Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2016 - Anul XXI, nr. 212 (6325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Troiţele, o simbolistică creştină, cu impact social

De-a lungul veacurilor trecute, când drumurile erau destul de primitive, fără indicatoare geografice sau de aşezări umane, la anumite distanţe de drumuri şi cărărise găsea instalată de credincioşi câte o cruce mai mare protejată în partea de sus de o copertină în două ape. Aceste cruci permanente, pe lângă simbolul creştin al zonei, urmăreau să îndemne călătorul obosit de drumul lung să-şi odihnească pentru scurt timp trupul. Orice călător, când ajungea la o astfel de troiţă, se descoperea, făcea o cruce mare şi-şi bolborosea o scurtă rugăciune, în măsura în care o cunoştea, şi mulţumea Celui de Sus căl-a ajutat până la acest semn. De obicei se odihnea la umbra unor copaci care se aflau în apropiere, îşi îmbuca puţine merinde, dacă le avea, şi bea apă, pe care cu grijă şi-a asigurat-o când a plecat la drum.

Imediat după răsturnarea regimului comunist din ţara noastră şi urmare a evenimentelor sângeroase şi tulburi care au urmat, Filiala Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi sub regimul comunist s-a gândit că este oportun ca în fosta locaţie a închisorii Suceava, desfiinţată între timp, să instaleze o troiţă destinată să amintească oricărui călător ce o va cunoaşte că reprezintă un simbol creştin, care aminteşte de suferinţe umane de nedescris, pentru apărarea conştiinţei libere, naţionale, şi nu în ultimul rând, pentru păstrarea credinţei creştine strămoşeşti.

Această troiţă afost sculptată chiar de un fost deţinut politic, care nu mai este în viaţă.Faptul căinaugurarea şi sfinţirea acestei troiţe au fost efectuatede un sobor de preoţi aparţinând mai multor culte creştine (ortodox, catolic, armean), cu participarea autorităţilor locale, ne-a încredinţat că soarta acestui simbol va reprezenta o permanenţăprintre monumentele municipiului Suceava. Este adevărat că lucrarea a fost executată de membrii Filialei AFDPR Suceava şi că bună ei întreţinere revine acestora. Dar tot atât de adevărat este faptul cămembrii asociaţiei sunt supuşi vremii, iar durata unui monument nu se măsoară în zilele omului. Până în prezent, Filiala Suceava a executat trei reparaţii, dar viitorul troiţei revine în mod logic autorităţilor locale. Cu atât mai mult că asupra platformei acestei troiţe, proaspăt reparată, s-au efectuat agresiuni, care pot fi catalogate ca blasfemie. Foarte multe persoane care parchează propriile maşini au întrecut măsura, nu s-au mulţumit numai cu parcarea pe trotuar, dar au trecut şi pe platforma troiţei, riscând dărâmarea acesteia. În repetate rânduri am apelat la sprijinul autorităţilor locale, am primit unele ajutoare de moment, dar prin aceste rânduri dorim ca acest simbol creştin, unicat în acest oraş, care aminteşte de despărţirea în condiţii sângeroase de fostul regim comunist, să facă parte din reperele istorice de memorie ale unui oraş centru de judeţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Troiţele, o simbolistică creştină, cu impact social.
 Vizualizări articol: 2542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Troiţele, o simbolistică creştină, cu impact social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei