Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2020 - Anul XXV, nr. 264 (7569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Coltul cititorului

Vechea mănăstire Ilișești - o capodoperă a spiritualității bucovinene re-înviată

Recent (12-14 octombrie) a avut loc un eveniment de excepție în comuna bucovineană Ilișești, prilejuit de finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a mănăstirii monument istoric, din localitate, ctitorie a boierului Ionașcu Isăcescul, ridicată între anii 1709-1714.  Valorosul monument se adaugă, acum, șirului impresionant de schituri și mănăstiri, care sfințesc și ocrotesc pământul binecuvântat și dulce al frumoasei Bucovine.

Istoria acestei mănăstiri a fost una zbuciumată de-a lungul veacurilor. Ea a fost pe rând mănăstire, apoi biserică de mir, iar în final, în ultimele decenii, degradarea ei părea de-a dreptul iminentă. Trecătorii puteau observa cu ochiul liber ”rănile” adânci pe care trecerea timpului le-a lăsat în zidurile ei.Cele două turle îngemănate, detaliu care îi conferă, de fapt, unicitatea  (singura biserică cu turle duble îngemănate din Sud-Estul Europei), mai aveau puțin până la fracturare. Strigătul mut al bătrânei mănăstiri părea neauzit de nimeni.

Însă, potrivit unei ziceri biblice ”Dumnezeu nu se lasă batjocorit” și ”nici pe cei drepți ai săi să fie de ocară”. De aceea, odată cu anul 2002 luminile speranței pentru salvarea monumentului au fost aprinse de numirea în parohie a tânărului și destoinicului păstor, părintele profesor universitar doctor Dumitru-Dănuț Popovici.

Proaspăt absolvent al facultății, și doctorand al cunoscutului orator bisericesc, părintele Constantin Galeriu, părintele Dănuț a venit în parohia noastră animat de o dorință uriașă de a înnoi și  revigora viața duhovnicească a comunității, specifică spiritelor înalte. Înzestrat cu darul vorbirii, fiind un orator greu de egalat, în câteva luni a umplut biserica de credincioși. Darurile sale duhovnicești, talentul oratoric și calitățile de bun teolog au fost timbrate și de un impresionant simț practic, gospodăresc. Clădirile celor două biserici arătau deplorabil. Așijderea și casa parohială. Erau multe de făcut. Volumul de muncă era enorm. Tânărul și entuziastul preot s-a aruncat în  ”vâltoare”. Și ușor, ușor s-a declanșat ”epopeea”.

Din lipsă de spațiu, doar trec în revistă, în mod succint, o parte din munca considerabilă pe care Părintele a depus-o în acești ani: împrejmuirea bisericii parohiale cu gard solid de piatră, zugrăvirea exterioară a bisericii, placarea temeliei cu piatră, înlocuirea învelitorii cu tablă lindab, realizarea picturii interioare în tehnica ”fresco”, dotarea bisericii cu sistem de încălzire centrală, asigurarea unei sonorizări de calitate în sfântul lăcaș, construirea unei case praznicale generoase, amenajarea la etaj a unei biblioteci parohiale, construirea unui lumânărar superb (din piatră), zidirea unei case mortuoare, construirea unor anexe bisericești (magazie, toaletă modernă) și reabilitarea totală a casei parohiale (atât în interior, cât și în exterior). De amintit, că la casa parohială toate anexele au fost construite din nou. În paralel cu aceste activități, deloc ușoare, părintele își îndeplinea și slujirea de profesor la școlile teologice (la început profesor la Seminarul Teologic din Suceava, iar din anul 2007 cadru didactic la Facultatea de Teologie din Constanța, unde a urcat pe rând toate treptele învățământului academic: lector, conferențiar universitar și profesor plin. La Facultate a fost două mandate și prodecan).

Din predicile sale înflăcărate, reieșea mereu dorința de a salva într-o zi mănăstirea (biserica cea veche). Și Maica Domnului i-a auzit ruga. Un prim pas s-a făcut în anul 2006, când o echipă de specialiști condusă de profesorul Virgil Polizu, au fost invitați în parohie și rugați să elaboreze un

proiect de salvare a monumentului. La vremea aceea s-a reușit acoperirea turnului clopotniță cu

tablă din cupru și înlocuirea eșafodajului cu lemn de stejar de către firma Restaco, condusă de

domnii Mihai și Cosmin Bradu. Din lipsă de fonduri, însă, lucrările au fost stopate.

De atunci, părintele a căutat soluții. Deși lucra permanent la celelalte proiecte amintite mai sus grija sa principală era monumentul. În anul 2015 a început demersuri insistente pentru obținerea unui

proiect european, de fapt unica soluție financiară viabilă pentru un astfel de obiectiv. Și a fost cu succes. Călăuză și sprijin, i-a fost distinsa doamnă economist Doina Iacoban, cunoscută ca având o evlavie aparte pentru bisericile protejate de Maica Domnului.

Prin pronia lui Dumnezeu proiectul a fost aprobat în anul 2017, iar în perioada 2018-2020 a fost implementat cu succes de aceeași firmă acreditată pentru monumente istorice, S.C. Restaco S.R.L.

În toamna aceasta, obștea parohiei în frunte cu primarul comunei, domnul inginer Răduțu Florinel Avasaloaie, și nu numai, a avut bucuria de a admira reușita acestei capodopere a spiritualității bucovinene readusă ”la chipul cel dintâi”.

Nu ne rămâne decât să aducem, în numele tuturor enoriașilor, importante mulțumiri harnicului și bunului nostru paroh-părintele Dumitru-Dănuț Popovici, celorlalți preoți slujitori-Mircea Hulpoi și Daniel Nichitean, domnului primar al comunei și tuturor celor implicați în salvarea mănăstirii și să ridicăm rugă către bunul Dumnezeu ca să scrie în Cartea Vieții ostenelile lor și să așeze în neuitare numele lor.

 

Semnat, profesor Cristina Cosma

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vechea mănăstire Ilișești - o capodoperă a spiritualității bucovinene re-înviată.
 Vizualizări articol: 1748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vechea mănăstire Ilișești - o capodoperă a spiritualității bucovinene re-înviată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei