Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 nov 2016 - Anul XXI, nr. 265 (6378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Incluziune socială şi stare de bine – deziderate pentru educaţia părinţilor copiilor cu nevoi speciale

Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava derulează, în calitate de aplicant şi coordonator, Proiectul Erasmus+, KA2 – parteneriat strategic în domeniul educaţiei adulţilor (2016-1-RO01-KA204-024504), intitulatBuilding Bridges: Promoting Social Inclusion and Wellbeing for Parents of Children with Special Needs – PSI_WELL.

Proiectul de parteneriat strategic se dezvoltă în cooperare cu alte cinci universităţi europene: Universitatea Lleida - Spania, Institutul Politehnic Braganca - Portugalia, Universitatea Zagreb - Croaţia, Universitatea Klaipeda – Lituania şi Universitatea Bogazici, Istanbul – Turcia, fiind structurat pe o perioadă de 30 de luni. În centrul intervenţiei prin proiect stă familia copilului cu nevoi speciale, iniţiativele propuse adresându-se în mod direct părinţilor aflaţi în situaţii de risc determinat de nevoile specifice derivate din creşterea şi educarea unui copil cu nevoi speciale. Proiectul îşi propunepromovarea incluziunii sociale, a echităţii şi stării de bine pentru familiile aflate în risc, printr-un program de intervenţie pentru părinţii copiilor cu nevoi speciale.

Scopul general al proiectului vizează optimizarea strategiilor de coping şi îmbunătăţirea abilităţilor de parenting pentru a susţine creşterea incluziunii sociale şi a stării de bine la nivelul părinţilor prin orientarea către două direcţii de acţiune: (1) evaluarea stării de bine şi a factorilor de stres relaţionaţi cu parentigul unui copil cu nevoi speciale şi (2) creşterea resurselor personale (ex. coping individual, reglare emoţională) şi a resurselor familiei (coping diadic) şi a suportului social pentru părinţii unui copil cu nevoi speciale.

Pornind de la analiza cercetărilor existente la nivelul ţărilor europene s-a constatat o lipsă de intervenţii structurate pentru părinţi. În acest sens s-a identificat o nevoie în a dezvolta un program de intervenţie adresat părinţilor pentru a facilita implicarea părinţilor în lucrul cu propriii copii cu nevoi speciale, astfel încât să fie asigurată incluziunea socială şi echitatea socială.

Obiectivele principale ale proiectului urmăresc: (1) Diagnoza nivelului incluziunii sociale, a stresului şi stării de bine pentru 1.500 de familii ale copiilor cu SN prin cercetare transversală, internaţională; (2) Dezvoltarea unui program de intervenţie psiho-educaţională şi socială pentru promovarea stării de bine în rândul familiilor copiilor cu nevoi speciale; (3) Validarea programului de intervenţie psiho-educaţională şi socială pentru familiile aflate în risc prin implementarea acestuia cu 360 de părinţi din ţările europene ale parteneriatului; (4) Creşterea gradului de conştientizare a comunităţilor referitor la nevoile specifice de incluziune socială ale unei familii cu copii cu nevoi speciale prin realizarea unei campanii de informare la nivelul comunităţii; (5) Dezvoltarea unui kit psiho-educaţional care să conţină două instrumente de lucru pentru specialiştii în activitatea cu părinţii dezavantajaţi; (6) Optimizarea abilităţilor parentale şi a relaţiei părinte - copil prin elaborarea unui manual integrativ pentru părinţi.

Proiectul are o puternică dimensiune inovativă dată de intervenţia focalizată pe două direcţii: (1) adresarea către nevoile personale ale părinţilor pentru dezvoltare emoţională şi socială, învăţarea de strategii de coping pentru a face faţă stresului şi a promova incluziunea socială, creşterea rezilienţei şi a stării de bine; (2) adresarea către rolul parental pentru a întâmpina nevoia de dezvoltare a abilităţilor de parenting pentru a deveni resurse pentru propriii copii cu nevoi speciale.

Rezultatele proiectului vor consta într-o serie de produse intelectuale, instrumente de lucru pentru părinţi şi formatori ai părinţilor copiilor cu nevoi speciale: un manual integrativ pentru părinţi, un kit educaţional care conţine un manual pentru formator şi un caiet de lucru pentru cursant, precum şi un program de training pentru părinţi, inovativ, interdisciplinar, structurat, descriind o intervenţie psiho-educaţională şi socială care are ca finalitate optimizarea vieţii familiei. Proiectul îşi va face cunoscută activitatea la nivelul comunităţii prin organizarea de conferinţe, workshopuri pentru profesori, dezvoltarea unui site care va asigura sustenabilitatea proiectului.

Parteneriatul îşi propune şi o creştere a nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte nevoile specifice ale unei familii cu copii cu dizabilităţi la nivel naţional şi european, iar rezultatele cercetărilor aplicative pot servi drept fundamentare pentru dezvoltarea de politici educaţionale focalizate pe problematica părinţilor şi familiilor copiilor cu nevoi speciale.

Contact: manager proiect, Aurora Adina Colomeischi (iadina@usv.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incluziune socială şi stare de bine – deziderate pentru educaţia părinţilor copiilor cu nevoi speciale.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incluziune socială şi stare de bine – deziderate pentru educaţia părinţilor copiilor cu nevoi speciale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei