Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 nov 2017 - Anul XXII, nr. 255 (6671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

SFINŢIRE DE NOU ALTAR LA PAROHIA STRAJA II

Mare bucurie duhovnicească pentru toată suflarea creştin-ortodoxă din comuna binecuvântată de Dumnezeu – Straja şi din împrejurimi, trăită în ziua de sâmbătă, 4 noiembrie 2017, cu prilejul sfinţirii celui de-al doilea altar al bisericii de la parohia Straja II. Noul altar se află la demisolul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”şi a fost asemănat în cuvântul de învăţătură rostit de către arhipăstorul sufletesc, ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, cu un „paraclis mănăstiresc” ce are hramul Acoperământul Maicii Domnului. Acest Sfânt Altar a fost realizat din râvna şi dragostea faţă de Biserică şi de credincioşi a părintelui paroh Constantin Oprea şi cu sârguinţa oamenilor, cu scopul de se sluji în el în perioada friguroasă a anului, când în biserica de sus este mai rece.

Acest moment de mare sărbătoare pentru comunitate a debutat încă din ajunul sfinţirii, când preoţi şi credincioşi s-au întâlnit în duh de rugăciune în Sfânta Biserică la slujba Privegherii oficiată de un sobor de 6 preoţi. Tot atunci s-a oficiat şi slujba de Sfinţire a Apei (Agheasma Mică) necesară a doua zi.

În zorii zilei de sâmbătă curtea bisericii a început să prindă suflet din suflete de copii, tineri şi bătrâni care, alături de preoţi, aşteptau sosirea arhiepiscopului, ÎPS Pimen. Sub un cer acoperit doar de Slava Lui Dumnezeu – dacă în seara de dinainte Dumnezeu a revărsat binecuvântarea ploii peste lucrarea Sa, în ziua sfinţirii a rânduit să lumineze şi să încălzească soarele – bucuria şi dragostea credincioşilor nu se citeau doar pe chipurile lor, ci şi prin straiele tradiţionale pe care, cu mult preţ, le îmbracă la zile de sărbătoare. În jurul orei nouă, în dangăt de clopote şi cântări, arhiereul a fost întâmpinat cu tradiţionala pâine şi sare de către un grup de copii, îmbrăcaţi şi ei în frumosul costum naţional străjenesc, după cum însuşi ÎPS Pimen sublinia în cuvântul rostit către cei prezenţi. În continuare, cu binecuvântarea arhiereului, a început târnosirea Sfântului Altar de la demisolul bisericii, oficiere impresionantă şi plină de semnificaţii, fiecare moment şi obiect de trebuinţă necesar tipicului fiind riguros pregătit în prealabil de către părintele paroh, fapt pentru care a fost felicitat.

 După această oficiere care îndeamnă credincioşii să-şi pecetluiască inimile împotriva răului, aşa cum Sfânta Masă a fost sigilată şi pecetluită, toată suflarea s-a îndreptat sper altarul de vară din curtea bisericii spre a fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor impresionant de preoţi şi în cântări psaltice rostite de trei arhidiaconi ce se aflau la strană, alături de dascălul bisericii, apoi de copii şi tineri care au slăvit-o pe Maica Domnului precum odinioară „îngerii cântau în cor/ Că Tu eşti Stăpâna lor,/ Iară noi, că eşti Măicuţa/ Noastră-a tuturor.” . În încheiere, cuvântul rostit de către ÎPS Pimen, a învăluit sufletele celor prezenţi în binecuvântare si bucurie duhovnicească, pentru că a transmis şi a declarat el însuşi această stare şi încărcătură a evenimentului „plin de frumos”, după cum s-a exprimat. Ca semn de preţuire şi încununare a meritelor pe care le-a dovedit, părintele paroh, drd. Constantin Oprea, a fost hirotesit iconom stavrofor, moment ce a adus lacrimi de bucurie în ochii enoriaşilor, ca dovadă a dragostei pe care o au faţă de păstorul lor sufletesc.

După împărtăşirea copiilor şi binecuvântarea de la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a dat Slavă Lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru binecuvântările revărsate asupra tuturor, apoi a mulţumit celor prezenţi, cler şi popor, care  au desăvârşit măreţia momentului, oferind ca dar părintelui arhiepiscop o icoană a Acoperământului Maicii Domnului, al cărei hram este purtat de altarul nou sfinţit. În continuare ÎPS Pimen, împreună cu ceilalţi preoţi, au oficiat slujba de pomenire a morţilor, binecuvântând mesele pline de jertfe aduse de credincioşi pentru sufletele celor adormiţi, în coşuri acoperite cu prosoape tradiţionale.

 A fost, de asemenea, sfinţită de către ÎPS Pimen şi casa parohială, care a fost renovată tot cu truda şi râvna părintelui paroh, dovedind în toate o riguroasă organizare şi dragoste atât faţă de cele sfinte, cât şi faţă de cei pe care-i păstoreşte.

La finalul evenimentului, credincioşii veniţi de aproape sau de departe au avut prilejul să se închine în altarul nou sfinţit, apoi au fost invitaţi să guste din bucatele pregătite de gospodinele din Straja.

 Harul Sfânt adus peste zidurile sfinţite şi peste credincioşi să fie prilej de bucurie sfântă neîntreruptă pentru toţi, iar Maica Domnului să mijlocească mântuirea noastră la Fiul Său şi Dumnezeu şi să ne acopere cu Acoperământul Ei cel Sfânt!

(a consemnat prof. Elena Şoflău)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SFINŢIRE DE NOU ALTAR LA PAROHIA STRAJA II.
 Vizualizări articol: 1402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SFINŢIRE DE NOU ALTAR LA PAROHIA STRAJA II0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei