Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iul 2017 - Anul XXII, nr. 154 (6570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Larisa Cheran (1962-2015), un om de cultură şi ştiinţă demn de preţuirea şi amintirea noastră

Am cunoscut-o în 1992. Era pe atunci cadru universitar la Politehnica din Bucureşti. Şeful catedrei la care funcţiona a rugat-o să scrie un referat despre cartea mea „Inteligenţa materiei”, care era propusă pentru Premiul Academiei Române. Am fost chemat la dumneaei pentru a mi-l înmâna. Aşa ne-am văzut prima oară. A fost o întrevedere foarte scurtă. S-a arătat a fi profund impresionată de conţinutul acestei cărţi şi referatul era, bineînţeles, favorabil.

Am descoperit atunci o fiinţă foarte gingaşă, puţin timidă. Părul său blond încadra o figură uşor leonină, intens luminată de ochii mari, vii, în nuanţe verzi-căprui. În adâncul lor se citea frumuseţea unui suflet blând, deschis spre lumea spiritului, a culturii şi a descifrării tainelor naturii în multitudinea sa de ipostaze - de la ştiinţă până la sacralitatea lor transcendentă.

La scurt timp după aceea a plecat cu familia în Canada. Cu ocazia unei reveniri în România, am avut surpriza să-mi facă o vizită la Spitalul Militar Central, unde eram şeful Clinicii de Neurologie.

Mi-a vorbit despre o invenţie a sa, un dispozitiv prin care se puteau studia, într-un mod complet original, celulele nervoase. Pe un CD avea înregistrate deja unele rezultate preliminare, foarte interesante. M-a întrebat dacă nu aş fi interesat să merg la Toronto ca profesor invitat şi să studiem împreună fenomenul descoperit. Am acceptat invitaţia şi, în 2005, am avut ocazia de a lucra acolo, timp de două luni. Am urmărit cu această ocazie fenomenul de neurogeneză care, deşi descoperit încă din anul 1962 de J. Altman în creierul şoarecelui, abia în 1992 a trezit interesul oamenilor de ştiinţă, fiind observat inclusiv în creierul uman.

Invitaţia Larisei Cheran şi rezultatele studiului său au primit confirmări de la multe alte grupuri de cercetători în domeniu. Observaţiile sale au fost prezentate de asemenea şi în România, participând la mai multe întâlniri ştiinţifice.

Larisa Cheran era o mare entuziastă în tot ceea ce întreprindea, îşi oferea cu generozitate ajutorul oricui i-l solicita urmărind cu asiduitate şi competenţă activitatea a numeroşi doctoranzi veniţi din toate lumea să-şi facă doctoratul în Laboratorul profesorului Thompson cu care lucra. Coresponda de asemenea pe linie ştiinţifică cu numeroase universităţi străine.

Personalitate complexă, cu preocupări în multe alte domenii extraprofesionale, organiza întâlniri culturale pe o tematică bogată - poezie, literatură, artă. Dispunea de un remarcabil talent în pictură, având nu numai o memorie admirabilă a imaginii, ci şi un simţ deosebit al îmbinării culorilor. Păstrez cu evlavie în biroul meu de la Sinaia un tablou de dimensiuni apreciabile cu irişi în splendide culori de mov şi galben.

Pentru comunitatea românească din Toronto, destul de numeroasă, Larisa Cheran era un spirit foarte viu, animator, antrenant şi păstrător al tradiţiilor noastre culturale şi spirituale româneşti. În timpul în care am stat acolo am avut ocazia să particip la multe întâlniri de acest gen şi să observ că dorul de ţară este înscris în sânge, în memoria tuturor celulelor noastre şi rămâne veşnic neşters, indiferent în ce zări ale lumii vom fi plecaţi. Frecventele reveniri în ţară ale Larisei Cheran au fost o confirmare a eternei nostalgii de pământul nostru natal.

Printr-o boală necruţătoare, Larisa Cheran a fost răpită dintre noi în plină maturitate creatoare, mult prea devreme pentru a-şi da şi mai mult măsura multiplelor sale valori. Dar atât cât a reuşit să ne spună, este suficient ca să rămână prin lucrările sale publicate în patrimoniul ştiinţei, ca şi în amintirea tuturor celor care am cunoscut-o.

Eu ştiu că acolo unde este acum, Larisa continuă să primească prinosul recunoştinţei noastre pentru lumina pe care ne-a lăsat-o. Odihneşte-te în pace, suflet nobil! Tu ştii la fel de bine ca şi noi că spiritul este etern şi clipele revederii sunt iminente. Este singura noastră consolare în faţa fatalităţii.

Profesor Dumitru Constantin-Dulcan

 

Nota redacţiei

Suceveanca Larisa Emilia Cheran (Krecz) (n. 20 mai 1962 - d. 29 aprilie 2015) a fost un reputat om de ştiinţă, care a făcut cinste şcolii româneşti pe toate meridianele lumii.

Absolventă a Liceului “Ştefan cel Mare” Suceava, promoţia 1981, a urmat cursurile Facultăţii de Electronică din Bucureşti. După terminarea facultăţii, Larisa a avut şansa să deschidă orizonturi noi în ştiinţa românească, în domeniul microsistemelor pentru aplicaţii biomedicale, dată fiind pasiunea ei nu numai pentru matematică, fizică, chimie, dar şi pentru biologie şi medicină.

Teza de doctorat, focalizată pe interfeţele complexe în biosenzori, a fost prima de acest gen din România.

Mai multe informaţii despre activitatea Larisei pot fi citite în ediţia din 4 mai 2015 a Monitorului de Suceava sau pe https://www.monitorulsv.ro/Local/2015-05-04/S-a-stins-din-viata-suceveanca-Larisa-Emilia-Cheran-reputat-om-de-stiinta-pe-plan-international.

Totodată, Dumitru Constantin Dulcan (n. 6 noiembrie 1938, Mârghia, Argeş) este un autor de filosofie şi metafizică, cunoscut în special pentru lucrarea „Inteligenţa materiei”. Este medic militar specialist în neurologie, profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Larisa Cheran (1962-2015), un om de cultură şi ştiinţă demn de preţuirea şi amintirea noastră.
 Vizualizări articol: 2662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Larisa Cheran (1962-2015), un om de cultură şi ştiinţă demn de preţuirea şi amintirea noastră1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei ”Fraţii românaşi” (reţetă de la românii din Italia) Reţeta de tocinei bucovineni din vechime se pare că a suferit nişte interesante transformări după ce românii au ajuns, cu obiceiuri alimentare cu tot, pe alte meleaguri. Această variantă este acum la modă în comunităţile de români... Citeşte