Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 267 (6977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aniversarea a 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

La ceas aniversar, avem bucuria de a sărbători 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Pe aceste meleaguri cu aşezări străvechi, asupra cărora timpul parcă şi-a încremenit amprenta, se înalţă o fortăreaţă a ştiinţei şi a culturii, între zidurile căreia se aud, în cadenţă, ecourile paşilor zecilor de promoţii de absolvenţi.

Suntem convinşi că, de-a lungul scenariului vieţii absolvenţilor, cetatea cu infinite chipuri a constituit o etapă marcantă. O piatră de temelie pentru ceea ce va însemna mai târziu cariera de ofiţer al Armatei Române.

Colegiul de astăzi se iveşte asemenea unui oştean greu încercat: născut la Cernăuţi, consolidat prin eforturi titanice, condamnat la nefiinţă timp de 8 ani, cunoscând numeroase peregrinări, renăscut din propria-i cenuşă şi găsindu-şi, în final, împlinirea destinului pe tărâmurile câmpulungene. 

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiţia liceului militar de la Cernăuţi, înfiinţat în anul 1924, prin Înalt Decret al regelui Ferdinand.

Perioada 1924-1945 a fost o perioadă de mari eforturi din partea cadrelor didactice şi militare. Consecinţele acestor eforturi au fost vizibile: s-a înregistrat o creştere numerică a efectivelor, a spaţiilor şi a dotărilor.

În perioada 1940-1945 instituţia cunoaşte etapa cea mai dificilă, s-a impus mutarea acesteia de la Cernăuţi la Roman, Târgovişte, Câmpulung Muscel, înapoi la Cernăuţi, Timişoara şi Piteşti. La finalul acestei perioade de pribegie, liceului i-a fost anulată existenţa pentru o perioadă de 8 ani.

Astăzi, în an Centenar, ne regăsim în spaţiul care din anul 1956 a fost martor al atâtor generaţii, care a stat la temelia formării lor ca militari de seamă ai acestei ţări. Cu toţii recunoaştem rolul esenţial pe care Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” l-a avut şi îl are pentru viitorul fiecăruia în parte. De aici, peste 11.500 de absolvenţi şi-au luat zborul spre desăvârşirea carierei militare, vegheaţi de spiritul lui Ştefan cel Mare.

Nu trebuie să uităm faptul că istoria colegiului s-a conturat prin reuşita absolvenţilor, prin reuşita acestora în carieră, prin proiectele educative care conferă, dincolo de timp, calitate umană şi înaltă ţinută generaţiilor de ştefanişti. Prin urmare, colegiul a devenit de-a lungul anilor un reper de valoare pe scena învăţământului românesc datorită rezultatelor obţinute. Duminică, 25 noiembrie 2018, este despre elevii colegiului, despre dascăli şi cadre militare care şi-au împletit destinele cu această instituţie de prestigiu! La mulţi ani, spirit ştefanist! La mulţi ani, Colegiului Naţional Militar „ŞTEFAN CEL MARE”!

 

Georgiana Lupu

Responsabil Informare şi Relaţii Publice

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aniversarea a 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aniversarea a 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei