Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 46 (6756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colțul cititorului

Coloanele nemuririi româneşti

Sub semnul centenarului Marii Uniri, în cadrul Evenimentului cultural „Ion Irimescu 115”, din 18 februarie 2018, de la Fălticeni, a avut loc şi vernisajul expoziţiei de pictură-grafică intitulată „Coloanele timpului”, personala artistului plastic Mihail Gavril, pentru care comemorarea sculptorului se constituie într-un omagiu adus activităţii şi spiritualităţii poporului roman.

Mihail Gavril, al cărui nume simbolic pare legat cu fire invizibile de tradiţia şi credinţa românească, s-a născut, la 9 noiembrie 1961, în Fălticeni şi a copilărit în satul natal Hârtop, afirmându-se, de tânăr, ca pictor talentat, inspirat de meleagurile obârşiilor sale. De mic, a fost iniţiat în meşteşugul sculpturii în lemn de tatăl său, dar şi-a desăvârşit prin studii formaţia artistică, fiind dublu licenţiat în Pictură şi Artă monumentală.

Traseul afirmării sale creatoare însumează, din 1981, anul debutului pe simezele Casei Tineretului din Iaşi, şi până în prezent, 48 de expoziţii personale şi peste 90 de expoziţii de grup şi colective. Remarcabil este faptul că se impune ca o personalitate activă şi prolifică, organizând expoziţii atât în ţară (la Fălticeni, Suceava, Bucureşti, Bârlad, Vaslui, Buşteni, Sinaia), cât şi în străinătate, unde realizează 16 personale: în Suedia (Bibliotek Haga, 1994), în Austria (Viena, Teatrul „Pygmalion”, 1997), Spania (Barcelona, Ramblas, 1998, şi Club El Paraiqua, 1999), Belgia (Liège, Gallerie Dus’Art şi Eglise St. Pièrre, 1999; Gallerie „Yaction”, 2000), SUA (New York, Gallery@49, 1999), Elveţia (Montreux, „Espace Hogan”, 2005, şi Vevey, 2007), Franţa (Paris, Centrul Cultural Arab Sirian, 2011, şi Normandia, Chậteau de Melamare, 2011), Luxemburg (Curtea Europeană de Justiţie, 1 dec. 2015) şi Germania (Ambasada României din Berlin, 2016).

Impresionantă este şi participarea lui Mihail Gavril la expoziţiile de grup şi colective de pe toate meridianele lumii: Veneţia - Italia, 1996, Malmo - Suedia, 1997, Bruxelles şi Liège - Belgia, 1997 şi 1999, Barcelona - Spania, 2000, Monteux şi Geneva - Elveţia 2005, 2006, 2007, Emiratele Unite, 2010, Olanda - 2010, Abu Dhaby - 2010, Santorini - Grecia, 2011, Aachen - Germania, 2012, Paris - Franţa, 2014, Bruxelles - Begia, 2015, 2016 şi altele.

Din 2011, pictorul Mihail Gavril are expoziţii permanente la Chậteau de Melamare din Normandia - Franţa, la Casino - Sinaia (Cabinet „Regina Maria”) şi în atelierul personal Art-Gallery - Antileşti, lângă Fălticeni. De asemenea, este de amintit faptul că are realizate lucrări de artă monumentală - frescă, sgraffito, mozaic - la Suceava, Târgovişte, Tulcea, Antileşti, Santorini şi Liège - Belgia. Multe din lucrările sale se află în colecţii particulare răspândite în Europa, Asia şi America.

Pe simezele Galeriei de Artă „Ion Irimescu”, iubitorii de artă plastică pot, aşadar, vedea zilele acestea 63 de lucrări realizate de pictorul Mihail Gavril în diferite tehnici: acryl/carton, aquarelă/pastel, sepia, u/p, litografie, tablă.

În prim-planul expoziţiei apare, în patru ipostaze inedite, portretul maestrului Ion Irimescu, ca într-o convorbire de taină peste timp cu pictorul, pe care l-a apreciat la momentul debutului.

Melosul românesc este surprins, cu mare sensibilitate, în chipuri sugestive ale geniului născut la Liveni - Botoşani, George Enescu, şi ale celui care a trecut ca un meteor, născut la Stupca, Ciprian Porumbescu.

Monica Lovinescu priveşte din eternitate, cu ochi critic, întreaga desfăşurare a evenimentelor, părând nemulţumită şi creativă, în acelaşi timp.

Impresionant este şi modul în care biserica românească este prezentă în expoziţie într-o cascadă de trăiri înălţătoare din nordul moldav, de la Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa şi Probota. Privind, trăieşti sentimentul că te afli într-un altar, o sfântă a sfintelor în care slujitorii lui Dumnezeu cântă în cor pentru a-i binecuvânta pe credincioşi.

Meleagurile natale, colinele de la Antileşti şi din preajma Fălticeniului, sunt reprezentate ca reverie, florile de măr te îmbie cu miresme primăvăratice, iar merele rumene par ofranda gospodarului pe altarul trudei binecuvântate. Catedrale celebre, porturi faimoase, peisaje de vis din Balcic, Lisabona, Szopol, San Tropez, Santorini stau mărturie pentru drumul artistului prin lume.

Expoziţia este concepută pe registre diferite, intercalate de coloane care încadrează spiritualitatea românească în concertul artei universale.

În încheiere, consemnăm faptul că Mihail Gavril vrea să doneze un număr însemnat de lucrări urbei fălticenene. Este un gest nobil care credem că va fi împlinit, prin implicarea noii conduceri a Muzeului „Ion Irimescu” şi a tânărului primar care vor găsi, cu siguranţă, un spaţiu pentru realizarea acestui proiect. 

Constantin Bulboacă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coloanele nemuririi româneşti.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Coloanele nemuririi româneşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei