Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2020 - Anul XXV, nr. 90 (7395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un elogiu patriotului bucovinean Mugur Andronic

O comunitate care nu-și recunoaște și omagiază valorile este profund bolnavă (mă refer la cei care au ilustrat cu succes sectoare socio-culturale, științifice, politice... și sunt deseori uitați). Se împlinesc 30 de ani de voluntariat, de când distinsul istoric, arheolog, publicist și scriitor dr. Mugur Andronic a fondat din propria sa inițiativă prima societate culturală din Bucovina, “Ștefan cel Mare”, cu nobilul scop de susținere a renașterii culturale a românilor din Basarabia și nordul Bucovinei, organizație unde a fost practic angajat plenar în absolut toate activitățile desfășurate de societate. Mai mult, prin tenacitate exemplară, a realizat acțiuni concrete cel mai adesea chiar de unul singur. Memorabil – printre multe altele - rămâne Festivalul cultural pentru tineret „Ștefan cel Mare”, prilej pentru decernarea premiilor anuale „Crucea lui Ștefan cel Mare” pentru cele mai valoroase realizări culturale din Bucovina (inclusiv reg. Cernăuți). În urmă cu cinci ani organizațiile românești din regiunea amintită l-au propus spre decorare președinției (Nicolae Timofti) Rep. Moldova.

Profesionist de elită, a beneficiat de burse de studii în Austria, Germania și Franța, publicând peste 20 de cărți și multe zeci de articole. De o importanță capitală sunt cele două volume ale „Istoriei Bucovinei”, realizare unică în plan național și indirect internațional. În cele peste 1.000 de pagini, rod a 10 ani de muncă, se prezintă istoria întregii Bucovinei de la primii pași umani și până la constituirea Moldovei medievale. A reprezentat în premieră Bucovina la un congres mondial de arheologie (Dublin, 2007), cu o temă inedită (pe baza documentelor de epocă aduse de la Arhivele de Stat din Viena) – „Sistemul austriac de forturi de la Gura Humorului”. Împreună cu încă patru doctori în istorie de la Chișinău a scris recent o carte esențială acum pentru publicul basarabean sub presiunea imperială rusă, „Istoria adevărată a Moldovei (pentru elevi)”. Teza sa de doctorat, deosebit de dificilă, pentru perioada marilor migrații, a fost premiată de Academia Română. După aproape 40 de ani de cercetări pasionante arheologice de teren, la pas, în întreg județul, a publicat monografia de importanță excepțională „Patrimoniul arheologic al Bucovinei. Repertoriul arheologic al județului Suceava”. Vreme de mai mulți ani a deținut funcția administrativă de director adj. al Muzeului Bucovinei.

Omul de știință și patriotul a avut și intense preocupări artistice, în poezie (mai multe plachete) și caricatură. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, după o muncă de 21 de ani, incluzând și intervievarea demult a peste 90 de foști soldați ai Regimentului Cezaro-Crăesc nr. 41 din Cernăuți, Mugur Andronic a publicat inclusiv în engleză și italiană, cred cel mai reușit roman istoric al Bucovinei, „În umbra marilor imperii ucigașe”, lansat cu real succes în 2017 la Los Angeles și New York. L-a realizat ca o mare datorie morală față de generațiile bucovinenilor morți în Primul Război Mondial.

Foarte activ în întreg județul, Cetățeanul de Onoare al mun. Suceava, dar și al comunelor Cacica, Todirești, Pârteștii de Jos, Marginea și Cornu Lunci, a fost decorat pentru întreaga activitate de către Președinția României. De o importanță aparte se bucură și Muzeul Sării din Bucovina din mina Cacica (unicul de istorie și arheologie subteran din România) și Muzeul Ctitoriilor lui Petru Rareș de la Râșca, unica expoziție permanentă dedicată celui mai mare domnitor al Moldovei, după Ștefan cel Mare.

Iată de ce mă mândresc cu prietenia acestui neobosit și entuziast român cu adevărat patriot în fapte, care în ultimii doi ani a distribuit personal în Basarabia peste 80.000 de foi informative unioniste, dincolo de multe alte materiale, donații de cărți ș.a.

Un adevăr final ce mai trebuie zis: dacă nu s-ar fi sacrificat plenar, decenii la rând, pentru Bucovina și Basarabia, în cel mai mare proiect național, probabil ar fi avut și mai multe realizări intelectuale personale.

Dr. Ioan Iețcu, medic primar, scriitor și publicist, membru al Societății Naționale a Medicilor, al Societății Naționale de Istoria Medicinei, al Societății Scriitorilor Bucovineni și al altor societăţi naționale și internaționale 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elogiu patriotului bucovinean Mugur Andronic.
 Vizualizări articol: 1542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un elogiu patriotului bucovinean Mugur Andronic3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei