Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 43 (6753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Țiganii din Moldova lui Dimitrie Cantemir, vorbitori ai unui dialect greco-persan

Un proverb popular românesc afirmă că ţiganul este un grec cu limba neagră (Zane, Proverbele românilor, vol. VI, p 133.) Şi domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673–1723) la 1716 în Descriptio Moldavie, afirma că: „Țiganii sunt împrăștieți prin toată Moldova și nici un boier nu este carele să nu aibă robi vreo câteva salașe de dânșii. Iară de unde și când a venit acest neam în Moldova, nici ei singuri nu știu și nici în hronicile noastre nu se găsește nimic pentru dânși, și toți vorbesc un grai amestecat cu multe cuvinte grecești și persienești și nimic alta nu lucrează decât meșteșugul zlătăriei și al ferăriei și asemenea sunt închipuiți ca și ceilalți țigani de prin alte țări, au asemenea năravuri ca și aceia; și faptele lor cele mai mari și semnele cele pentru deosebire, le este trândăvirea și furtișagul”. Nu putem ști cu certitudine nimic despre limba țiganilor descrisă de Cantemir ca fiind un amestec de greacă și persană, în lipsa unor exemple clare, dar putem afirma cu certitudine că nu se referea la romi, căci știm că Mihail Kogălniceanu în 1837 declara în "Schiță despre Țigani" că limba romilor este indiană. Faptul că luminatul domnitor nu caracterizează limba țiganilor ca având și cuvinte indiene sau cel puțin de origine obscură ne îndreptățește să presupunem că țiganii vorbitori de greacă mixată cu persană descriși de Cantemir nu erau romii, ci athinganoii, căci o zicală populară afirma că țiganul este un grec cu limba neagră. Ori, grecii vorbesc limba greacă. Este evident că domnitorul îi confunda pe athinganoi cu romii sau cu alte triburi migratoare, de vreme ce el spune: și asemenea sunt închipuiți ca și ceilalți țigani de prin alte țări. A închipui însemna, în limba veche, a asemui. Deci este vorba de asemănarea ţiganilor moldoveni cu țiganii din alte ţări europene, probabil pe baza meseriilor comune și a locuirii în corturi. Dimitrie Cantemir cunoştea 11 limbi străine, printre care turca, persana şi araba. Un membru al Academiei de ştiinţe din Berlin, cunoscător al atâtor limbi, să nu fi fost capabil să remarce prezenţa cuvintelor indiene în limba ţiganilor? Faptul că Dimitrie Cantemir nu menţionează prezenţa cuvintelor indiene în limba ţiganilor ne îndreptăţeşte să afirmăm că NU romii erau ţiganii menţionaţi de Cantemir ca fiind trăitori în Moldova. Despre comunitatea rudarilor s-au spus multe, au fost şi sunt confundaţi cu romii. Romanologii au descoperit că din limba lor descrisă magistral de Dimitrie Cantemir a mai rămas un cuvânt persan, dăstău (dast în persană înseamnă mâner), care se referă la un utilaj folosit în sculptarea lemnului. 

Dimitriu Lucian - inspector școlar pentru problemele educaționale ale rromilor I.Ș.J. Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țiganii din Moldova lui Dimitrie Cantemir, vorbitori ai unui dialect greco-persan.
 Vizualizări articol: 1800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Țiganii din Moldova lui Dimitrie Cantemir, vorbitori ai unui dialect greco-persan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mămăliguţă de mei (reţeta străbunilor) Dacă astăzi ne imaginăm că strămoşii noştri se serveau la mesele lor de la sat sau chiar la conacul boieresc, pe lângă mâncarea de hribi sau tochitură, cu mămăliguţa aurie fără de care astăzi nu putem concepe o masă în stil... Citeşte