Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 164 (6874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Realizări la CAR Pensionari Suceava sub egida „Centenarului Marii Uniri”

Uneori, când se vorbeşte despre condiţia vârstnicilor, folosim termeni şi concepte abstracte, precum "excluziune", "incluziune socială', "îmbătrânire activă", "îmbătrânire demografică" şi alte noţiuni mai greu de înţeles, care complică realitatea pe care o trăiesc vârstnicii, pensionarii noştri, zi de zi, realitate care ne arată limpede că un număr tot mai mare de vârstnici îngroaşă rândurile persoanelor defavorizate, sărace, cu venituri mici, că tot mai mulţi vârstnici sunt lipsiţi de resursele financiare, materiale necesare pentru a duce o viaţă decentă, că nu dispun de serviciile sociale de îngrijire adaptate nevoilor proprii.
Se observă tot mai mult că dacă, teoretic, pensionarea este privită ca o recompensă pentru munca şi eforturile din anii de activitate, prestate de persoanele respective, ca o perioadă de relaxare şi de reorientare spre viaţa de familie, în realitate pensionarea a devenit şi devine o perioadă în care nivelul de trai al vârstnicilor se degradează, în care preocuparea principală a acestora este legată, în mod deosebit, de menţinerea dacă mai este posibil a unui nivel de viaţă decent, dacă nu chiar de supravieţuire.
Într-o asemenea situaţie sunt cu atât mai bine-venite şi mai de apreciat măsurile care se iau şi eforturile care se fac de către asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, care este o asociaţie civică, persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, cu scop de caritate, de întrajutorare mutuală şi de asistenţă socială; autonomă prin structura sa de asociaţie cu statut şi cu organe de conducere proprii şi care face parte din Federaţia Naţională Omenia a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România.
Este înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflat la Grefa Judecătoriei  Suceava, care doreşte să aducă astfel un strop de bine, de satisfacţie, de speranţă în sufletele vârstnicilor, ale celor marginalizaţi social, financiar, ale membrilor săi.
În perioada ianuarie-iunie 2018, numărul membrilor care au beneficiat de ajutoare băneşti nerambursabile a ajuns la 1.791, cu o valoare de 352.000 de lei.
Urmaşii legali ai membrilor decedaţi primesc din partea CAR Pensionari Suceava ajutoarele de deces cuvenite, care se calculează în funcţie de vechimea în ani, ca membri ai Casei, a persoanelor decedate şi de contribuţia lunară depusă de acestea cât timp s-au aflat în viaţă. Totodată, se restituie urmaşilor şi sumele care au fost depuse de membrii respectivi cu titlu de cotizaţii lunare.

Activităţi deosebite au avut şi continuă să aibă loc la Cabinetele de servicii şi analize din cadrul CAR Pensionari Suceava, unde, în primele şase luni, 3.688 de membri ai Casei au beneficiat în mod gratuit sau parţial subvenţionat de servicii medicale efectuate cu toată atenţia şi solicitudinea, constând în: consultaţii, controlul glicemiei, controlul tensiunii arteriale şi al colesterolului trigliceride.
Frizeriile aparţinând CAR Pensionari Suceava, care funcţionează în trei locaţii, continuă să ofere servicii de calitate şi la preţuri mai mici faţă de tarifele practicate de unităţile similare din municipiul Suceava, numărul clienţilor care au beneficiat de serviciile de frizerie crescând în aceiaşi perioadă la 5.275 de persoane.

Împrumuturilor rambursabile li se mai spune şi „colacul de salvare“ de către vârstnicii cu nevoi presante, pentru procurarea alimentelor, medicamentelor sau pentru reparaţii la locuinţe, pentru intervenţii chirurgicale, pentru lucrări agricole etc. Împrumuturile se acordă începând din luna sau chiar din ziua înscrierii ca membru, cu dobânzi convenabile, dar fără comisioane sau alte costuri suplimentare. Mărimea împrumutului poate fi de maximum şase ori fondul social depus; restituirea împrumuturilor se face în cel mult 4-36 de rate lunare consecutive, iar celor care rambursează împrumutul înainte de termenul convenit prin contract prin rate consecutive fără restanţe, dobânda depusă anticipat la primirea împrumutului se recalculează, iar diferenţa rezultată se restituie operativ beneficiarului de împrumut; se pot acorda şi împrumuturi prin refinanţare, sumele nerestituite din împrumuturile anterioare reţinându-se din noul împrumut făcut prin refinanţare, precum şi majorarea fondului social. Astfel la CAR Pensionari Suceava, în perioada ianuarie-iunie 2018, 6.591 de membri ai Asociaţiei au beneficiat de împrumuturi rambursabile, în valoare de 28 de milioane de lei,iar 982 de persoane au dat acceptul să devină membri ai asociaţiei.

Consiliul Director şi salariaţii de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor vor acţiona neabătut pentru buna funcţionare a modalităţilor de ajutorare şi întrajutorare aflate în derulare, pentru găsirea şi promovarea unor noi mijloace de sprijinire a membrilor Casei.
Preşedintele Cezar Telescu mizează totuşi pe înţelepciunea autorităţilor locale, a parlamentarilor sau a guvernanţilor care scapă uneori din vedere dezideratele, cerinţele, nevoile celor în vârstă, uitând să-şi întoarcă privirile spre ei, iar cu ocazia diferitelor evenimente organizate refuzând invitaţia de a transmite chiar şi un mesaj de salut acestora, deoarece cel puţin în ultimi cincisprezece ani Primăria municipiului Suceava, Consiliul Local al municipiului Suceava nu au organizat evenimente dedicate persoanelor în vârstă, aşteptam provocare şi prin Direcţia de Asistenţă Socială, care există în Organigramă.

Consiliul Director

Preşedinte, Cezar Telescu

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Realizări la CAR Pensionari Suceava sub egida „Centenarului Marii Uniri”.
 Vizualizări articol: 1329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Realizări la CAR Pensionari Suceava sub egida „Centenarului Marii Uniri”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei