să le folosească rațional.

Avem nevoie de realism, de acceptare a dinamicii vieții. ,,Viteza informației depășește capacitatea de reflecție și judecată și nu permite o exprimare a sinelui cumpătată și corectă” (Papa Francisc)

Avem nevoie de unitate, de iubire, să nu intrăm în panică, de multă răbdare cu noi înșine și cu cei din jur pe parcursul acestui proces ireversibil.

Trebuie să fim voioși, deschiși, în tempo-ul nostru, să fim curajoși, să folosim pe NU și DA.

Este foarte normal să ai nevoie de timp să te adaptezi la provocările vieții.

Prof. Anca Iordache, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Provocările adolescenței în online și offline.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Provocările adolescenței în online și offline0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei