Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 131 (6841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Excesul de autoritate al fostului grăjdar, ajuns primar

Mormântul părinţilor mei din cimitirul satului Bănceşti, comuna Muşeniţa, era străjuit, până nu demult, de doi falnici arbori de tuia, pe care i-am plantat în anul 1993, după decesul mamei. Acum, nu mai sunt, locul lor a rămas gol şi pustiu. Au fost doborâţi cu drujba de doi indivizi din sat, certaţi cu apa şi săpunul, Radu Bărbuţă şi Gelu Crîşmaru. Grav este că acţiunea lor barbară s-a făcut cu aprobarea primarului comunei Muşeniţa, Radu-Florin Tudorean.

Acesta le-a oferit-o pe data de 17 mai 2018, de Înălţarea Domnului, când s-a comemorat în cimitir Ziua Eroilor, în clinchet de pahare pline cu şliboviţă.

Doresc să fiu bine înţeles: demersul meu jurnalistic nu pune în discuţie dreptul Primăriei comunei Muşeniţa, recte al primarului acesteia, de a exercita anumite atribuţii ce ţin de administrarea cimitirului din satul Bănceşti. Îmi sunt bine cunoscute dispoziţiile Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, precum şi alte acte normative incidente domeniului abordat.

Cred, însă, că la adoptarea deciziei sale, domnul primar Radu-Florin Tudorean a comis o nepermisă greşeală de procedură. La ce mă refer? Orice autoritate a statului, în faţa căreia este dedusă spre judecată o cerere (în cazul de faţă aprobarea tăierii celor doi arbori ornamentali), are obligaţia să citeze şi să asculte toate părţile ce au în cauză un interes legitim. Auditur alter pars (Ascultă şi cealaltă parte) este un principiu consacrat în drept încă de pe vremea romanilor. Neîndeplinirea acestei cerinţe reprezintă în orice judecată o cauză de nulitate absolută a deciziei.

Chiar dacă nu conştientizează, domnul primar Radu-Florin Tudorean a săvârşit un act de judecată când a aprobat tăierea celor doi arbori ornamentali, în urma cererii ce i-a fost adresată verbal. Toată obştea din satul Bănceşti, în mijlocul căreia a poposit primarul în ziua de 17 mai 2018, cunoştea că cele două tuia nu au răsărit lângă mormântul familiei Băncescu din flora spontană, ci au fost sădite şi îngrijite ani în şir de urmaşii celor decedaţi.

Din exces de autoritate, dar, oricum şi din lipsă de omenie, edilul nu s-a învrednicit să-mi ceară mie sau altui membru al familiei punctul de vedere cu privire la cererea ce i-a fost adresată în cimitir de Ziua Eroilor. S-a comportat ca un vechil şi a comis un abuz grosolan.

Pe lângă competenţă, vremelnicului primar al comunei Muşeniţa îi lipsesc şi cele mai elementare cunoştinţe şi sensibilităţi ce ţin de educaţia spirituală, de nevoia omului de a-şi cinsti înaintaşii, îngrijindu-le mormintele ca pe nişte altare, aprinzând lumânări, pomenindu-le numele în rugăciuni - el fiind de meserie tehnician zootehnist. Absolvent de liceu agricol, Radu-Florin Tudorean a descălecat cu mai mulţi ani în urmă în comuna Muşeniţa, angajându-se la grajdurile fermei Vicşani a fostei IAS Rădăuţi, unde s-a ocupat de îngrijirea animalelor. Obişnuit să lucreze cu vitele, aplică aceleaşi metode şi în relaţiile cu oamenii. Păcat...

Este sub demnitatea mea să cer în justiţie, deşi legea mă îndreptăţeşte, daune pentru suferinţa sufletească şi, de ce nu, şi pentru pagubele materiale pe care mi le-a produs acest primar prin fapta sa nesăbuită, abuzivă. Scuze nu cred că este capabil să-şi ceară, o fac doar gentlemenii.

De aceea, nădejdea îmi este doar în divinitate: judecă-l Doamne şi schimbă-i degrabă, dacă poţi, locul de muncă la o fermă zootehnică. Din grajd a pornit, în grajd să ajungă...

 

Ioan Băncescu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Excesul de autoritate al fostului grăjdar, ajuns primar.
 Vizualizări articol: 2039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Excesul de autoritate al fostului grăjdar, ajuns primar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei